TOPPMØTE: President Barack Obama tok i mot Kinas president Xi Jinping i California i juni 2013. Mandag møtes de i Beijing. Foto: Reuters,

Kommentar

Kinesisk ris til Obama

Bare dager før Barack Obama kommer på besøk raljerer kinesiske media med en banal president, en lat nasjon og et
demokrati i krise.

Økonomisk pondus har gitt Kinas elite styrket selvtillit på den globale arena og den forsterkes ytterligere av at Obama er blitt svekket. Mandag møtes 20 stats- og regjeringssjefer fra Stillehavsregionen i Beijing, inkludert presidentene for verdens to mektigste nasjoner.

For vertskapet er det en gyllen anledning til å vise at også makten stiger i øst. Og at Amerika er aftenlandet.

Systemfeil

En avis med nære bånd til kommunistpartiet, Global Times, skriver i en leder etter mellomvalget i USA at amerikanerne er blitt lei av Obamas «banaliteter»:

– Bush, som våget å gjøre alt, og Obama, som ikke våger å gjøre noen ting, kommer fra ulike partier men de lider den samme skjebne. Er det deres problem eller er det et problem med det amerikanske systemet?

Det er ikke uventet at makteliten i et autoritært ett-parti system betrakter demokratiet som handlingslammet og ineffektivt. Like velkjent er det at Kina hater å bli kritisert eller utsatt for det de karakteriserer som vestlig dobbeltmoral.

– Med Kinas vekst danner vi oss et klarere bilde av USA. De er for late for reformer, skriver Global Times.

Med dette som bakteppe skal president Xi Jinping, den mektigste kinesiske lederskikkelse på minst 30 år, møte en upopulær amerikansk president, hvis handlingsrom blir ytterligere begrenset av at hans parti har mistet flertallet i Senatet.

Kina bruker sine økonomiske muskler til å utfordre USA på den globale arena. Mens Obama forsøker å forklare sine landsmenn at det finnes grenser for amerikansk makt i det 21. århundre, utforsker Kina hvordan de – med hard og myk makt – kan utvide sin globale innflytelse.

Rask vekst

Det er tretten år siden Kina sist var vertskap for et toppmøte i Asia Pacific Economic Cooperation (Apec). Kina ble opptatt som medlem i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og den økonomiske veksten skjøt fart. Kinas økonomi er fem ganger større enn i 2001 og bare USA er fortsatt større – så lenge det varer.

Kina vil bruke Apec-toppmøte til å fremme sin egen plan om en frihandelsavtale i den asiatiske Stillehavsregionen, noe som oppfattes som et mottiltak til en amerikansk-initiert partnerskapsavtale med et dusin land Apec-medlemmer, uten Kina.

President Obama har siden han ble valgt vært opptatt av å styrke USAs bånd til det sørøstlige Asia. Stillehavsregionen skulle være hans utenrikspolitiske førsteprioritet. Men mens Obamas oppmerksomhet er blitt avledet av dramatiske hendelser i Midtøsten har Kina styrket sin militære og økonomiske posisjon i nærområdet.

Det har brakt Kina på kollisjonskurs med Japan i strid om øygrupper. Da Kina utplasserte en borerigg i omstridt farvann utenfor Vietnam tidligere i år, utløste det voldsomme protester. Nabolaget er bekymret for Kinas maktbruk. De må velge mellom å søke støtte og beskyttelse hos USA eller tilpasse seg Kinas krav.

Antiterror

På tomannshånd med Xi er det forventet at Obama på ny vil anklage Kina for cyber-spionasje og at han vil kritisere Beijing for brudd på menneskerettigheter. Som fredsprisvinner burde han benytte anledningen til å snakke om en annen vinner, den fengslede dissident Liu Xiaobo.

Et av de få områdene der Kina og USA kan markere felles front er mot Den islamske staten (IS). For første gang på 13 år vil kamp mot terror stå på agendaen under et amerikansk-kinesisk toppmøte. Kilder sier til Hongkongavisen South China Morning Post at presidentene Xi og Obama vil diskutere mulig etterretningssamarbeid og hvordan de sammen kan forhindre at terrororganisasjoner får tilgang til våpen og finansiering.

Men Kina vil ikke sende militære styrker og et nært etterretningssamarbeid er vanskelig å forestille seg. I det minste vil Kina unnlate å kritisere USAs militære rolle i Irak og Syria.

Antiterror har ikke stått like høyt på dagsordenen for verdens to mektigste stater siden terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Denne gang har Kina tatt initiativet og det tolkes som uttrykk for at Beijing er bekymret for at enkelte i deres egen muslimske minoritet, uigurene, skal få opplæring og krigserfaring hos jihadister i Midtøsten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder