PÅ OSS ALLE: – Et angrep på Europa er et angrep på europeiske muslimer, skriver Hamza Ansari.
PÅ OSS ALLE: – Et angrep på Europa er et angrep på europeiske muslimer, skriver Hamza Ansari. Foto: Daniel Sannum Lauten , VG

Islamhat på fremmasj

MENINGER

Kjære medborgere. Vår globale landsby blør mer enn noen gang. Vi lider av at noen prøver å splitte oss.

debatt
Publisert: Oppdatert: 25.11.15 12:29

HAMZA ANSARI, styremedlem Minhaj Ungdom, og medisinstudent

Vi lider av at noen få ikke ønsker vår sameksistens, og vi lider av en ideologi som næres av hat og vold. La nå ikke dette hatet spre over i våres rekker, for da gir vi terroristene enda en grunn til å juble.

Militante terrorgrupper har utvilsomt bevisste formål med anslagene sine. Hensikten med terrorangrepene er mye bredere enn å ta noen titalls liv – det er vår fargerike «gråsone» de vil til livs. Dette ønsker de å oppnå ved å skape splittelse og svekke båndene mellom mennesker i samfunnet.

Økte spenninger

Terroristene aksepterer ikke et mangfoldig fellesskap, demokratisk sameksistens, og de liker i alle fall ikke at religion – og ytringsfrihet praktiseres side om side.

Angrepene i Paris var nettopp et angrep på disse verdiene. Verdier vi har dyrket frem og anstrengt oss for i årevis. Nå settes de på prøve. Terroranslagene i Paris har gitt næring og grobunn for hatkriminalitet i Europa og Vesten – er vi med på å oppfylle IS sitt ønske om et polarisert samfunnsklima?

Som alle andre terroranslag i Europa og Vesten har også dette medbrakt enorm frykt. Selvmordsbomberne fra Midtøsten som vi kun forholdt oss til gjennom TV-skjermen har blitt en del vår europeiske realitet. Frykt og angst blant fredelige europeiske medborgere er en naturlig konsekvens av dette. Men det er når denne frykten vedlikeholdes av uvitenhet og sinne, det begynner å bli alvorlig.

Les også: Vi må luke ugress i vår vakre hage

Blodet på Bataclan teateret rakk så vidt å strøkne før muslimer i Europa merket økte spenninger i samfunnet. Hijab-bærende kvinner ble spyttet på, moskeer angrepet, flyktningene mistenkeliggjort og senest her hjemme i Norge vitnet vi et tilsynelatende islamofobisk angrep på en muslimsk mann i 20 årene fra Asker.

Tilsvarende tendenser har vi dessverre også sett tidligere. Etter terrorangrepet den 11. September 2001 rapporterte FBI en økning av hatkriminalitet mot muslimer på 1600 prosent. I London opplevde man en seksdobling av muslimhatet etter bombingene i 2005, og i Frankrike økte hetsen mot muslimer med 281 prosent etter Charlie-Hebdo-skytingen. Med dette lagt til grunn har vi all grunn til å spå en dårlig prognose for europeiske muslimer etter angrepene i Paris sist uke.

Les også: Flyktninger, følelser og krigsstrategi

Muslimske familier er blant de som rammes hardest av dette. Foreldre finner det vanskelig å forklare sine barn om terroraksjonene i Europa og samtidig påpeke for barna at de må passe seg fordi de kan bli beskyldt for disse handlingene. En muslimsk mor fra Edinburgh valgte nylig å ta sin datter ut av skolen grunnet grov hets fra medelever. Hun er dessverre ikke den eneste.

I kjølvannet av Charlie-Hebdo-skytingen i Januar gjenga The Independent flere hatepisoder mot muslimske elever i Storbritannia som resulterte i at flere av dem måtte bytte skole.

La oss ikke glemme at hatepisoder som disse er med på å styrke IS' eget narrativ. Gruppens propagandamaskineri vil bevisst forsøke å indoktrinere vestlig ungdom med at islam ikke er forenelig med vestlige verdier og at muslimer aldri vil bli akseptert som fullverdig europeere (og nordmenn) med henvisning til den økende islamofobien i Europa. Dette er en farlig tendens vi bør passe oss for. Økende islamhat gir flere IS-sympatisører – dette er et problem vi må forebygge, ikke fremskynde.

Les også: Den utålelige friheten

Muslimer er en del av løsningen

Det er på høy tid å erkjenne at europeiske muslimer er en del av løsningen, og ikke problemet. For muslimer flest handler det nettopp om å leve i sameksistens med våre unike kjerneverdier. Således vil et angrep på Europa være et angrep på europeiske muslimer.

Realiteten er at den gjennomsnittlige muslim er en fullverdig del av den gråsonen IS vil bli kvitt. Og vondt blir verre når muslimer utsettes for overgrep fra begge ytterpunkter.

IS er først og fremst en muslim-fiendtlig terrororganisasjon som daglig slakter muslimer i Midtøsten og forsøker å kuppe religionen til den alminnelige muslim. På den andre siden opplever muslimer en økende islamofobisk tendens i Europa og Vesten – dette er to ekstreme ytterpunkter som er tærer på vårt demokratiske mangfold.

Her kan du lese mer om