Kommentar

Motivet er avgjørende

Av Anders Giæver

Foto: TEGNING: ROAR HAGEN ,

Var massedrapet i California torsdag arbeidsplassmassakre
eller terroristangrep? Klassifiseringen vil være retningsgivende for USA i tiden som kommer.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

For ofrene for nedslaktningen på helsesentret i San Bernadino spiller det liten rolle hvem som skapte panikk, lidelse frarøvet minst fjorten mennesker livet og skadet enda fler under førjulsfeiringen på arbeidsplassen torsdag. Som så altfor mange amerikanere før dem de siste årene, opplevde de at arbeidsplassen eller skolen de frekventerte hver dag, hvor de burde kunnet føle seg aller tryggest, uten noen foranledning ble til et inferno av død, lemlestelse og lidelse.

LES OGSÅ: Fant rørbomber og ammunisjon

Slike massedrap på skoler og arbeidsplasser et uhyrlig fenomen amerikanerne nærmest har akseptert som om det var trafikkulykker eller naturkatastrofer; en uunngåelig tragedie som rammer blindt og spredt med jevne mellomrom over hele USA og ødelegger livene til flere tusen borgere hvert år.

Det er nesten noe resignert selv i stemmen til president Barack Obama, når han – for tredje gang på alt for kort tid – ber om «en lovreform i pakt med sunn fornuft knyttet til våpensikkerhet».

Samtidig kan noe være i ferd med å skje. 2015 er et av de blodigste årene på lenge, når det kommer til denne typen meningsløse massemord. Og drapene i San Bernadino var de mest omfattende siden en ung mann skjøt og drepte 20 barn og seks ansatte på Sandy Hook barneskole i Connecticut i adventstiden for tre år siden.

Hverken amerikanerne, eller noe annet sivilisert land, hadde villet akseptere en slik utvikling om drapene var politisk motivert og dermed kunne klassifiseres som terrorisme. Det spørs om man ikke også nærmer seg grensen for hvor lenge den ytterliggående våpenlobbyen i USA skal få sette standarden for tryggheten og sikkerheten til borgerne i slike tilfeller.

Forsiden på New York Daily News i dag, torsdag. Foto: Faksimilie ,

«Gud ordner ikke dette» skriver New York Daily News over hele forsiden, og presenterer konservative republikanske politikere og presidentkandidater som Ted Cruz, Rand Paul, Paul Ryan og Lindsay Graham som «feiginger som kunne ha stoppet våpenøkningen». For tre år siden anbefalte avisen sine lesere å stemme på republikaneren Mitt Romney ved presidentvalget.

Men den videre diskusjonen vil være avhengig av motivet til Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik som politiet sier sto bak angrepet. Dersom de to kan knyttes til jihadisme, vil diskusjonen ta en helt annen retning, og eventuelle lovendringer vil bli helt annerledes enn det tilhengerne av våpenreform ønsker seg.

I skrivende stund er det ikke klart hva som drev dem.

Det er ting som tyder på at det kan ha vært en klassisk arbeidsplassmassakre. Farook jobbet selv på helsesentret. Han skal ha deltatt på festen og oppført seg normalt, inntil han forlot sammenkomsten og kom tilbake bevæpnet. Det er ingen av de som har kjent ham eller stått ham nær som har sagt noe som har kunnet tyde på at han var ekstremist. Arbeidsplassen hadde ingen symbolsk betydning i krigen mot ISIS eller Al Qaida heller.

Samtidig avviker handlingsmønsteret hans seg noe fra andre slike massakrer. Først og fremst ved at han hadde med kona. Det tyder ikke på at det er en enkeltperson som plutselig har «klikka». Og at de hadde etterlatt sitt halvt år gamle barn hos andre.

Den massive utrustningen av våpen og utstyr hos personer som aldri har demonstrert noen interesse for jakt eller militærinteresse for omverdenen, kan også tyde på et dobbeltliv. I går ettermiddag siterte CNN politikilder som hevdet at han hadde link til andre terrorister.

Skulle det ligge et terrormotiv bak, vil dette få en sterk innvirkning på debatten i USA. Donald Trump har hele denne høsten ledet an i en skarpere retorikk mot terrorisme kombinasjonen islam og terrorisme. Nylig ville han opprette registre over alle nasjonens muslimer. Han hevdet at «tusener» av muslimer i New Jersey hadde jublet da World Trade Center styrtet i grus, 11. september 2001. Og han har omtalt de syriske flyktningene som en mulig skjult terrorist-armé.

Flere av de andre republikanske kandidatene har kommet etter.

Hvis dette er et éncelle-terrorangrep fra et ektepar som er radikalisert under radaren på amerikanske myndigheter, er det neppe noen innstramming av våpenlovene som står for døren. Med de «myke» målene som ble valgt vil det også representere en ny standard for terrorangrep på amerikansk jord. Det vil ikke bare påvirke den politiske debatten, men også den kommende presidentvalgkampen.

Mer om

  1. Terrorisme
  2. USA
  3. USA-valg 2016

Flere artikler

  1. Slik var den mistenkte skytedesperadoen

  2. Forlot juleselskap - kom tilbake og
    skapte blodbad

  3. CNN: San Bernardino-skytter sverget troskap til IS

  4. Masseskytingene i USA: «Gud fikser ikke dette»

  5. Norske aviser i harnisk over amerikansk våpenlovgivning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder