GYM: Forutsetninger spiller en helt annen rolle i 3000-meter’n enn essayskrivingen, skriver Magnus Grundstad (19) i dette innlegget. Foto: Privat

Debatt

«25 under 25»: Nei til karakterer i gym!

Ikke sett tall på min kropp!

Publisert:

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

MAGNUS GRUNDSTAD (19), videregåendeelev og leder i AUF innlandet

Når forskerne mener dagens retningslinjer ikke gir et godt nok grunnlag for karaktergivning, takker og bukker jeg for muligheten til refleksjon og diskusjon om karakterer i kroppsøving. Særlig på studiespesialisering, som jeg selv går.

Kroppsøving er et symptom på den tallfestende tilnærmingen i samfunnet, som prentet fast i enhver. Denne tallfestende tilnærmingen til alt i verden har liksom funnet sitt evigvarende hi, pent gjemt inni en krok i hjernen vår.

For min del har kvantifiseringen av de kvaliteter et forbund, et direktorat eller et departement har verdsatt, stor betydning, og opptar hele min hverdag. For å komme inn på det studiet jeg vil, for å jobbe i det yrket jeg ønsker, må jeg forholde meg til tall i form av karakterer.

Og dermed hadde kroppsøving vært et sårt tiltrengt fag, der jeg utelukkende kunne hatt det gøy. Der jeg kunne lære å like min egen kropp. Lære å bruke min egen kropp.

Men er det så lett å like egen kropp, når man konstant blir vurdert om hvordan kroppen brukes, om det så gjelder vurdering i dans, basketball eller 3000-meter’n? Er det så lett å lære å bruke egen kropp, når antall pushups og situps er avgjørende for kommende studievalg?

Jeg drister meg til å svare nei. For de aller fleste et skingrende, klart nei.

Jeg valgte ikke studiespesialisering fordi jeg ville måles i hvor mange pushups jeg tok. Jeg ønsker ikke basere resten av livet mitt på hvor mange situps jeg klarte som nittenåring.

LES SAKEN I VG: Ber om karakter-stans i gym

Kroppsøving er et bra fag å ha på skolen, også i videregående. Man skal lære å like egen kropp. Lære å bruke egen kropp. Den må vi tross alt ha med oss resten av livet. Jeg kommer liksom ikke utenom den hengslende kroppen min i denne verden. Og ikke kan jeg skilles fra den.

Innvendingen er selvsagt at dette gjelder alle andre fag man har på skolen. Ulike forutsetninger har man alltid, i hvert fag, uansett. Men vurdering av teoretiske fag er, naturlig nok, noe helt annet enn vurdering av kroppslig, fysisk slit av aktiviteter.

les også

«25 under 25»: Karakterer bør ikke avgjøre alt!

Forutsetninger spiller en helt annen rolle i 3000-meter’n enn essayskrivingen.

Det har stor betydning om man løper inn til 3-er fordi man ikke tar en løpetur hver dag. Den karakteren kan potensielt være definerende for videre muligheter for den enkelte.

Hovedmålet med kroppsøving bør være å lære å like egen kropp. Konstante vurderinger hemmer denne uvurderlige lærdommen. Når vi kan støtte oss på vitenskapen i tillegg, burde vel ringeklokkene kime hos kunnskapsdepartementet i Kirkegata 18 også.

Han flinke i idrett burde selvsagt få toppkarakteren i gym når han er så flink, men han burde heller ha valgt idrettsfag enn studiespesialisering, hvis karakteren i kroppsøving er så viktig. For i studiespesialisering trenger man ikke karakterer i kroppsøving.

Jeg vil i hvert fall ikke ha tall festet på min kropp.

les også

Frykter mange elever mister gym

«25 under 25» er en serie kronikker og debattinnlegg skrevet av unge under 25. Er du under 25, og ønsker å bidra? Send debattinnlegget ditt til 25under25@vg.no. Mer informasjon finner du her.

Publisert:

Les også

 1. En mulig vei mot rettferdige kroppsøvingskarakterer

  Om få dager skal nytt støtteskriv for vurdering i kroppsøving publiseres.

Mer om

25 under 25

Kropp

Utdanning

Flere artikler

 1. «25 under 25»: Vi kan ikke fjerne gymkarakteren!

 2. Ber om karakter-stans i gym

 3. Varin Hiwa (20): – Likestilling krever forskjellsbehandling

 4. «25 under 25»: Vi vil ikke ha sympatipoeng!

 5. «25 under 25»: Lesesalene må åpnes igjen!

Fra andre aviser

 1. Lisa fikk det ikke bedre selv om mobbingen tok slutt: – Det verste kommer etterpå

  Bergens Tidende
 2. Kort sagt, tirsdag 16. mars

  Aftenposten
 3. Live Nelvik er lei av foreldrepresset: – Ingen tør å si noe i frykt for å være den dårlige forelderen

  Bergens Tidende
 4. Kjell Aksel (16) har ikke vært hjemme hos en eneste venn siden mai

  Aftenposten
 5. Live Nelvik er lei av foreldrepresset: – Ingen tør å si noe i frykt for å være den dårlige forelderen

  Aftenposten
 6. Da Linn-Jeanethe Kyed (40) skrev Rådebank, hentet hun frem det verste hun har opplevd

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no