Kommentar

Frigjøring fra kroppsskammen

Av Camilla Bjørn

Foto: ,

I USA har kvinner funnet et verktøy for å ta igjen når de blir vurdert etter utseendet sitt. Det er i ferd med å forandre samtalen om kropp i mediene.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Den amerikanske bloggeren Christina Topacio skapte en aldri så liten verdenssensasjon tidligere i sommer. Det startet da en beiler hun kun hadde chattet med online, sendte henne følgende melding;

«Jeg ville vurdert å date deg. Bli kjent med deg. (…) Og jeg sier bare dette fordi jeg håper det vil få deg til å forandre på ting. Du trenger virkelig å gå ned i vekt.»

I stedet for å deppe over beskjeden sendte Topacio beileren et bilde hvor hun spiser burrito. Etterpå tok hun en skjermdump av meldingene og la dem ut på Twitter.

Historien eksploderte på nett og fikk omtale i medier verden rundt. Tusenvis har hyllet 28-åringen for måten hun taklet kommentaren.

Nok er nok

Amerikanerne kaller det «body-shaming» (kroppsskamming).

Et relativt nytt begrep skapt av kvinner som er fed up av å bli vurdert og dømt på utseende og kropp, og som ønsker å eksponere negativt kroppssyn.

Tette bånd mellom kropp og skam har gjort oss til mestere i å dømme våre egne og andres kropper. Kroppsskamming starter med negative tanker om oss seg selv, og indre dialoger hvor man sammenligner seg med andre. Hva tenker du for eksempel om personen foran deg i kassekøen, eller når du skroller og kommenterer newsfeeden på Facebook?

De synlige måtene å kroppsskamme på er å kritisere eller bemerke en annens utseende, foran eller bak ryggen til vedkommende.

Nettet og sosiale medier gir deg mulighet til å ta tilbake definisjonsmakten over eget utseende på en måte man ikke har hatt muligheten til før, forteller Julie Gerstein. Hun er redaktør i den amerikanske delesiden Buzzfeed, et av verdens største nettsteder og blant mediene som stadig skriver om folk som står opp mot kroppskamming.

Godt stoff

Sakene er mange. Google news teller 254 000 nyhetssaker på temaet bare de siste månedene.

Stjerner som Pink, Miley Cyrus, Kelly Clarkson, Melissa McCarthy og Selena Gomez har konfrontert medier, nett-troll og kommentarfelt for sitt negative kroppsfokus. Gomez fikk negative kommentarer på utseendet og vekt etter at hun la ut feriebilder av seg selv. Noen dager senere svarte hun med å legge ut enda et bilde (se nedenfor). I bildeteksten sier hun seg fornøyd med seg selv og slenger på #thersemoretolove.

Titusener har kastet seg på emneknaggkampanjer som står imot kroppshysteriske trender, og hyllet «mammakropper» og strekkmerker. Men kanskje er best er historiene om helt vanlige kvinner som sier stopp.

Også her i Skandinavia er vi blitt flinke til å sette ned foten. Den svenske bloggkjendisen Isabella «Blondinbella» Löwengrip la for noen dager siden ut et herlig bilde (se nedenfor) av seg selv på vei opp av vannet etter et bad.

Les også:Josefine (27) hylles etter hun la ut dette bildet på Facebook

Det er ti uker siden hun fødte sitt andre barn og tittelen på bilde er «Vil ju bara bada». På bloggen sin tar hun et oppgjør med både kommentarfelthets og mediers kroppsfokus, som får kvinner til å dekke seg til om sommeren, fordi de skammer seg over kroppen sin like etter fødsler.

Kommentar:Ekte kvinner, ekte kropp

Ved å eksponere kroppsskamming endrer vi samtalen om kropp. Det gir en følelse av styrke i tilnærmingen til et tema ofte forbundet med skam og panikk for mange kvinner, tror BuzzFeed-redaktør Julie Gerstein.

Jakter «body shamers»

Nyhetsaggregatoren Reddit (større enn CNN, NYT og Huffington Post) bestemte seg nylig for å bannlyse alle kroppsskammende kategorier. Mens eks-realitystjerne og livsstilguru Lauren Conrad bannlyser ord og uttrykk knyttet til kroppspress, som «tynn» og «skinny» fra sin nettside og erstatter dem med ord som «sunn» og «tonet».

Økt fokus på presset fører til at det nå går sport i år ta «body shamers».

Det fikk kosmetikkmerket Benefit erfare da de denne uken oppfordret til en emneknaggkampanje på Twitter. Flere brukere mente kampanjen var nedsettende mot overvektige og tvitret om selskapets kroppsskamming. Innen kort tid var alle kampanjetweetsene slettet og en beklagelse fra Benefit på vei ut. Da hadde allerede en emneknagg som oppfordret til Benefit-boikott begynt å true.

Vi er midt i fellesferien og for mange er tiden synonymt med ubehag. Det er ingen store vinterjakker å gjemme oss under. På internett er det dessuten bikinisesong 24/7.

I boken «Selvfølelsen» skriver psykologspesialist Guro Øiestad om hvordan kropp og selvfølelse er nesten som to sider av samme sak, ettersom vi eksisterer gjennom kroppen.

Når du skammer deg over din egen kroppslighet tvinges du til å bruke uforholdsmessig mye energi på kropp, og tilsvarende lite på andre sider ved livet, skriver Øiestad. Skammen fastlåser livene våre. En aksept vil kunne frigjøre oss fra skammen, slik at vi kan holde på med andre ting enn utseende vårt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder