SLÅR TILBAKE: Per Fugelli roste Frp – og ble tatt til inntekt for Frps innvandringspolitikk. – Å bli omfavnet av Frp og Per Sandberg (bildet) er en skjebne verre enn døden, skriver professoren i denne kronikken. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Debatt

En finger og en knyttneve til Frp

Norge skal være et land med grenser. Men her bør også være grenser for dårlig folkeskikk, fremmedfrykt og menneskeforakt. Fremskrittspartiet bør derfor miste oppholdstillatelse - i regjeringen.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

PER FUGELLI, professor i samfunnsmedisin

Quiz: Hva er en skjebne verre enn døden for Per Fugelli?
Svar: Å bli omfavnet av Fremskrittspartiet.

Jeg tar det meste med humør og hummer og chablis for tiden, men nå er det NOK av Frp-fanteri! Jeg ga Fremskrittspartiet to lillefingre da flyktningene overveldet oss for et par måneder siden.

Lillefinger 1: I et intervju i Dagbladet Magasinet 21. november: «Frp skal ha en slags ros for klarsyn om at vi må være et land med grenser.» Samtidig kritiserte jeg partiet for å skape fremmedfrykt og muslimhets, som har vært dere politiske sikringskost i alle år.

Lillefinger 2: Intervju i Nettavisen 30. november: «Per Fugelli roser Frp for å ha vært klare på at Norge trenger grenser. Samtidig kritiserer han partiet for å stå for fremmedfrykt og rasisme.»

Frp som Fanden

Per Fugelli. Foto: Mathias Jørgensen , VG

Så tar Frp, som fanden, hele hånden og hele meg til inntekt for hele sin asyl- og innvandringspolitikk:

Per Sandberg til Nettavisen 30. november: «Dette er en oppreisning til Frp!»

Aina Stenersen (FrP), Dagbladet 14. desember: « ... og selv den trofaste Frp-kritikeren Per Fugelli gir partiet respekt for partiets klare tale i asyldebatten.»

NTB og TV2 følger opp med oppslag om at folk flest og blant dem nå også Per Fugelli, foretrekker Frps innvandringspolitikk.
Hør Frp, for min sjelefred og julefred, må jeg få gjøre følgende klart som krystall: Dere fortjener respekt for at dere i alle år har sett at her må være grenser for innvandring til Norge. Dere fortjener skam for at dere i alle år har skapt frykt og mistanke mot flyktninger og innvandrere, især muslimer.

Å ville hverandre vel - med grenser

Debatten om asyl og innvandring bør deles i to:

1. Hvor mange flyktninger og innvandrere skal Norge ta imot?
Norge har tatt imot 30 000 i 2015, Sverige 160 000, Tyskland én million. Vi har nettopp fått et bredt politisk forlik i Stortinget om strengere praksis for asyl og opphold i Norge. Det er greit. Men jeg skulle ønske en bred enighet også om svaret på neste spørsmål:

2. Hvordan skal vi møte og behandle de menneskene som får bli i landet?
Nøkkelordene som åpner for god inngang i den norske flokken er: Tillit, likeverd og glede ved mangfold. Vi må stole på hverandre, respektere hverandres guder og skikker så lenge de er innenfor Norges lover - og ikke minst: Ville hverandre vel.
Jeg tror det er disse verdiene vår nye innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug, har mareritt om, når uttaler til NRK: «Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunn som en mare.»

Vi skal ikke være dumsnille. Men det går an å være på vakt og å være streng og å være menneskelig på samme tid. Vi skal være årvåkne for at det kan komme terrorister med flyktningene. Vi skal beskytte velferdsordningene våre mot misbruk. Vi skal gjøre det vi kan for å forebygge tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Men vi må ikke med disse farene bygge et fiendebilde av «de andre». Det store, store flertall av flyktningene er godtfolk som fortjener å bli møtt av en velkomstkultur, ikke av troll som er seg selv nok. Vi skal møte de menneskene som vil til Norge med grenser, grenser rundt landet og grenser inne i landet - men også med grunnstoffet: God vilje.
Dette er ikke snillisme. Det er knokkelhard realisme. Det er bare gjennom å møte de nye med folkeskikk og nestekjærlighet, vi kan holde Norge samlet til et rike også i framtiden. Kan vi få til en slik velkomstkultur med et sterkt Frp i regjering?

Velkomstkultur

Med en visestatsminister Siv jensen som under valgkampen i august appellerte til alle norske kommuner om å si nei til å bosette flyktninger fra Syria? Med en Frp-leder som gang på gang sprer den giftige tanken om «snikislamisering», så kraftfullt at en mann nylig sparket en ung kvinne med hijab ut av T-banevognen, med ordene: Kom deg ut! Du snikislamiserer meg!

Med en justisminister Anders Anundsen som har sabotert Stortingets vedtak om mykere praksis for utsendelse av asylbarn som har bodd lenge i landet?

Med en Carl I. Hagen som, mens tusener risikerte livet i synkeferdige båter over Middelhavet, ropte: Snu båtene!

Med en Christian Tybring-Gjedde som sier om det Norge vi skal prøve å bygge sammen: «Vi tror ikke på flerkultur. Vi tror det er en drøm fra Disneyland. Idioti på lang sikt. Vi tror det kan komme til å rive landet vårt i filler.»

Med en Per Sandberg som poserte på Frps landsmøte med et bredt flir og en T-skjorte med hilsen til desperate båtflyktninger: GOD TUR! Denne mannen setter seg i dag, 16. desember, ved Kongens bord.

Er det disse verdiene, dette menneskesynet og samfunnshåpet vi vil bygge Norge videre med?

Alarm!

Fremskrittspartiet har nå den makten i departement som nå styrer hele innvandrings- og integreringspolitikken.: Justisdepartementet. Førstesiden i Aftenposten 16. desember har denne overskriften: «FrP vil bruke regjeringsmakten til å feste et varig grep om innvandringsfeltet.»
Nå bør alarmen gå i den norske folkesjelen og i de andre partiene.

Norge skal være et land med grenser. Om det er alle nå enige. Men her bør også være grenser for dårlig folkeskikk, fremmedfrykt og menneskeforakt. Derfor bør Fremskrittspartiet miste oppholdstillatelse – i regjeringen.

Les også

 1. Vi er alle nasjonalister

  Nasjonalismen er fremdeles en betydelig kraft, og er foreløpig ikke på vei til historiens skraphaug, slik mange spådde.
 2. Ny Frp-topp kastet ut av karaokebar

  Etter klokken to natt til søndag ble kommunikasjonssjefen i Frps stortingsgruppe, André Melchior Larssen, kastet ut av…
 3. Dette er Ernas nye statsråder

  Statsminister Erna Solberg presenterte i dag sin nye regjering på Slottsplassen.
 4. Frp topper laget

  Fremskrittspartiet er vinneren i onsdagens regjeringsrokade.
 5. Kilder til VG: Dette blir den nye regjeringen

  Klokken 09.30 i morgen gjennomfører statsminister Erna Solberg (H) de første endringene i sin regjering.
 6. Norge vil gi 30 nye milliarder til regnskog

  PARIS/OSLO (VG) Klima- og miljøminister Tine Sundtoft offentliggjorde i ettermiddag at regjeringen vil forlenge sin…
 7. Frp nesten like stort som Høyre på ny måling

  På desembermålingen Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), går Fremskrittspartiet fram 3 prosentpoeng til…
 8. Et godt utgangspunkt

  Rikspolitikerne krangler. Debattene i sosiale medier virker hardere og hardere.
 9. Så deilig å ha noen å hate

  Jeg har forsømt meg. Ikke gjort det jeg sa jeg skulle gjøre. Men nå er det på tide å brette opp ermene.

Mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Har fått til det Sylvi mislyktes med: Selv svenskene er strengere enn  Listhaug

 2. VG Mener: Bærekraftig innvandring

 3. Per Fugelli med åpent brev til statsministeren: Hvorfor ble Amundsen justisminister?

 4. På tide å innrømme at vi tok feil

 5. 1. mai mot terror

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder