Kommentar

Hei Senterpartiet, 70-tallet ringte...

Av Astrid Meland

... Og ville ha tilbake begrepene sine.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

Dessuten lå det igjen en beskjed på svareren om at Jonas Gahr Støre får sitt å slite med. For Ap-lederen ligger godt an til å bli statsminister etter valget. Han må nok ha med seg Senterpartiet og helst SV, om da ikke Sp får lokket over førstevalget KrF.

Uansett kommer det til å bli tøft. Det tyder i alle fall Senterpartiets landsmøte i helgen på. Partiet vedtok å gi tilbake Posten monopol, nei til barnevern på anbud og mindre utbytte på barnehager.

Les Skartveits kommentar: Står stille - og treffer tiden

Det er noen skritt til venstre. Det tradisjonelt næringsvennlige partiet behandlet også et forslag om et rent forbud mot profitt - altså overskudd - på velferd. Og partiledelsen klarte ikke helt å finte vekk Senterkvinnenes forslag. Forslaget om forbud mot «velferdsprofitører» ble sendt videre til landsstyret.

Les mer: Sp-Trygve bidro til å redde egen skole

Snakket om nei til EØS, profitt, avfolkning og desentralisering fikk det hele til å ligne litt på det 70-talls-showet Sosialistisk Venstreparti holdt på sitt landsmøte forrige helg. SV gikk rett nok lenger og vedtok et ultimativt forbud mot profitt på velferd.

«Profitt» er som «sentralisering», gamle, men fortsatt effektive skjellsord. At halvparten av barnehagene i Norge drives av private, ble ikke like nøye problematisert. Men investorer har altså ikke for vane å ta risiko med egne penger når avkastningen blir garantert null.

Les mer: Sp-ledelsen vil ha forsvarsministeren

Håpet er vel at staten tar over, slik som Sp ønsker med posten. Og politikerne kan jo alltids satse på at folk har glemt hvor vanskelig det var å få barnehageplass før barnehageløftet lokket de private med. Og hvor mange mødre som måtte være hjemme.

Få flere kronikker og kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook!

Problemet for Støre er at det ikke er mye av dette han ønsker seg.

Nå skal det sies at Ap har klistret seg forunderlig nær Sp når det gjelder kommunereform, men det beror på behovet for å ha regjeringen som fiende i valgkampen. Men så langt er det Sp og Høyre som er hovedfiender. Og folk har nok ikke glemt at Ap egentlig er for kommunesammenslåing. Støre selv har sagt han ikke ønsker å reversere vedtatt politikk.

Vedum vil skyte flere ulv: Slik vil han ta makten fra Oslo-Vidar

Senterpartiet, derimot, kommer til å kreve flere Reverseringsministere. Det ryktes at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønskes i jobben som i dag innehas av Jan Tore Sanner. Høyre kaller ham moderniseringsminister. Sp vil for å si det forsiktig, legge bort det navnet. Norge ligger an til å få sin første Skilsmisseminister.

Les Hareides kronikk: At Høyre angriper Senterpartiet, og ikke Frp...

Om Støre blir statsminister vil han slite med å få ting vedtatt. Men det finnes naturligvis noe å glede seg over. Sps landsmøte beholder el-bilstøtten for rikfolk flest. Også er foie grasen reddet. Med et nødskrik gikk partiet likevel ikke inn for et importforbud av gåselever.

Mer om

 1. Landsmøtene 2017
 2. Senterpartiet (Sp)
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Støre-nei til SVs barnehage-ultimatum

 2. Skei Grandes storoppgjør med SVs barnehageforslag: – Utrolig kvinnediskriminerende

 3. Støre etter Høyres landsmøte: – Erna bruker penger hun ikke har

 4. Opps, der dummet de seg ut igjen

 5. Ap-nei til SVs ferske atom-ultimatum

Fra andre aviser

 1. Fem (små) forskjeller mellom Ap og Høyre

  Bergens Tidende
 2. Rødt og SV har gjort det lenge. Nå bruker han stadig oftere ordet «profitt».

  Aftenposten
 3. Sp til kamp mot profitt frå barnehagar

  Bergens Tidende
 4. KrF-Hareide åpner for Sp-Vedum som statsminister

  Aftenposten
 5. Ap og de blåblå kan åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten

  Aftenposten
 6. Se hvem som kan smelte sammen i en ny regjering

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no