UVITENDE: DnB-sjef Rune Bjerke vet ikke helt hva banken hans har drevet med i Luxembourg. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Kommentar

Kommentar: Sikkert som banken

– DnB visste ikke hva som foregikk i Luxembourg ...

Luxembourg har et av verdens strengeste lovverk for hvitvasking av penger. Men storhertugdømmet er også verdensledende innen legalt skattesnyteri.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Panamapapirene» er den elleville oppfølgeren til «LuxLeaks», avsløringene som høsten 2014 dokumenterte hvordan Luxembourg siden 1990-tallet har bygd opp en egen næring av finansinstitusjoner med internasjonal skatteplanlegging som spesiale.

28.000 konfidensielle dokumenter lekket fra PricewaterhouseCoopers (PwC) viste hvordan revisjons- og rådgivningsfirmaet mellom årene 2002 og 2010 satte opp skatteavtaler for internasjonale firmaer i Luxembourg.

Avtaler som ga dem en skatteprosent helt ned til en! En prosent skatt til fellesskapet for virksomheter som Amazon, Ikea, Fiat, Starbucks, Pepsi og en drøss andre med gullkantede handelsbrev, stemplet og signert av den luxembourgske stat.

Der skulle vi ha vøri, Kal Ivar!

At DnB-ledelsen, ifølge konsernsjef Rune Bjerke, ikke helt har visst hva deres egen filial i Luxembourg har drevet med, burde kanskje bekymre alle som har noen som helst befatning med den delvis statseide storbanken. Eller ihvertfall overraske noen.

Det betyr i så fall at konsernledelsen ikke leser finansaviser, ikke følger med i mediene, ikke har registrert bekymringsmeldingene fra G20, OECD eller EU om landets pragmatiske skattepraksis, og heller ikke har fått med seg at Luxembourg så sent som i 2013 ble kåret til verdens nest tryggeste skatteparadis.

Ifølge siste index, har Luxembourg riktig nok falt ned til en sjetteplass på listen, rett etter Cayman Islands og Singapore.

Mens DnB har sagt opp ansatte og fordrevet seg selv fra norske stasjonsbyer, har konsernet valgt å opprettholde filial og stedlig representasjon i et europeisk lilleputtrike på størrelse med Vestfold fylke.

Og her har den norske banken ufortrødent drevet med sitt?

Uten et øyeblikk å være klar over hvordan 30000 kolleger i landets 150 forskjellige banker daglig har satt opp symbolske adresser og fiktiv tilstedeværelse for å sannsynliggjøre at multinasjonale firmaer har sitt hovedkontor i storhertugdømmet?

DnB-ledelsen har således ikke kjent til at en adresse alene – 5, rue Guillaume Kroll – «huser» 1600 selskaper? At banknæringen er blitt Luxembourgs største og viktigste virksomhet etter at skatteplanlegging og finansakrobatikk ble en egen disiplin?

Eller at Luxembourgs finansminister Pierre Gramegna for knapt et halvår siden beklaget at landets navn var blitt et munnhell, et synonym for organiserte skatteunndragelser, men at det nå skulle bli andre boller?

Nei, da så.

DnBs konsernledelse er i det minste i godt selskap. For han som velsignet hele greia med strukturerte spareprodukter for internasjonale bedrifter – bankprodukter så strukturerte at de sparer bedriftene fra å betale skatt – er i dag EU-president.

Han kan heller ikke huske å ha designet, tilpasset og implementert et lovverk som gjorde Luxembourg til en legal frihavn for folk og virksomheter som ikke ønsket å betale skatt. Det var da slett ikke det de tenkte på da han var finansminister og statsminister i storhertugdømmet i perioden 1989–2013.

At Luxembourgs skattemyndigheter i denne perioden inngikk hemmelige avtaler med over 500 privatpersoner og mer enn 300 multinasjonale selskaper, var helt ukjent for Jean-Claude Juncker.

Det er sikkert som banken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder