Kommentar

Nå blir Kina innhentet av velstanden

Av Per Olav Ødegård

BIVIRKNINGER: Vestlige kjederestauranter er populære i Kina. Det slår ut på helsen. Foto: PHILIPPE LOPEZ Afp

Blodtrykket stiger, vekten øker og menn kjederøyker. Slik er bivirkningene av plutselig velstand.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

Kinas eventyrlig vekst de siste tre tiårene har skapt en ny middelklasse som består av flere hundre millioner mennesker. Den gode nyheten er at kineserne lever lenger, takket være et forbedret helsevesen som har fått bukt med epidemiene som tidligere tok mange liv. Den dårlige nyheten er at kineserne i stigende grad plages av livsstilsykdommer vi kjenner altfor godt fra vestlige land.

På 30 år har andelen kinesere med høyt blodtrykk økt fra åtte prosent til 34 prosent, i følge en studie fra Harvard-universitetet. Det er registrert en alarmerende økning i tilfellene av hjertesykdom og slag. En av tre kinesere er overvektige og over 100 millioner kinesere lider av diabetes, i følge en rapport fra University College i London. Fortsatt røyker mer enn halvparten av kinesiske menn. Det er ingen bedring i sikte for den kinesiske folkehelsen. Rapportene tyder på at livsstilsykdommene bare vil øke i omfang de neste tiårene.

Velstandsøkningen har på få tiår fullstendig endret kineserne dagligliv. De er mindre fysisk aktive enn før. De hungrer etter rødt kjøtt og vestlig fastfood. De slukker tørsten med sukkerholdig brus. Overvekt hos barn er et blitt et økende problem. Flere hundre millioner har flyttet til byer der de utsettes for helsefarlig luft, et annet biprodukt av uhemmet økonomisk vekst.

Eldre kinesere husker hungersnød og det daglige fysiske slit. Mange av dagens unge er overvektige og inaktive. Det er ingen grunn for kineserne til å bli nostalgiske. I 1950 var forventet levealder 40 år, i dag 74 år. Det er en dramatisk forbedring i løpet av et par generasjoner. Flere hundre millioner kinesere har en levestandard på linje med europeere, og de kan forvente å leve om lag like lenge. Men fordi velstanden kom senere til Kina har de muligheten til å lære av andre lands erfaringer med livsstilsykdommer i et overflodssamfunn. De trenger ikke ta etter alle våre uvaner.

Mer om

  1. Kina

Flere artikler

  1. Faresignal i Kina

  2. En ny og farlig supermakt

  3. Klarer verden å stå imot Kina?

  4. Skuer mot oljetoppen

  5. Erna må slutte å smiske med Kina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder