BEKYMRET: Skattedirektør Hans Chr. Holte vil finne svindlerne i det offentlige. Foto: BAARD B. LOEWIG

Leder

Mafiametoder i det offentlige

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etter et møte mellom politi, næringsliv og offentlige etater mandag, kunne NRK i går melde at kriminelle gjenger har lykkes med å plassere egne folk i sentrale funksjoner i det offentlige. Slik får bandittene styrt penger inn mot egne miljøer.

Ifølge fungerende Kripos-sjef Vigleik Antun dreier det seg om ulike former for infiltrering på store offentlige arbeidsplasser. Han nevner Nav-fordelinger som ett eksempel på overføringer de kriminelle kan ha tatt kontroll over.

Utviklingen vekker bekymring. Tidligere har politiet og offentlige kontrollrutiner maktet å avsløre svindelforsøkene. Nå ser de stadig oftere at svindlerne lykkes - og at de slipper unna med det.

Skattedirektør Hans Christian Holte viser til kompleksiteten i denne formen for kriminalitet. Den omfatter skatte- og trygdesvindel på den ene enden av skalaen og menneskehandel og sosial dumping på den andre.

Kripos er neppe særlig overrasket over denne oppdagelsen. Overraskelsen må i så fall være at de kriminelle ikke har gjort seg gjeldende tidligere.

Riktig nok sier politi og påtalemakt at de så langt ikke har klart å avdekke tegn til korrupsjon. Men det er mer illevarslende enn beroligende. Når myndighetene sier at lovbrudd har funnet sted, men samtidig erkjenner at man ikke kan påvise kriminalitet, har de som står bak lykkes i å slette sine spor.

Dette er dessverre en internasjonal trend. Langsiktig infiltrasjon i offentlige etater og privat næringsliv er den italienske mafiaens nye modus operandi. Heller enn å rane banker med pistoler, sitter mafiaens representanter i styrerommene og på offentlige kontorer og stjeler fra fellesskapet uten å løsne et skudd.

Skal norske myndigheter makte å kvele denne trenden i fødselen, vil det kreve store ressurser. Da spørs det om regjeringens varslede sanering av offentlige stillinger er rett medisin.

Byråkrati og kontrollregimer kan være en plage for folk flest, det vet alle som har stanget hodet mot firkantet regelrytteri. Samtidig er mange av disse mekanismene fellesskapets sikkerhet for at ingen tar seg til rette for egen vinning.

En offensiv for å identifisere brodne kar i det offentlige vil dessuten innebære et tettere samarbeid med etater og instanser som i dag ikke kan snakke sammen på grunn av taushetsregler og ikke-kompatible datasystemer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder