VIKTIGE STEMMER: – Karpe Diem har i løpet av dette året satt ord på følelser vi med minoritetsbakgrunn opplever hver dag, skriver Steve Contreras. Foto: Klaudia Lech VG

Debatt

En hyllest til Karpe!

Karpe Diem har fått min generasjon til å sluke musikken deres og analysere kunsten deres i timevis. Grunnen er veldig enkel. De tar tak i noe ekstremt viktig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

STEVE CONTRERAS, student

Karpe Diem har i løpet av dette året satt ord på følelser vi med minoritetsbakgrunn opplever hver dag. De løfter problemstillinger ved det å vokse opp i et multikulturelt Norge, ting som vanligvis bli skjøvet under teppet fordi vi ikke har noen sterke rollemodeller å se opp til. Nå tør jeg å ta opp noen ting som har plaget meg i lang tid, fordi jeg nå har Karpe i ryggen.

Steve Contreras.

Det verste jeg vet, er når folk sier «å, du er så norsk!». Det at en med minoritetsbakgrunn er «så norsk» betyr at han ikke lenger er den pøbelen, den kriminelle som mange oppfatter at en er. At man rett og slett er «dannet».

Det er et brudd mellom de forventningene man har og det reelle inntrykket som blir gitt. Fordi kravene er mye lavere for oss. Dersom somalisk-norske Ali hadde holdt et foredrag om norsk kultur på Hardanger-dialekt, så ville man hoppet frem og spisset ørene ekstra godt fordi det ikke er som forventet. Det er akkurat disse forventningene som plager meg. Hvor kommer de fra? Jeg vil være så frekk å påstå at de kommer fra hvordan vi i norske og utenlandske medier blir fremstilt. Fremstilt som kriminelle, mindre kloke, at vi tar jobbene andre burde hatt.

Les også: Takk, Karpe!

Da «Den islamske elefanten» av Karpe Diem kom ut, ble jeg veldig gira. Jeg observerte blant mine venner at de var lei av all denne «rasist»-praten og «har muslimene det egentlig så ille da?» Til det sier jeg: Hvor mange med innvandrerbakgrunn kjenner du til? Og hvordan kan du vite hvordan de har det? Hvordan tror du unge muslimer føler seg når terroren skjer, og de blir pekt ut som mulige terrorister? Hvordan tror du damen på stranden i Nice følte seg da hun ble blottet i offentligheten på bakgrunn av hva hun trodde på? Hvordan tror du Ahmed har det når han ikke får jobb på grunn av navnet sitt? «The Donald» bruker denne type frykt for å vinne et valg – hva tror du unge innvandrere i Norge og USA føler da?

Få flere kronikker og kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook!

Så neste gang du blir oppgitt av enda en Karpe Diem-låt, så tenk på den verden vi lever i, og håp at Karpe ikke trenger å skrive flere slike låter. 17. september skal jeg stolt stå på NHH i Bergen å ta imot Karpe-gutta, og med stolthet skal jeg rope: «Det er så lett å være rebell i kjellerleiligheten din», for endelig har jeg mulighet til å ta igjen på den frustrasjonen vi stadig opplever.

Så kjære Karpe Diem, det er så bra at dere fyller Oslo Spektrum tre ganger i april! Fordi dere treffer spikeren på hodet, og dere når hjem til så mange av oss. Dere forteller sannheten, og derfor vil jeg hylle dere!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder