Ansiktene til demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton og hennes republikanske motpart Donald Trump pryder det meste av en av CNNs trailere som er parkert utenfor Hofstrauniversitetet i Hempsted, New York i forkant av nattens debatt. Foto: Paul J. Richards AFP

Kommentar

Ansikt til ansikt

NEW YORK (VG) Etter å ha skjelt hverandre ut via tv, radio og sosiale medier i månedsvis, møtes endelig Hillary Clinton og Donald Trump ansikt til ansikt i natt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nattens debatt mellom Hillary Clinton og Donald Trump, kan bli den mest sette noensinne. Men det er usikkert om den får noe å si for valgresultatet.

Oppkjøringen til nattens debatt fra Hofstra-universitetet på Long Island i staten New York har sterke likhetspunkter med tungvektsmatcher i boksing, der deltagerne prøver å psyke hverandre ut på forhånd.

Det var Clintonkampanjen som først yppet seg, ved å la det bli kjent at de hadde invitert med seg Mark Cuban, en «milliardærkollega» og tidligere venn av Trump, som nå er en svoren fiende av den republikanske presidentkandidaten, og som har brukt store deler av valgkampen til å angripe sin tidligere kamerat.

(«Hva kommer det av at alle forretningsideene dine feiler, Donald?», spurte han på The Late Show med Steven Colbert i sommer. «Studerte du business på Trump University?»)

Cuban skal være så godt integrert i Clintonkampanjen at han har vært brukt som en stand in for Trump i Hillarys debattforberedelser. Kampanjen regnet nok med at det ville plage Trump å se ham sitte på første benk under debatten.

Men the Donald demonstrerte sin evne til umiddelbar gjengjeldelse ved provokasjoner, ved å tweete at han vurderte å invitere den pensjonerte nattklubbsangerinnen Gennifer Flowers, som var Bill Clintons elskerinne mens han var guvernør i Arkansas på 1980- og -90-tallet.

BAM! Dermed gikk det meste av de politiske kommentarprogrammene i helgen med til å diskutere hvem som hadde vunnet første psyk-ut runde: Clinton-kampanjen som hadde fått Trump til å overreagere, eller Trump som straks hadde vist med hvilken kraft han il slå tilbake.

(Flowers tweetet at hun ville komme, men Trump skal ikke ha gjort alvor av å sende noen invitasjon).

Det sier litt om de høye forventningene, om intensiteten og ikke minst det mulig lave nivået på debatten. For aldri har en slik holmgang vært imøtesett med så mye forventningspress som denne. Medieanalytikere snakker om mulige «Superbowl-tall» når det kommer til antall seere.

Det største presset ligger på Trump. Vil han holde på den bøllete stilen som han brukte mot sine rivaler, Jeb Bush, Ted Cruz og Marco Rubio under nominasjonskampen? Vil han holde seg til manus og tema, eller løsrive seg fra alt som lukter av forberedelser og manus? Og ikke minst – vil han snakke sant?

New York Times har foretatt en gjennomgang av uttalelsene hans den siste uken fra 15. til 21. september, og laget en liste over det de mener er 31 alvorlige feil, overdrivelser og usannheter. Programlederne har allerede vært ute og sagt at de ikke har mulighet til å faktasjekke alt som blir sagt fra podiet fortløpende.

Det er imidlertid liten tvil om at begge sider kommer til å bedrive faktasjekking av alt som blir sagt via sosiale medier, så ikke minst Twitter komme til å ha en løpende dekning av sannhetsgehalten.

For Clintons vedkommende er tilhengerne hennes redd for at hun skal virke for arrogant, for selvrettferdig og for belærende. Trumps sympatisører vet at han overdriver og blir ikke opprørt om han blir arrestert for unøyaktigheter. De kan bli like begeistret for en slagkraftig svarreplikk som en god analyse.

Ekspertene er uenig om hvor mye en slik debatt kan få og si, men det er få som tror at den alene kan bli avgjørende. I følge meningsmålingene tatt opp rett etterpå, «tapte» Obama sin første debatt mot Mitt Romney for fire år siden, uten at det gjenspeilte seg i resultatet.

Det er også uenighet om hvor mye en rekke andre historiske debatter egentlig har hatt å si, utover at de har kunnet gi «vinneren» et forbigående puff i ryggen.

Det er imidlertid sikkert at Trump er den som har mest å vinne i natt. Selv om han har vært på offensiven de siste ukene og ligger temmelig jevnt med Clinton på meningsmålingene på landsnivå, har hun beholdt et overtak i de statene hvor det er avgjørende for henne å vinne.

Trumps beste sjanse er om debatten på kort sikt kan føre til noen bevegelser i nettopp disse statene, som han kan kapitalisere på og utnytte i de seks ukene som er igjen til selve valget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder