Tone Tellevik Dahl.

Tone Tellevik Dahl. Foto: Hansen, Frode

Debatt

Frp vender ryggen til eldre

Norge har fått sin første eldreminister. Samtidig setter den nye regjeringen punktum for statlig støtte til rehabilitering av sykehjem og omsorgsboliger.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tone Tellevik Dahl, eldrebyråd i Oslo (Ap)

I regjeringsplattformen skriver Høyre, Frp og Venstre at de ikke lenger vil gi støtte til å rehabilitere eller erstatte eksisterende sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Bare Oslo kommune alene taper 3,5 milliarder kroner på endringene de neste ti årene.

Når Åse Michaelsen nå er på plass som Norges første eldreminister, fremstår ministerposten viktigere for Frp enn innholdet i politikken som den nye statsråden skal føre. For det er ikke sammenheng mellom den nye regjeringsplattformen og det som bør ligge i mandatet til en eldreminister. Statsrådens første oppgave blir å senke tempoet i rehabilitering av sykehjem og omsorgsboliger over hele landet. I stedet for å ta Norge fra en institusjonsbasert til en aktiv alderdom, tilpasset det livet eldre i Norge vil og kan leve.

les også

«Den politiske plattformen vitner ikke om noen dreining mot sentrum fra Høyre og Fremskrittspartiets Sundvolden-erklæring, heller tvert imot.»

Dette skjer bare måneder etter at Helse- og omsorgsdepartementet har dokumentert at norske sykehjem og omsorgsboliger har et vedlikeholdsetterslep på 37 milliarder kroner. Mange sykehjem er bygget etter gammel institusjonstankegang. Med lange korridorer, trange rom, felles bad, dunkel belysning og fellesrom som mer likner kommunens dårligste møterom enn en stue i et vanlig norsk hjem. De har rett og slett gått ut på dato og gir ikke det livet eldre i Norge fortjener.

Fordi antall eldre over 80 år vil holde seg stabilt frem mot midten av 2020-tallet, og deretter doble seg frem mot 2040, bør eldreløftet gjøres nå – og ikke utsettes.

les også

Åpent brev til helseminister Bent Høie

ELDREMINISTER: Åse Michaelsen. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I Oslo er Arbeiderpartiet og byrådet i ferd med å erstatte gamle sykehjem med topp moderne sykehjem. Vår standard på nye sykehjem er enerom med eget bad, mulighet for samborerrom og tilbud som sansehager, treningsrom, sparom, frisør, dagligvarebutikk, bar, fotpleier og tannklinikk. Vi tredobler også antall døgnbemannede eldreboliger i Oslo de neste årene. Alt for å gjøre det mulig for eldre å leve fullt og helt så lenge som mulig.

En moderat eiendomsskatt i kombinasjon med statlig rehabiliteringsstøtte har gjort byrådets eldrereform mulig. Vi skal gjøre eldre til sjef i eget liv. De vil få bo hjemme lenger fordi vi ansetter 500 ekstra medarbeidere i hjemmetjenesten og tilpasser byen slik at eldre kan leve et aktivt byliv. Men eldre skal også vite at en omsorgsbolig eller en sykehjemsplass står klar om de skulle trenge det.

les også

Frivillige utgjør 90.000 årsverk i eldreomsorgen. Behovet bare øker.

Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen innførte i sin tid statlig støtte til rehabilitering av sykehjem og omsorgsboliger. Nå fjerner de borgerlige partiene støtten til tross for at Frp i sitt partiprogram lovet å opprettholde den. I programmet skriver Frp at de fortsatt vil ha «en egen investeringstilskuddordning for rehabilitering av eksisterende omsorgsboliger/sykehjemsplasser».

Det løftet har de altså brutt. Dermed vender de ryggen både til de eldre og til fremtidens eldreomsorg. Det hjelper med andre ord lite at Norge har fått sin egen eldreminister når regjeringen lar landets eldre ta regningen for skattelettelser og velferdskutt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder