Kommentar

VG mener: Muslimer må med

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

BLE NORGESKJENT: Faten Mehdi Al-Hussaini foran Stortinget mandag denne uken. Foto:Trond Solberg,VG

Moderate muslimer blir ikke trodd, skrev avisen Vårt Land i går. Islamforsker Olav Elgvin ved Fafo forteller at muslimer ofte blir møtt med en slags mistanke om at de er noe annet enn det de utgir seg for.

19 år gamle Faten Mahdi al-Hussaini vant mange hjerter med sin sterke tale mot islamistisk ekstremisme under demonstrasjonen mandag denne uken. Men hun har også mottatt trusler, og blitt hetset i sosiale medier. Hennes planlagte deltagelse i NRKs debatten torsdag kveld måtte avlyses. Hun var for sliten.

Enkelte islamkritikere etterlyser en debatt om hva hun selv mener om religionens plass i samfunnet. Debatten om det manglende skillet mellom politikk og religion i islam er et sentralt spørsmål. Men disse kritikernes uttalelser om Faten er ren mobbing. Det å angripe en usedvanlig modig ung kvinne, som med stor fare for egen sikkerhet har utfordret de mørkeste kreftene i vårt samfunn, er rett og slett skammelig.

Denne uken har vi mer enn noen gang før sett hvor sammensatte de muslimske miljøene i Norge er. Nordmenn flest har fått et innblikk i de ulike retningene, som sunni og sjia, og de ulike ståstedene, både ideologisk og religiøst. Under demonstrasjonen mandag kveld, utenfor Stortinget, hørte vi imamer, vi hørte unge kvinner i hijab, og vi hørte liberale muslimer. En muslim er ikke en muslim er ikke en muslim.

Vi håper og tror at det etter denne uken blir lettere å diskutere vanskelige spørsmål blant muslimske nordmenn. Når både muslimer og andre nordmenn så tydelig har sett at en muslimsk talsperson ikke representerer alle muslimer i Norge, men at det nettopp er store forskjeller, kan det i seg selv skape et åpnere debattklima.

Det mest gledelige med mandagens demonstrasjon var at det var unge studenter som spontant tok initiativet. Vi håper at den brede alliansen av muslimer som nå har stått opp, fortsetter å samles så bredt i kampen mot ekstremistene - og også utfordrer hverandre i andre spørsmål. Det viktigste og vanskeligste spørsmålet er religionens plass i samfunnet.

Religion har en sentral plass i mange menneskers liv. Det er en kjensgjerning at mange muslimske nordmenn har et sterkere forhold til sin gudstro enn nordmenn flest. Det ideologiske og teologiske oppgjøret med islamistisk ekstremisme må komme fra muslimer selv. De som ønsker å stenge sterkt troende muslimer ute fra den norske debatten, tar gruelig feil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder