Kommentar

KrFs indre strid

Av Frithjof Jacobsen

Foto: Tegning: Roar Hagen

Alle mener noe om KrF for tiden. Men hva gjør egentlig inntrykk på partiets medlemmer?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over ett år gammel

Om drøye to uker skjer det. Da avgjør et ekstraordinært landsmøte i KrF norsk politikks umiddelbare fremtid. Hvem som skal være statsminister i Norge, og hvordan de politiske blokkene skal se ut.

Det første engasjerer veldig mange i Norge, det andre engasjerer ikke like mange, men kan være det som avgjør. Striden rundt KrFs veivalg er nå opphetet og intens, både i og utenfor partiet.

les også

Hareide svarer VG-kommentator: – Hvor har du vært de siste fem årene?

Statsminister Erna Solberg har gitt et oppsiktsvekkende hardt intervju til Dagens Næringsliv der hun angriper Knut Arild Hareides politiske argumentasjon for å velge å gå inn i en ny Ap-ledet regjering. Det er den foreløpige toppen av en kraftig offensiv fra Høyre i saken. Om det virker er usikkert. Råkjøret mot Hareide fra høyre kan også bidra til at det skapes et inntrykk av at dette ikke handler om hva som er best for KrF, men bare om hva som er bra for Solberg. Det blir interessant å se hvordan Solbergs intervju virker inn.

les også

Støre: – Sterk kost fra Solberg

Det er også en viss spenning til hvordan enkelte i Frp vil påvirke den interne debatten i KrF. Sylvi Listhaug, som lenge har vært den fremste indre trusselen mot bred borgerlig samling kommer snart med bok. Der vil hun sikkert komme med friske utfall mot Hareide. Det vil bli brukt for alt det er verdt av de i KrF som vil til venstre. Men jeg er usikker på om Listhaug lenger kan få særlig mange til å skifte mening. De fleste i KrF har sannsynligvis allerede bestemt seg for hva de mener om henne og partiet hennes.

Jeg tror det er andre stemmer enn Listhaug og Solberg som kan bli avgjørende. Stemmer som kommer fra partiet selv. Stadig flere partiveteraner sier nå hvor de står i samarbeidsspørsmålet. Den foreløpig siste er Laila Dåvøy, som var en sentral i figur i den epoken av Krfs historie som Hareide trekker frem som en gullalder. Dåvøy sier i et innlegg på Facebook at hun «ikke kan være med på» det Hareide når forsøker å få til.

les også

Sjokkert KrF-veteran: Laila Dåvøy advarer mot sidebytte

Andre veteraner støtter Hareide. Den fremste av dem er Kjell Magne Bondevik. Både han og Dåvøy kan på hvert sitt hold virke inn på hva medlemmene lander på. Utfallet av landsmøtet virker helt åpent.

Et annet forhold som kan virke inn, og som er litt underspilt i alle argumentene om hva som er KrFs politiske sjel, er frykten for hva som skal skje med KrF etter landsmøtet. Særlig hvis avstemningen blir jevn. Flere av dem som skal avgjøre dette skal til neste år ut i krevende lokale valgkamper. Der vil de måtte stå for det partiet sentralt har bestemt seg for. I KrFs sterke områder på Sør- Og Vestlandet kan det bli krevende å forsvare at partiet har kastet Erna Solberg og innsatt Jonas Gahr Støre.

les også

Hvem er KrFs løftebrytere?

Her ligger det en kime til betydelige interne motsetninger i KrF i tiden etter landsmøtet. I den sammenhengen er det også verdt å merke seg striden om hvordan selve voteringen skal foregå. Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan står hardt på at hans «tredje» alternativ om å forbli i opposisjon på Stortinget skal stemmes over sammen med de to regjeringsalternativene. Hvis dette ikke når opp så kan det hjemsøke KrF i ettertid når eller hvis de to fløyene begynner å krangle.

les også

26 KrFU-topper svarer på hudfletting av egne nestledere

Hareide sier han gjør dette for å redde partiet for undergangen. Hvem de skal gå i regjering med er på en måte underordnet valget om å gå inn i regjering. Partilederen har, oppsiktsvekkende nok, sagt at han selv kan gå inn i en regjering med Frp hvis partiet bestemmer seg for det. Det er litt rart når vi hører hvordan han fremstiller Frp i debatten, men han har altså sagt det.

KrF er under et voldsomt ytre press i disse ukene. Hvordan det håndteres kan bli helt avgjørende for om Hareides dristige veivalg blir en suksess, eller ender med å rive partiet i stykker.

Les også

 1. Hør forskjellen på Hareides Erna-løfter selv: Er dette samme mannen?

  For ett år siden lovet KrF-leder Knut Arild Hareide at han ville ha Erna Solberg (H) som statsminister.
 2. Listhaug avviser at Frp har annenrangs verdier

  Sylvi Listhaug tar i Dagbladet til motmæle mot det hun mener er KrF-leder Knut Arild Hareides fremstilling av Frp som et…

Mer om

 1. KrF-striden
 2. Knut Arild Hareide
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)
 4. Erna Solberg
 5. Politikk
 6. Kjell Magne Bondevik
 7. Hans Fredrik Grøvan

Flere artikler

 1. Hareide møtte Støre før avgjørende landsmøte

 2. Hareide – rå og undervurdert

 3. KrFU-topper svarer: Nekter å la seg binde i regjerings-striden

 4. Blå KrFU-leder vraket: – Jeg hadde litt lyst til å lyve, men det kan man ikke gjøre i KrF

 5. Støre: – Sterk kost fra Solberg

Fra andre aviser

 1. Trine Eilertsen: Hareide står midt i en miniatyrvalgkamp

  Aftenposten
 2. KrFs vegval er ikkje ein trugsel mot demokratiet

  Bergens Tidende
 3. KrF-ere ikke smigret av statsbudsjettet

  Aftenposten
 4. Erna Solberg advarer Hareide: – Han vil samarbeide med de mest rabiate kritikerne av KrFs politikk

  Bergens Tidende
 5. 1500 nye medlemmer til KrF – de fleste i områder der partiet står sterkt

  Fædrelandsvennen
 6. 1500 nye medlemmer til KrF. De fleste i områder der partiet står sterkt.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no