SOSIALT: Er du en av dem som tar opp telefonen for å sjekke om det har skjedd noe midt i en samtale når du er sammen med andre? Foto: Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommentar

Blir 2018 året vi ser mindre på mobilen?

Jeg har fått kjeft og himlende øyne for overdreven mobilbruk fra alle kanter.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Familie, venner, hun jeg bor med og andre har reagert på at jeg faser ut og taster på mobiltelefonen i tide og utide. Jeg tror ikke jeg er alene.

I den glimrende, svenske podkasten «Alex och Sigge» fortalte tidligere kjendisjournalist og forfatter Alex Schulman om et møte han hadde med den svenske forfatteren Herman Lindqvist. Da han uten å tenke på det tok opp mobilen midt i samtalen for å se om noe hadde hendt utbrøt 74 år gamle Lindqvist.

– Det der er direkte uforskammet.

les også

Mobilavhengig: Slik gikk det da jeg logget av

Og han fortsatte:

– Det er én ting om det ringer på telefonen, og det er en barnevakt eller noe, og du ber om unnskyldning, og sier at du må telefonen. Jeg har ingenting imot dét, men at du midt i samtalen med meg uten at telefonen kimer, tar den frem for å se om det hender noe mer interessant der enn her i denne samtalen, er uforskammet.

Alex reagerte, som meg, med å bli irritert og littegranne krenket fordi noen påpeker noe vi innser er rett.

les også

Hjerteskjærende fra Sveriges største podcaststjerne: Bokanmeldelse Alex Schulman: «Glem meg»

Du vet, den ubevisste bevegelsen når iPhonen ligger i baklommen. Du fisker den elegant opp, trykker lett på knappen for å få skjermen til å lyse. Det skjer hver gang du befinner seg i noen sekunders dødtid. I butikken, i bilkøen, på trening eller ved kafébordet. Skjermen åpnes med tommelfingeravtrykket og små røde tall åpenbarer seg i høyre hjørnet på Snapchat, på Whatsapp, på Messenger, på Twitter, på mailen.

Test deg selv: Er du mobilavhengig?

Eller aller verst: På Facebook. Hvem har svart på innlegget ditt? Hvem har tagget deg i et bilde? Hvem er det du faktisk må svare så umiddelbart at du må avbryte den samtalen du er i? Eller kanskje det ikke har skjedd noe som helst - du var bare nødt til å sjekke og endte med å sveipe vilkårlig rundt.

Alex Schulman lastet ned appen «Moment» og fikk sjokk. Applikasjonen måler tiden du bruker på mobilen og teller hvor mange ganger du plukker den opp for å sjekke. Schulman hadde på én dag plukket opp telefonen 239 ganger!

les også

Slik får du fasiten på det «alle» krangler om

Jeg lastet ned «Moment» selv, og resultatet var deprimerende. Frykten for å se eksakt hvor mye tid som er brukt på den lille skjermen har vært stor, men nå stirrer jeg skjermavhengigheten i hvitøyet.

Den daglige snittbruken i romjula, når jeg ikke var på jobb, var over tre timer. Hjelpeløs kverulering i provoserende Facebook-grupper, endeløs spilling av Star Wars-spill og formålsløs kikking på folks julemat-mystory. Det må tas grep.

I hvert fall skal jeg slutte å være direkte uforskammet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder