UTPEKTE BREKKE: Fra venstre: Jon Fredrik Baksaas, styreleder Svein Aaser, og Sigve Brekke under presentasjonen av Brekke som ny konsernsjef i Telenor. Foto: Helge Mikalsen , VG

Kommentar

Kvinnebløffen i Telenor

Sigve Brekke danket ut kvalifiserte kvinnelige kandidater i kampen om sjefsjobben i Telenor, ble vi fortalt. Men ansettelsen av Brekke ser stadig mer ut som en dårlig skinnprosess.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG avslører: Telenor-kvinner ble aldri intervjuet for konsernsjef-jobben

Telenors store problem ser ut til å være en ukultur på toppen. En ukultur som omgås lemfeldig med sannhet, og utviser forakt for den største eiernes verdier. Ikke pengeverdier, slike er Telenor gode på, men verdiene som ligger i det norske samfunnet. For eksempel likestilling. Og respekt for politiske institusjoner.

Helt siden det ble klart at Telenor-topper hadde unnlatt å fortelle Stortingets Kontroll- og Konstitusjonskomité alt de visste om mulig korrupsjon i Vimpelcom, har inntrykket av Telenors ledelse vært at de har et merkelig forhold til sannhet. Toppleder Sigve Brekke har for eksempel pyntet på sin egen CV, og løyet blankt til tidsskriftet Kapital om hva slags utdanning han hadde.

Først da han skjønte at han var avslørt, skiftet han versjon.

Nå viser det seg at Telenors versjon av hva som skjedde da Brekke fikk jobben ikke virker helt sann den heller.

De politiske signalene da ny Telenor-sjef skulle finnes, var ganske klare. Man burde gå langt for få opp kvalifiserte kvinnelige kandidater i prosessen. Det fantes flere av dem i Telenorsystemet.

Da Brekke fikk jobben var inntrykket at et skjedde etter at de kvinnelige kandidatene var grundig vurdert. Noe annet ville vært en direkte utfordring til næringsminister Monica Mæland (H) som var engasjert i å gi Telenor en kvinnelig toppleder.

Brekkes jobb kom derfor med forsikringer om at de åpenbare kvinnelige kandidatene var nøye vurdert. Men det er altså helt uklart om denne vurderingen inkluderte et intervju.

Sannheten ble pyntet på. Igjen. Som i Vimpelcom-saken, og på Sigve Brekkes CV. Pynte litt her og pynte litt der.

Telenor er et av Norges største og viktigste selskaper. Det forvalter enorme verdier og en stor del av Norges omdømme. Over halvparten av selskapet er eid av Norges innbyggere.

Telenor kan ikke ha en kultur i styrende organer som trikser og mikser med sannhet og fakta. Når næringsminister Mæland utnevner Telenors kvinnelige styreleder, må hun få beskjed om å gjøre det som er nødvendig for å rydde opp i ukulturen. Telenor har begått underslag, ikke av penger, men av tillit og redelighet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder