Foto: .,

Kommentar

Slaget Irak ikke kan tape

Irakiske styrkers storoffensiv mot den såkalte islamske staten (IS) er i gang. Regjeringen i Bagdad kan ikke mislykkes hvis Irak skal bestå.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I første omgang handler det om å jage IS fra Tikrit, Saddam Husseins fødeby, 150 km nord for Bagdad. Dette er en strategisk forutsetning for at de senere i vår kan innta Mosul, de militante islamistenes viktigste erobring i Irak.

Overveldende

I juni erobret IS svære landområder i det vestlige Irak, inkludert Mosul i nord. De nådde nesten til Bagdad. Først nå er Irak i stand til å iverksette en større motoffensiv i Salahuddin-provinsen, som hovedsakelig er befolket av sunnimuslimer.

I utgangspunktet er 30.000 bakkestyrker, med støtte fra luftstyrker, overveldende målt opp mot noen tusen svartkledde IS-krigere. Men det er verdt å minne om at 30.000 irakiske soldater ikke var tilstrekkelig til å forsvare Mosul da om lag 800 motiverte IS-krigere invaderte byen. USA hadde brukt mer enn 80 milliarder kroner på å trene opp og utstyre den irakiske hæren, men hæren flyktet, sammen med en halv million sivile og mye av det tunge amerikanske militære utstyret ble overtatt av seierherrene.

At den irakiske hæren gikk i oppløsning bidro sterkt til å skape myten om uovervinnelige jihadister under svarte flagg. Det gjorde seg godt i IS’ nettbaserte vervingskampanje for fremmedkrigere.

Til nå har forsøkene på å drive IS tilbake, hovedsakelig med over 16.000 luftangrep, gitt små synlige resultater. Irak har bare klart å ta tilbake vel en prosent av de IS-kontrollerte områdene.

Det kan raskt forandre seg. Men det forutsetter at Irak, i jakten på IS, ikke forsterker de sekteriske motsetningene mellom sunni- og sjiamuslimer. Uten at Bagdad klarer å slå en kile mellom IS og lokale sunnimuslimske ledere vil ikke offensiven lykkes.

Desperasjon

Etter Mosuls fall erklærte daværende statsminister Nouri al-Maliki unntakstilstand og ga ordre til å væpne frivillige sivile. Siden den gang har sjiamuslimsk milits stått for en stor del av den militære innsatsen mot IS, samtidig som disse styrkene gjentatte ganger er blitt anklaget for å stå bak overgrep og drap i angivelige hevnaksjoner mot sunnimuslimer.

I september tok Haider al-Abadi over som Iraks statsminister med løfter om å reformere landets sikkerhetstjenester. Men fortsatt opererer sekteriske militsstyrker, uten å bli stilt til ansvar.

Irakiske myndigheter, og dets allierte, bør ha lært at de aldri må undervurdere IS, og deres evne til å gjøre comeback. Fem år før IS opprettet sin såkalte kalifat i store områder av Syria og Irak hadde USA erklært at forløperen, al Qaida i Irak, sto på randen av «et strategisk nederlag». I 2009 var de praktisk talt utradert i Irak, takket være at lokale sunnimuslimske lederne mobiliserte mot ekstremistene.

Skal IS bekjempes må lokale sunnimuslimske ledere på ny vende dem ryggen. Det forutsetter at sentralmyndighetene i Bagdad reelt inkluderer sunnimuslimene. At regjeringen bruker sjiamilitsstyrker, i tillegg til regulære hærstyrker, øker motsetningene. Selv om deres ledere benekter det, anklages paramilitære styrker for grove overgrep i tidligere IS-kontrollerte sunnimuslimske områder.

I Saddams tid hadde sunnimuslimene, som er i mindretall, kontrollen i Irak. Siden den amerikanskledede invasjonen har sjiamuslimene vært i førersete. Da IS erobret Tikrit i juni fikk IS støttet av allierte fra Saddam Husseins forbudte Baath-parti.

Bykrig

Hvis IS ikke velger retrett, stilt overfor overmakten, gjenstår en blodig bykrig der grensen for sivile og militære mål lett blir visket ut. Først står Tikrit for tur, deretter Mosul.

I motsetning til de sunnimuslimske byene i Anbar-provinsens ørkenlandskap under IS-kontroll var Mosul en etnisk- og religiøst sammensatt, by med 1,8 millioner innbyggere, en rik historie og omfattende handel.

På noen måneder har IS klart å ødelegge ufattelig mye. Særlig hardt har det gått utover byens etniske og religiøse minoriteter. En stor del av befolkningen er på flukt. Den siste tiden har vandalene vært opptatt av å ødelegge 1300 år gamle kunstskatter.

Irak må vinne krigen mot IS om nasjonen skal bestå. Vanskeligere er det å vinne freden. Da må Irak løse sine indre motsetningene. Den sekteriske striden har det siste tiåret revet Irak i stykker og gitt IS spillerom.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder