SOSIALT: Er du en av dem som tar opp telefonen for å sjekke om det har skjedd noe midt i en samtale når du er sammen med andre?
SOSIALT: Er du en av dem som tar opp telefonen for å sjekke om det har skjedd noe midt i en samtale når du er sammen med andre? Foto: Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Blir 2018 året vi ser mindre på mobilen?

MENINGER

Jeg har fått kjeft og himlende øyne for overdreven mobilbruk fra alle kanter.

kommentar
  • Tor-Erling Thømt RuudReporter i VG. Dekker hovedsaklig kriminalsaker. Laget blant annet podkastene "Uløst" om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen til Therese Johannessen. Har tidligere jobbet i Smaalenenes Avis og NRK. Kommer fra Spydeberg i Østfold. Har bachelorgrad i kriminologi fra Universitetet i Oslo. Telefon: 928 63 515 Har du informasjon om saker så tar jeg imot tips. Du er selvsagt 100 prosent anonym hvis du ønsker det.
Publisert:

Familie, venner, hun jeg bor med og andre har reagert på at jeg faser ut og taster på mobiltelefonen i tide og utide. Jeg tror ikke jeg er alene.

I den glimrende, svenske podkasten «Alex och Sigge» fortalte tidligere kjendisjournalist og forfatter Alex Schulman om et møte han hadde med den svenske forfatteren Herman Lindqvist. Da han uten å tenke på det tok opp mobilen midt i samtalen for å se om noe hadde hendt utbrøt 74 år gamle Lindqvist.

– Det der er direkte uforskammet.

Og han fortsatte:

– Det er én ting om det ringer på telefonen, og det er en barnevakt eller noe, og du ber om unnskyldning, og sier at du må telefonen. Jeg har ingenting imot dét, men at du midt i samtalen med meg uten at telefonen kimer, tar den frem for å se om det hender noe mer interessant der enn her i denne samtalen, er uforskammet.

Alex reagerte, som meg, med å bli irritert og littegranne krenket fordi noen påpeker noe vi innser er rett.

Du vet, den ubevisste bevegelsen når iPhonen ligger i baklommen. Du fisker den elegant opp, trykker lett på knappen for å få skjermen til å lyse. Det skjer hver gang du befinner seg i noen sekunders dødtid. I butikken, i bilkøen, på trening eller ved kafébordet. Skjermen åpnes med tommelfingeravtrykket og små røde tall åpenbarer seg i høyre hjørnet på Snapchat, på Whatsapp, på Messenger, på Twitter, på mailen.

Test deg selv: Er du mobilavhengig?

Eller aller verst: På Facebook. Hvem har svart på innlegget ditt? Hvem har tagget deg i et bilde? Hvem er det du faktisk må svare så umiddelbart at du må avbryte den samtalen du er i? Eller kanskje det ikke har skjedd noe som helst - du var bare nødt til å sjekke og endte med å sveipe vilkårlig rundt.

Alex Schulman lastet ned appen «Moment» og fikk sjokk. Applikasjonen måler tiden du bruker på mobilen og teller hvor mange ganger du plukker den opp for å sjekke. Schulman hadde på én dag plukket opp telefonen 239 ganger!

Jeg lastet ned «Moment» selv, og resultatet var deprimerende. Frykten for å se eksakt hvor mye tid som er brukt på den lille skjermen har vært stor, men nå stirrer jeg skjermavhengigheten i hvitøyet.

Den daglige snittbruken i romjula, når jeg ikke var på jobb, var over tre timer. Hjelpeløs kverulering i provoserende Facebook-grupper, endeløs spilling av Star Wars-spill og formålsløs kikking på folks julemat-mystory. Det må tas grep.

I hvert fall skal jeg slutte å være direkte uforskammet.

Her kan du lese mer om