Leder

VG mener: Endelig ny straffelov

MED KLAR ORDRE: Justisminister Anders Anundsen. Foto: ROBERT S. EIK

Den nye straffeloven ble vedtatt i 2005. Siden har den blitt liggende i Justisdepartementets skuffer. Siste gang vi hørte noe, var det snakk om at den kanskje ville bli innført i 2012. I fjor konkluderte en konsulentrapport med at politiets datasystemer slett ikke var modne til å innføre de mellom 300 og 400 lovendringene Stortinget har vedtatt.

Det har frem til nå betydd at selv om Stortinget har økt blant annet strafferammene for vold i nære relasjoner med rundt 50 prosent, så skjer det ingenting.

Den nye og moderne loven med et språk folk flest skal forstå og klarere strafferammer som forenkler regelverket, har blitt et mareritt for Politidirektoratet. Og enda verre, for borgerne betyr det for eksempel at de ikke har fått den styrkingen av vernet mot overgrep som Stortinget har vedtatt at de skal ha.

Men nå lover justisminister Anders Anundsen (Frp) endelig fortgang i sakene. Til VG i helgen sa Anundsen at forsinkelsen var noe av det første han grep fatt i da han tok over Justisdepartementet i oktober i fjor. Nå har han gitt ordre om at den nye straffeloven skal være på plass neste sommer. Dette følges av at penger er blitt omdisponert slik at det skal bli fortgang i arbeidet.

Det er en gledelig nyhet, selv om 2015 også er alt for sent. Om politiet rekker fristen, blir det hele 10 år etter at de første endringene i straffeloven ble vedtatt av Stortinget. Men nå ser de ulike etatene ut til å ha tatt beskjeden. Politidirektoratet rapporteres å være opptatt av å finne gode tekniske løsninger, og det raskt. Domstoladministrasjonen og Riksadvokaten hilser omprioriteringen velkommen.

Anundsen, som riktignok er forsiktig med å garantere at alt er på plass i 2015, sier tiltaket er kvalitetssikret og realistisk. Dette vil være en sak vi vil følge nøye med på i månedene fremover. For det er helt sentralt for rettsstaten at de lovene Stortinget vedtar blir satt ut i livet.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Anundsen med klar ordre om ny straffelov

 2. Forsinket straffelov trer i kraft i oktober

 3. Feilinformerte to ganger om terrorsikring

 4. Justisministeren i Kontroll- og konstitusjonskomiteen: - Det har glippet. Og det er mitt ansvar.

 5. Politimester Humlegård i høring på Stortinget: - I muntlige møter med statsråden har det ikke vært snakk om å skjerme asylbarna

Fra andre aviser

 1. Anundsen beordrer ny straffelov neste år

  Fædrelandsvennen
 2. Anundsen beordrer ny straffelov neste år

  Aftenposten
 3. Ap-kilder om ny straffelov: Vi ble holdt for narr

  Bergens Tidende
 4. Somler med tiltak mot bombekjemikalier

  Bergens Tidende
 5. Straffen for familievold økes fra seks til femten år 1. oktober

  Aftenposten
 6. KrF sier nei til mistillit mot justisministeren

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder