ALVORLIG: Hordaland-politimester Geir Gudmundsen ble varslet i Monika-saken, men saken ble fortsatt liggende Foto: Trond Sørås

ALVORLIG: Hordaland-politimester Geir Gudmundsen ble varslet i Monika-saken, men saken ble fortsatt liggende Foto: Trond Sørås Foto: Trond Sørås,

Leder

Integritet vs inkompetanse i politiet

Kan vi ikke stole på politiet, er vi alle i trøbbel.
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL


Da vi ikke trodde det var mulig at politiskandalen i Hordaland politidistrikt i forbindelse med Monika-saken kunne bli verre, ble den nettopp det. I helgen kunne VG fortelle eksakt hvordan politimester Geir Gudmundsen ble varslet om den mangelfulle etterforskningen av dødsfallet til åtte år gamle Monika i november 2011. Her kommer det frem i klartekst hvordan politimesteren ble alarmert av etterforskeren som varslet om at dødsfallet til den lille jenta kunne være drap. Politiet hadde henlagt saken som selvmord.

«Det dreier seg tross alt om et mulig drap av en liten jente på åtte år som har potensial til å bli oppklart», skrev etterforskeren i brevet til politimester Gudmundsen for ett år siden. Ikke noe skjedde. Selv om etterforskeren gikk til topps i Hordalandspolitiet, fikk han ikke noe gehør for at saken burde gjenåpnes. Tvert i mot. Til slutt fikk han i stedet klar beskjed om å holde seg unna saken. Det skjedde i mars i fjor, halvannen måned etter at brevet var sendt.

Selvmords-teorien skulle i seg selv ha ført til ekstra årvåkenhet i etterforskningen. Det er uhyre sjelden at så små barn tar sitt eget liv. Men politiet tok tvert om lett på saken, og lot være å følge åpenbare spor. I mai i fjor ble etterforskningen gjenåpnet. I oktober ble ekskjæresten til Monikas mor siktet for drap på den åtte år gamle jenta.

Denne saken viser oss hvilket spenn det er i norsk politi, fra beundringsverdig integritet til skremmende inkompetanse. Etterforskeren som tok tak i denne saken, representerer det beste i norsk politi. Han er en mann etaten kan være stolt av. Ledelsen ved Hordaland politidistrikt, derimot, har vist oss norsk politi fra sin verste side. Den mangelfulle etterforskningen av åtte-åringens død er ille nok i seg selv. Men enda mer alvorlig er håndteringen av saken når politiledelsen først blir gjort oppmerksom på feilene som er gjort.

Så langt har ikke feilene fått konsekvenser for noen. Ingen har stått frem og tatt ansvar. Spesialenheten for politisaker har opplyst om at den i løpet av januar kommer med en vurdering av etterforskningen av selve saken. Enheten vurderer også om den skal gå inn i måten etterforskeren ble behandlet på. Det bør den gjøre.

Vi forventer at offentligheten får vite hvem som har ansvar for feilene som har blitt begått, og hvilke konsekvenser det får for dem det gjelder. Det er viktig av hensyn til de som er direkte berørt av denne vonde saken. Men det handler om mer enn det: Det handler om vår tillit til politiet. Kan vi ikke stole på politiet, er vi alle i trøbbel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder