Kommentar

VG-leder: En mørk jul

Av Camilla Tryggestad Visjø

TRAUMATISKE OPPLEVELSER: En lang rekke Yazidi-kvinner, mange av dem unge jenter, har blitt kidnappet og holdt som sexslaver i Irak de siste månedene. Jenta på dette bildet var blant de yezidiene som var nødt til å flykte fra irakiske Sinjar tidligere i år, da IS truet med å drepe dem. Foto:Ahmed Jadallah,Reuters

Selv i et år med mange mørke nyheter internasjonalt, skiller
jihadistgruppen Boko Harams kidnapping av nærmere 300 skolejenter i Nigeria seg ut som en av de aller verste.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Kidnappingen i april var det mest kjente og omtalte av en rekke angrep Boko Haram har foretatt i Nigeria det siste året, et land hvor nesten halvparten av befolkningen regner seg som kristne. Terrorgruppens mål er å protestere mot den det de mener er en vestlig innflytelse i landet. De har drept over 4000 mennesker i løpet av 2014.

De kidnappede jentene, mange av dem kristne, er en liten del av en større gruppe verden som blinkes ut, angripes og forfølges for sin tro. De forverrede forholdene kan knyttes direkte til fremveksten av radikale jihadistgrupper.

Mest akutt er situasjonen i Nord-Irak hvor den selvproklamerte islamske staten forfølger, dreper og tvangskonverterer yezidieminoriteten til islam. Amnesty International hevdet i går at IS holder unge jenter som sexslaver.

I Afrika og Midtøsten finnes de verste områdene i dag for religionsforfølgelse. Pave Frans har gitt oss det uhyggelige bildet av et Midtøsten som kan bli tømt for kristne.

Mens vi i Europa og i USA er vant til å se på kristendom som en majoritetsreligion, er kristne i ferd med å bli den mest forfulgte religiøse gruppen i store deler av verden, mye på grunn av sitt høye antall som er spredd over store geografiske områder.

Religiøs forfølgelse er et overgrep mot en av de mest grunnleggende menneskerettighetene. Det er også en av hovedårsakene til den uro og de store folkeforflytningene verden opplever i dag.

Alle religiøse grupper opplever forfølgelse et eller annet sted i verden, ofte fra rivaliserende trosretninger. Det er en oppgave for alle gode, demokratiske krefter, sekulære som religiøse, å kjempe mot denne formen for undertrykking.

Men i et år som dette, og på terskelen av den stille, hellig natt, velger vi å tenne et lys for alle jagede og forfulgte kristne spesielt. Måtte fred være med dem - alltid.

Gledelig jul

Vi ønsker alle våre lesere en fredfull og god juletid

Flere artikler

  1. Marerittet som fange hos Boko Haram

  2. 116 Boko Haram-terrorister drept

  3. Boko Haram og IS

  4. Boko Haram har løslatt 21 av de kidnappede skolejentene

  5. Elleville gledesscener da gisler ble frigitt fra Boko Haram

  6. Derfor klarer ikke Nigeria å stanse Boko Harams frammarsj

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder