Selvpiskende Brann-patriot: Davy Wathne. Foto: Tegning:Roar Hagen,VG

Kommentar

Ikke blokk Wathne!

Blir vi ikke kvitt sportsjournalistikkens sjefsharry likevel?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tulla!

For Davy Wathne er – tross dressjakke/jeans/lakksko-uniform, Cola-overheng og grånet Huey Lewis-sveis – ingen harry. Tvert imot: Wathne er en lærd, konservativ radikaler fra Bergen, en språklig virtuos av de sjeldne og en av de siste entusiastene i bransjen.

Det er godt å vite at han sannsynligvis forblir på skjermen også etter pensjonsgrensen. Som TV 2s sportssjef svarte i går, på spørsmål om Davy'en forsvinner fra skjermen fra og med fylte 67: «Det ville være en type avslutning på et langvarig kjærlighetsforhold ingen ønsker.»

Davy Wathne er et journalistisk råskinn. Som tjuagutter flest prater han fortere enn hodet henger med, og ikke alle av mannens verbale bukkesprang har vært like elegante. Det samme, vil noen si, gjelder hans relativt overskridende tabloide instinkter. Han er, eller iallfall var, kjent som en nyhetsjeger av den mest hardbalne sorten.

Ingen slår dessuten Wathne i øvelsen «å stille intrikate spørsmål». De inneholder alle tungt subjektive premisser og ditto konklusjoner – og fører gjerne til svar av typen «ja». Og da han forsøkte seg som fotballkommentator på det glade 1990-tallet jabbet han så mye at det knapt ble tid til å skildre det som faktisk skjedde ute på banen.

Men i studio regjerte han fra første «gå, mann!». For Davy Wathne revolusjonerte norsk fotballdekning på TV. Bort fra NRKs knusktørre normaljournalisme, til nerdete og kunnskapsrikt engasjement. TV 2 famlet riktignok en stund med uferdige analyseapparater og mumlende eksperter, men da det satte seg, fikk vi rett som det var en fotballdekning på internasjonalt nivå også her til lands.

Noen smartinger er sikkert uenige i den påstanden, og undertiden har det vært i overkant karslig i Davys studio. Men da Fotballforbundets lyse hoder solgte rettighetene til lille C More, falt ståket rundt Tippeligaen (også kalt Bingoligaen) atskillige hakk, og ditto med interessen. Heldigvis er Tippeligaen tilbake på TV 2 igjen om ikke lenge, og da forhåpentligvis med Davyen på post, tross hans etter hvert solide antall årringer.

Wathne er sportsjournalistikkens Hans-Wilhelm Steinfeld, og de er begge kjent for å være potensielt oppbrusende når det drar seg til. Disse bergenserne er noe for seg selv, og TV 2 begår trolig altså ikke tabben det er å kvitte seg med dem før de blir så skarrende krakilske at de må beskyttes mot seg selv.

Steinfeld gikk til alles forskrekkelse til PR-bransjen, og dit hen hinker nok ikke bysbroren Wathne. Den dagen han faktisk blir pensjonist og forsvinner fra skjermen, blir han vel Twitter-kommentator på heltid. Der er han kjent for å blokkere obsternasige medtvitrere. Men til TV 2-ledelsen vil jeg si: Ikke blokk Wathne!

La ham plapre i vei i mange år ennå. Han er blant de beste vi har til nettopp det.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder