Leder

Et avgjørende valg

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det kan virke merkelig å hevde det etter et intenst år med nyheter fra den amerikanske presidentvalgkampen hver dag, men det er altså nå valgkampen formelt begynner. De to store partiene, Republikanerne og Demokratene har avholdt hvert sitt landsmøte, deres respektive kandidater har akseptert sitt partis nominasjon og de neste 101 dagene frem til valget 8. november kommer ikke til å bli noe mindre intense enn prosessen så langt.

Et amerikansk presidentvalg er uten tvil det største politiske dramaet i vår tid og en hel verden følger med.

Retorikkprofessor om Clinton-talen: – Fremstiller Trump som en enehersker

I Norge og Europa for øvrig har det alltid vært en tendens til å favorisere Demokratenes kandidat. Dette har røtter tilbake til andre verdenskrig da Franklin Delano Roosevelt fikk trukket USA inn i konflikten på de alliertes side og sikret at den nazistiske krigsmaskinen ble knust. Det skjedde ikke uten indre motstand. Den såkalte «Amerika først»-bevegelsen var en mektig organisasjon som presset på for å holde USA utenfor krigen. Deler av «Amerika først»-bevegelsen hadde en mørk historie med nazistsympatier og sterke islett av antisemittisme. Bevegelsen ble oppløst etter at Japans angrep på Pearl Harbor i 1941 hadde brakt krigen til USA. I de 75 årene som har fulgt har enhver amerikansk president, demokrat eller republikaner, vært den fremste representanten og garantisten for at USA alltid vil støtte demokratiene i Europa, militært, kulturelt og økonomisk.

Det er derfor med en viss vantro man i disse dager er vitne til at Republikanerne har nominert en kandidat som igjen har trukket frem parolen «Amerika først». Det er ikke bare et historieløst valg av slagord, men et utvetydig signal om retning: Donald Trump gjorde det i forrige uke klart at USA ikke lenger vil være den samme garantisten for Artikkel 5 i NATO (et angrep på et av medlemslandene er et angrep på alle) som landet har vært siden opprettelsen av Atlanterhavspakten, dersom han blir president. I en slik situasjon blir det amerikanske presidentvalget noe langt mer enn et underholdende politisk drama.

VG mener: Trump truer NATO

Mye står på spill for USA, for Europa og for verden i valget mellom den høyt kvalifiserte demokraten Hillary Clinton og den farlig ukvalifiserte republikaneren Donald Trump. Det går mot et av de viktigste valgene i demokratiets korte historie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder