Leder

Norge må sikre yttergrensen

Arbeidet er i gang ved Storskog i Finnmark, skrev VG på lørdag. Det er Statsbygg som setter opp et 200 meter langt gjerde mot russergrensen før frosten kommer for fullt. Dette er et av regjeringens tiltak for å sikre grensen, etter at 5500 asylsøkere kom over Storskog i fjor høst.

Alle er enig i at vi må unngå lignende situasjoner. For det oppsto kaotiske tilstander på Storskog, hvor det vanligvis ankommer null eller en håndfull asylsøkere per år. Hadde det ikke vært for lokalt ansatte i Finnmark som gjorde alle andres jobb i tillegg til sin egen, hadde det ikke gått så bra som det tross alt gjorde.

Nå skal grensestasjonen opprustes, i tillegg til gjerdet. Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger er sterkt kritisk til gjerdet. I et innlegg i avisen Finnmarken beskriver han det som umusikalsk, historieløst og ikke noe fredsnasjonen Norge kan være bekjent av. Hovedproblemet slik han ser det, er at gjerdet gjør samarbeidet med russerne vanskeligere. Han kritiserer oslopolitikernes for frykt for Russland, og mener justisminister Anders Anundsens opptrer som utenriksminister.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

Men grensekontrollen er Justisdepartementets ansvar, et ansvar som tidligere har vært forsømt. Politidirektoratet kritiserte i sin egen evaluering av Storskog-hendelen, at Oslo ikke var lydhøre overfor bønn om hjelp fra Finnmark. Og at en nasjonal oppgave som å vokte Schengens yttergrense var blitt overlatt til lokalt ansatte.

Nå styrkes grensene mange steder, og det ikke på grunn av en irrasjonell russerfrykt, men for å forhindre en ny, uhåndterbar flyktningtilstrømning. Om Schengens yttergrenser hadde fungert, hadde det vært unødvendig. Norge har sine internasjonale forpliktelser. Vi kan ikke ha på oss at vi ikke tar vårt ansvar alvorlig.

Nå har det riktig nok ikke kommet asylsøkere over Storskog-grensen i år. Men det er et argument for de mest optimistiske. Det hadde knapt kommet noen i fjor heller, før det plutselig kom tusenvis på tre måneder. Flyktningstrømmen kan ta seg opp og vi vet fra tidligere at rutene stadig skifter. Dagens lave antall asylsøkere kommer av flyktningavtalen EU har inngått med Tyrkia. Men det er en skjør avtale. Og det er ikke slik at antallet flyktninger i verden går ned. Tvert om.

Nå understrekes det fra Justisdepartementets side at trafikken ved Storskog skal flyte som før. Og antagelig har vår nabo i nord forståelse for at Norge tar grensene sine alvorlig. Russland er informert, og har ikke protestert. Enhver som har passert en russisk grense, vet at russerne selv har sans for kontroll. Både UDI og Politidirektoratet kom fram til at myndighetene i Oslo sviktet Finnmark i fjor høst. Når det nå rustes opp, er det for å hindre at det skjer igjen.

Les også

Mer om

 1. VG mener
 2. Anders Anundsen
 3. Innvandring
 4. Flyktningkrisen i Europa
 5. EU
 6. Politiet

Flere artikler

 1. VG mener: Eurohær på NATO-jord

 2. VG mener: Britene må betale utenforskapets pris

 3. VG mener: Et flott valg av VGs lesere

 4. Homofile minoriteter må beskyttes

 5. VG mener: Lensmann i butikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder