Kommentar

VG mener: Parforhold trenger jevnlig service

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

PLUSSER PÅ FAMILIEVERNET: Barneminister Solveig Horne. Foto:Thomas Sjoerup,

En lekkasje i VG fra det kommende statsbudsjettet avslører at barne- og likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) åpner pengesekken for å forhindre samlivsbrudd. Horne bevilger 15 millioner kroner til familievernkontorene. Samlet vil Solberg-regjeringen bruke 27 millioner kroner mer på familievern neste år, sammenlignet med den rødgrønne regjeringens forslag til budsjett for 2014.

Dette er vel anvendte penger. I dag er det alt for lange ventelister for par som søker familieterapi. Flere kontor VG kjenner til, har ventetid i opp til fem måneder. Når par som klokt nok har søkt profesjonell hjelp må sette problemene på hold så lenge, er det ikke usannsynlig at konfliktene eskalerer. Dermed kan det som i utgangspunktet var overkommelig, bli nærmest uløselig.

Bakgrunn:Varsler nytt løft for barnefamilier

I dag er det slik at 25 prosent av norske barn i delte hjem bor to steder fordi foreldrene er skilt. I 2002 var andelen åtte. Nå skal vi selvsagt ikke glemme at samlivsbrudd av og til kan være den beste løsningen for alle parter. Men vi vet at familierådgivning uansett er viktig for at familien skal komme så godt ut av det som mulig. Uten hjelp, kan konflikter virkelig gå ut over barna. At par får komme på par-service og nyttig rådgivning til å takle problemene er til det beste for paret selv, for barna og samtidig for hele samfunnet.

For også samfunnsøkonomisk lønner dette seg. Det er dyrt med konflikter, og en skilsmisse merkes ikke bare på egen lommebok. Samlivskonflikter og brudd slår ut på budsjettet for hele Norge, som får økte utgifter blant annet til helsetjeneste, barnevern, rettsvesen og NAV.

Les også:Se her, Horne – her sender de parforhold på årlig service

Derfor er ekstra kroner til rådgivning og terapi noe vi må koste på oss som samfunn. Familievernkontorene skal gi enkelt tilgjengelig lavterskeltilbud i nærområdet der folk bor. Og når par først har samlet styrke til å søke hjelp av utenforstående, må de slippe å møte fulle lister og beskjed om å bilegge det som er vanskelig til neste år. For det vi vet er at det er lettere å forebygge enn å reparere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder