PÅ OSS ALLE: – Et angrep på Europa er et angrep på europeiske muslimer, skriver Hamza Ansari.

PÅ OSS ALLE: – Et angrep på Europa er et angrep på europeiske muslimer, skriver Hamza Ansari. Foto: Daniel Sannum Lauten , VG

Debatt

Islamhat på fremmasj

Kjære medborgere. Vår globale landsby blør mer enn noen gang. Vi lider av at noen prøver å splitte oss.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

HAMZA ANSARI, styremedlem Minhaj Ungdom, og medisinstudent

Vi lider av at noen få ikke ønsker vår sameksistens, og vi lider av en ideologi som næres av hat og vold. La nå ikke dette hatet spre over i våres rekker, for da gir vi terroristene enda en grunn til å juble.

Militante terrorgrupper har utvilsomt bevisste formål med anslagene sine. Hensikten med terrorangrepene er mye bredere enn å ta noen titalls liv – det er vår fargerike «gråsone» de vil til livs. Dette ønsker de å oppnå ved å skape splittelse og svekke båndene mellom mennesker i samfunnet.

Økte spenninger

Hamza Ansari. Foto: ,

Terroristene aksepterer ikke et mangfoldig fellesskap, demokratisk sameksistens, og de liker i alle fall ikke at religion – og ytringsfrihet praktiseres side om side.

Angrepene i Paris var nettopp et angrep på disse verdiene. Verdier vi har dyrket frem og anstrengt oss for i årevis. Nå settes de på prøve. Terroranslagene i Paris har gitt næring og grobunn for hatkriminalitet i Europa og Vesten – er vi med på å oppfylle IS sitt ønske om et polarisert samfunnsklima?

Som alle andre terroranslag i Europa og Vesten har også dette medbrakt enorm frykt. Selvmordsbomberne fra Midtøsten som vi kun forholdt oss til gjennom TV-skjermen har blitt en del vår europeiske realitet. Frykt og angst blant fredelige europeiske medborgere er en naturlig konsekvens av dette. Men det er når denne frykten vedlikeholdes av uvitenhet og sinne, det begynner å bli alvorlig.

Les også: Vi må luke ugress i vår vakre hage

Blodet på Bataclan teateret rakk så vidt å strøkne før muslimer i Europa merket økte spenninger i samfunnet. Hijab-bærende kvinner ble spyttet på, moskeer angrepet, flyktningene mistenkeliggjort og senest her hjemme i Norge vitnet vi et tilsynelatende islamofobisk angrep på en muslimsk mann i 20 årene fra Asker.

Tilsvarende tendenser har vi dessverre også sett tidligere. Etter terrorangrepet den 11. September 2001 rapporterte FBI en økning av hatkriminalitet mot muslimer på 1600 prosent. I London opplevde man en seksdobling av muslimhatet etter bombingene i 2005, og i Frankrike økte hetsen mot muslimer med 281 prosent etter Charlie-Hebdo-skytingen. Med dette lagt til grunn har vi all grunn til å spå en dårlig prognose for europeiske muslimer etter angrepene i Paris sist uke.

Les også: Flyktninger, følelser og krigsstrategi

Muslimske familier er blant de som rammes hardest av dette. Foreldre finner det vanskelig å forklare sine barn om terroraksjonene i Europa og samtidig påpeke for barna at de må passe seg fordi de kan bli beskyldt for disse handlingene. En muslimsk mor fra Edinburgh valgte nylig å ta sin datter ut av skolen grunnet grov hets fra medelever. Hun er dessverre ikke den eneste.

I kjølvannet av Charlie-Hebdo-skytingen i Januar gjenga The Independent flere hatepisoder mot muslimske elever i Storbritannia som resulterte i at flere av dem måtte bytte skole.

La oss ikke glemme at hatepisoder som disse er med på å styrke IS' eget narrativ. Gruppens propagandamaskineri vil bevisst forsøke å indoktrinere vestlig ungdom med at islam ikke er forenelig med vestlige verdier og at muslimer aldri vil bli akseptert som fullverdig europeere (og nordmenn) med henvisning til den økende islamofobien i Europa. Dette er en farlig tendens vi bør passe oss for. Økende islamhat gir flere IS-sympatisører – dette er et problem vi må forebygge, ikke fremskynde.

Les også: Den utålelige friheten

Muslimer er en del av løsningen

Det er på høy tid å erkjenne at europeiske muslimer er en del av løsningen, og ikke problemet. For muslimer flest handler det nettopp om å leve i sameksistens med våre unike kjerneverdier. Således vil et angrep på Europa være et angrep på europeiske muslimer.

Realiteten er at den gjennomsnittlige muslim er en fullverdig del av den gråsonen IS vil bli kvitt. Og vondt blir verre når muslimer utsettes for overgrep fra begge ytterpunkter.

IS er først og fremst en muslim-fiendtlig terrororganisasjon som daglig slakter muslimer i Midtøsten og forsøker å kuppe religionen til den alminnelige muslim. På den andre siden opplever muslimer en økende islamofobisk tendens i Europa og Vesten – dette er to ekstreme ytterpunkter som er tærer på vårt demokratiske mangfold.

Les også

 1. Belgias mørketid

  Juletreet er tent på Brussels vakre Grand Place, men lite vitner om fred på jorden.
 2. – Alle terroristene er migranter

  Ungarns statsminister er ikke i tvil om hvordan Europa kan beskytte seg mot fremtidige terrorangrep.
 3. – Min drøm om Syria er knust

  Hun drømte om et fritt og rettferdig Syria. Men drømmen er revet i filler, og ingenting vil bli som før, sier forfatter…
 4. Vi må luke ugress i vår vakre hage

  Daesh, altså IS, er kanskje ikke islamske på noen som helst måte, men de er inntrengere i vårt hus, kjære muslimer.
 5. Norsk terrorekspert etter angrepene: – Må forholde oss til daglige trusler

  BRUSSEL/OSLO (VG) Nordmenn må være forberedt…
 6. Terroristjakt i Brussel: 16 pågrepet - Paris-terrorist fremdeles på rømmen

  BRUSSEL/OSLO (VG) Etter flere timers intense politiaksjoner i den belgiske hovedstaden, er 16 personer pågrepet.
 7. IS-angrep rammer flest muslimer

  Terrorgruppens angrep i Frankrike har rystet den vestlige verden, men en FN-rapport viser at IS dreper flest muslimer.
 8. Flyktninger, følelser og krigsstrategi

  Den såkalte islamske staten utnytter flyktningstrømmen. Dine og mine følelser er en del av IS' nøye planlagte strategi.
 9. Dødbringende ideologier

  Radikal islamisme er vår tids nazisme og kommunisme. Men islamismen er mye eldre enn de to andre dødbringende…
 10. Sang om rusfortid – tatt for å stå fram som homofil

  «Alle veit at jeg var skeiv», rapper «Norske Talenter»-semifinalist Michael André Kildal i sin nye låt.
 11. Raseriet mot avisene

  Mange reagerer kraftig på medienes dekning i kjølvannet av terrorangrepet i Paris. Misnøyen bør ikke avfeies.
 12. Den religiøse terroren

  Når religion dreper og undertrykker, skal den ikke få stå uimotsagt. Den skal utfordres.
 13. Den utålelige friheten

  Den såkalte islamske staten tåler ikke mangfold. Nettopp derfor må vi feire mangfoldet.
 14. VG mener: Våre verdier vinner!

  Terroranslaget i Paris stiller oss på store prøver. Ikke bare viser den barbariske aksjonen at vi står overfor nye…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder