Foto: Tegning: Roar Hagen , VG

Frithjof Jacobsen: Forsvaret velger luft og sjø foran land

Regjeringen har mindre penger enn det generalene trodde de skulle få. Derfor er Norges hærsjef nå på linje med kjente NATO-motstandere i den evige debatten om Norges nye kampfly.

 • Frithjof Jacobsen

Artikkelen er over fire år gammel

Norges forsvar er sjanseløst i en krig med Russland. Det har det vært helt siden 1945. Om vi hadde doblet Norges forsvarsbudsjett hadde det vært like sjanseløst. Om vi hadde doblet det doblede igjen hadde det vært akkurat like sjanseløst.

Vi har ingen praktisk mulighet til å ivareta vår sikkerhet alene. Det er en skjebne vi deler med de fleste land i Europa. Og i likhet med dem så har vi derfor vendt oss til USA for at de skal garantere for vår sikkerhet og trygghet. Spesielt mot Russland. NATO er rammeverket, og der er prinsippet at alle land skal ha like mye å si, men i praksis er det USA som bestemmer.

Det koster å snakke amerikansk

Men den brede politiske vurderingen i Norge har helt siden 1949 vært at det er gjennom en allianse med USA man får mest trygghet og sikkerhet for pengene. Den vurderingen har stått seg godt gjennom hele den kalde krigen, og den står seg like godt i møtet med et mer aggressivt og militarisert Russland.

Men den er ikke gratis. USA kan være en krevende alliert, og har en tendens til å bruke avhengighetsforholdet til egen fordel innimellom. For eksempel i prosessen som løp før Norge offisielt avgjorde hva slags nye kampfly de skulle kjøpe. USA drev et voldsomt kjør mot Norge i den saken, og enkelte aktører fremstilte det som om bare å vurdere et svensk alternativt var jevngodt med å melde seg ut av NATO.

Les også: Norge sier nei til å sende jagerfly mot IS

Den gamle venstresiden, som alltid hadde ønsket Norge ut av NATO, gikk selvfølgelig tungt inn i debatten. For de skjønte hva dette handlet om. Hvis Norge hadde valgt svensk, ville det utløst den mest alvorlige sikkerhetspolitiske krisen mellom USA og Norge på flere år. Slik ble det som kjent ikke.

Ukjent regning

Å kjøpe seg inn i utviklingen av det som på militærspråket heter et «femtegenerasjons» kampfly, er i praksis å signere på en kontrakt med ukjent kjøpesum. Men Norge har gjort det, og vi har kjøpt en så stor mengde at vi kommer til å bli en middels stor kampflymakt i NATO i årene som kommer. Det er en prioritering som vil gå ut over andre deler av Forsvaret.

Les også: Forsvarssjefen advarer mot kampflykutt

Kombinasjonen av en regjering som lanserte seg selv som mer forsvarsvennlig enn den forrige, og en forsvarsminister som i klare ordelag sa at hele sikkerhetssituasjonen i Europa var endret utløste en forventning i Forsvaret om betydelige økninger i budsjettene. De kommer ikke til å komme. Erna Solberg og hennes regjering øker forsvarsbudsjettene noe, men langt fra så mye som det offiserene trodde og håpet. Det er samferdsel og skatteletter som stikker av med de virkelig store pengene til denne regjeringen, ikke Forsvaret.

NATO er viktigere enn Norge

I tillegg er Regjeringens forsvarspolitikk innrettet mer mot Forsvaret som en del av NATO enn et nasjonalt forsvar. Dette er i tråd med NATOs vedtatte mål om at landene bør investere i forskjellige spiss-kapasiteter som kan flyttes raskt til forskjellige land, fremfor at alle har en noenlunde lik statisk militærmakt. Dette prinsippet er viktig fordi moderne militærteknologi er så vanvittig dyrt at ingen NATO-land, bortsett fra USA, har råd til å holde seg med særlig mange ulike moderne kapasiteter.

Les også: Putin mener NATO truer Russland

I dette bildet har altså Norge valgt å satse på å være av de større landene på helt moderne kampfly. Vi kunne valgt annerledes, for eksempel kunne vi investert i én eller to helt moderne brigader i Hæren, med tilhørende transportkapasitet som kunne fraktet dem hvor som helst på kort tid. Og så kunne vi stolt på at andre NATO-land stilte med kampflyene for å støtte dem i operasjoner på bakken. Men det gjorde vi ikke.

Pengene havner i luften og på sjøen

De nye pengene som er igjen når kampflyene er betalt, kommer også i liten grad til å gå til Hæren. USA vil nå at Norge skal drive utstrakt etterretnings- og patruljevirksomhet i de nordlige havområdene. Grunnen til dette er at russiske ubåter med nye krysserraketter om bord, utgjør en helt ny trussel mot Europa og USA.

Denne oppgaven kommer til å styre penger inn mot Etterretningstjenesten, som allerede har fått økt sine budsjetter kraftig, Sjøforsvaret, som skal kjøpe nye ubåter og sannsynligvis kjøp av enda flere fly som skal erstatte dagens Orion-fly. Det blir lite igjen til stridsvogner, artilleri og slikt etter det. Det er derfor Hæren er så bekymret for fremtiden at den snakker åpent om å kjøpe færre kampfly.

Men det kommer neppe til å skje. Kampflykjøpet er et helt presist uttrykk for det som har vært Norges reelle forsvarspolitikk de siste årene. Det er viktigere hva vi bidrar med inn i NATO og i samarbeidet med USA enn hva som fungerer i et rent nasjonalt forsvar. Et nasjonalt forsvar som uansett aldri vil kunne klare seg på egen hånd.

Les også

 1. NATO: Forsvarskuttene stagget i Europa

  Bare fire europeiske land innfrir NATO-målet om å bruke minst 2 prosent av verdiskapningen på forsvar.
 2. Naivt om kampfly

  Ifølge VGs leder på mandag er det innlysende at forsvarsevnen blir betydelig større med 52 flunkende nye kampfly.
 3. Kjøp fly som planlagt

  I en ny bok som heter «Angrep eller Forsvar», tar forfatterne Cathrine Sandnes og Ingeborg Eliassen til orde for at…
 4. Putin ser på NATO som en trussel mot Russland

  Russlands president Vladimir Putin har vedtatt en ny sikkerhetsstrategi som peker ut USA og NATO…
 5. Norge sier nei til jagerfly i IS-krig

  Både Frankrike og USA har bedt Norge bidra med jagerfly i kampen mot IS. Begge vil få nei.
 6. Forsvarssjefen advarer mot kutt i antall kampfly

  Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen betegner et kutt i antall kampfly som det siste han ønsker.

Mer om

 1. Forsvaret
 2. Nato

Flere artikler

 1. NATO bygger i øst og famler i sør

 2. 2016 kan bli Putins år

 3. Kjøp fly som planlagt

 4. Uforståelig og uansvarlig av Ap

 5. Partikamp i krigsrommet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder