FRA YTRE HØYRE: Alexander Gauland og Beatrix von Storch applauderer prognosene som ble offentliggjort etter at valglokalene stengte. Gauland er en av partiets to ledere og von Stroch er en fremtredende figur i det svært innvandringskritiske partiet.

FRA YTRE HØYRE: Alexander Gauland og Beatrix von Storch applauderer prognosene som ble offentliggjort etter at valglokalene stengte. Gauland er en av partiets to ledere og von Stroch er en fremtredende figur i det svært innvandringskritiske partiet. Foto: AFP

Kommentar

Merkels brysomme rivaler

Et uventet dårlig resultat for Angela Merkel, et forventet dårlig resultat for Martin Schulz og et gjennombrudd for ytre høyre.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Valg i Tyskland handler om seks partier som kjemper om stemmene før Angela Merkel til slutt vinner. Slik har det vært tre ganger på rad. Også etter dagens valg leder hun Tysklands suverent største parti. Men valgresultatet har en vond bismak.

Kristeligdemokraten Merkel kan fortsette som forbundskansler, enten i koalisjon med de liberale fridemokratene (FDP) og De Grønne, eller i storkoalisjon med Sosialdemokratene (SPD). Men Sosialdemokratene vil ut av dette politiske fornuftsekteskapet og svært krevende regjeringsforhandlinger venter.

Hennes parti, kristeligdemokratene (CDU/CSU), ser ut til å gjøre et svært dårlig valg. De første prognosene viser et resultat på 32,5 prosent, som er langt lavere enn meningsmålingene har antydet og elendig i forhold til valgresultatet på 41,5 prosent for fire år siden.

Og som det ikke var nok: For første gang siden 2. verdenskrig stormer et parti fra ytre høyre inn i det tyske parlamentet. Det var ventet, men oppslutningen er enda høyere enn meningsmålingene viste.

LES OGSÅ: Prognosene viser at Merkel kan fortsette

Alternativ for Tyskland (AfD) er et nasjonalistisk og sterkt innvandringskritisk parti. For første gang blir de representert i Forbundsdagen. Prognosene viser at de kan bli Tysklands tredje største parti.

Den andre valgvinneren er Fridemokratene (FDP), et liberalt parti, som anses som en naturlig samarbeidspartner for Merkel. FDP klarte ikke sperregrensen for fire år siden, men skal ha fått over ti prosent av stemmene denne gang.

For Sosialdemokratene ser valget ut til å bli deres dårligste noensinne. Partiet har mistet kraft og oppslutning av å sitte i regjeringen de siste fire årene sammen med Merkels kristeligdemokrater.

Begge regjeringspartiene går kraftig tilbake, til fordel for mindre partier. Det er et uttrykk for misnøye og uro med status quo. Men det er ingen entydig protest: FDP er et liberalt parti, AfD er høyreradikalt. Og fortsatt stemmer det store flertall av tyskere på partier som befinner seg i det romslige politiske sentrum.

Ingen vil samarbeide med de høyreradikale i Forbundsdagen, men de sprenger en grense ved å bli sterkt representert. Alternativ for Tyskland (AfD) har drevet en svært aggressiv valgkamp og brutt tilvante normer i tysk politikk. Det passer frustrerte velgere, spesielt i det tidligere Øst-Tyskland.

Vanligvis er tonen i den politiske debatt respektfull, som i den eneste TV-debatten mellom Angela Merkel og Martin Schulz. De nikket ofte bekreftende til motkandidatens argumenter og i flyktning- og asylpolitikken var det vanskelig å få øye på noen forskjell.

LES OGSÅ: Ti spørsmål og svar om det tyske valget

Konsensuspolitikken, hvor man søker samarbeid fremfor konfrontasjon, har tjent Tyskland godt, både på det politiske og økonomiske området. Men for endel som opplever at de ikke får del av velstanden, eller som oppgir at de føler seg fremmede i eget land, er denne brede politiske enighet i de store spørsmål opprørende. I protest søker de mot ytterliggående alternativer, som AfD.

AfD stilte til valg for første gang for fire år siden, med EU-kritikk som viktigste sak. De var nær, men greide ikke sperregrensen. For to år siden fant partiet sin vinnersak, innvandringsmotstand. Da det kom over en million flyktninger og migranter på kort tid fikk AfD vind i seilene. Flyktningkrisen forklarer, mer enn noe annet, AfD sterke vekst og CDU/CSUs tilbakegang.

Men AfD representerer mer enn bare innvandringskritikk. De er representerer også nasjonalisme på ytre høyre fløy, og et opprør mot eliter og det såkalt politisk korrekte.

-Vi skal jage dem. Vi skal jage Merkel og alle andre, sa en av partiets ledere Alexander Gauland etter valgseieren.

Selv om AfD blir tredje største parti i Forbundsdagen blir de ikke det største opposisjonspartiet, hvis Sosialdemokratene gjør alvor av å gå ut av regjering. Det vil forhindre AfD i å få de privilegier og den talerstol det ledende opposisjonsparti får.

Det naturlige for SPD er å gå i opposisjon og bruke de neste årene på å utmeisle ny politikk. Skal det skje må Merkel bygge en ny regjeringskoalisjon med Fridemokratene (FDP) og De Grønne. De mindre partiene vil stille strenge betingelser for å bli med. Det er høyst usikkert om hun lykkes. Hvis det ikke går er det eneste valg en ny storkoalisjon med ulykkelig sosialdemokrater.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder