STØRE SKUFFER: –Da den franske stjerneøkonomen Thomas Piketty (t.v) besøkte Norge var budskapet hans at høyere skatt på store formuer, høyere skatt på høye inntekter og en solid arveavgift er sentralt i kampen mot forskjellene. Ap og Jonas Gahr Støre var tydelig begeistret for budskapet, men gjør det motsatte i skatteforliket, skriver kronikkforfatterne. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Debatt

Jonas dobbeltkommuniserer om skatt

Økte forskjeller vil ramme samfunnet, om vi ikke tar grep. Skattereformen er urettferdig, og Arbeiderpartiets støtte til den er derfor svært skuffende.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

AUDUN LYSBAKKEN, partileder (SV)

SNORRE VALEN, nestleder (SV)

Da den franske stjerneøkonomen Thomas Piketty kom på besøk i Norge var det fullt hus og stormende jubel i aulaen på Universitetet i Oslo. Pikettys budskap om kampen mot ulikhet ble godt mottatt. Om at høyere skatt på store formuer, høyere skatt på høye inntekter og en solid arveavgift til alle sto sentralt i kampen mot forskjellene.

Audun Lysbakken. Foto: Helge Mikalsen VG

Arbeiderpartiet var tydelig begeistret. Jonas Gahr Støre sa at «politiske valg kan endre ulikhetsbildet. Erfaringen viser at rikdom ikke drypper nedover, men hoper seg opp hos de få. Vi må ta politiske valg, endre vei og kjempe mot ulikhet.»

Les også: Jonas Gahr Støre – Enige om bedriftsbeskatning, uenige om formuesskatt

En tapt mulighet

Ja, det må vi. Det er derfor svært skuffende at Arbeiderpartiet gjør det motsatte. De har gått med på et skatteforlik som ikke bare øker ulikheten i Norge, men også gir høyresiden fritt spillerom til å gjennomføre sin skattepolitikk med Aps støtte.

Snorre Valen. Foto: Trond Solberg VG

Høyrepolitikk er og blir høyrepolitikk, selv om det er et resultat av et bredt forlik. Og det er et hav av forskjell mellom det Ap sier om ulikhet og urettferdighet, og politikken de nå går inn for.

Skattereformen er en tapt mulighet. I stedet for et mer moderne skattesystem, med lavere skatt på inntekt og mer skatt på rikdom, deles over en milliard kroner ut i skattekutt til landets rikeste aksjonærer. Når Erna Solberg i høst kunngjør milliardkutt i formuesskatten, blir det med støtte fra Arbeiderpartiet. Jonas Gahr Støre vil måtte svelge store skattekutt til landets aller rikeste.

På AUFs sommerleir i fjor sa Jonas Gahr Støre dette om formuesskatten: «At ti prosent av befolkningen kontrollerer halvparten av landets formue, er et argument mot kutt i formuesskatten».

Økende formuesskatt

For nå har alle andre partier i finanskomiteen bortsett fra SV akseptert at skatten på såkalt «arbeidende kapital» skal ned. Men den samlede skatten på rikdom i Norge er ikke høy sammenlignet med de fleste andre OECD-land, tvert imot er den lav. Norge er ikke et høyskatteland.

Vi ønsker en progressiv formuesskatt. Det vil si at de med størst formue betaler en høyere sats. Det er et av forslagene fra Piketty, økonomen Ap jublet for i 2014. Det kjennes lenge siden.

For nå er Arbeiderpartiet med på å gi rabatt på aksjeformuer. I VG skriver Jonas Gahr Støre at «å fremstille endringen i verdifastsettelse som at vi har gått med på skattekutt er feil». Men her er det dessverre Støre selv som tar feil.

Ifølge Finansdepartementets egne tall senkes formuesskatten med 1,1 milliarder kroner som en følge av Arbeiderpartiets «forbedring». Et skattekutt er et skattekutt, selv om det er Arbeiderpartiet som gjennomfører det. Det hjelper ikke å vise til Arbeiderpartiets alternative budsjetter, når man samtidig gir Siv Jensen blankofullmakt til milliardkutt i formuesskatten.

Og ikke bare det, Støre og Ap vil øke utbyttet som de samme aksjonærene kan ta ut, skattefritt. Det er bra for de aller rikeste kapitalistene, men ikke for alle andre, som på sikt må betale for rabatten. For i det hele tatt å merke forskjell etter dette skatteforliket, må du ha en formue på over ti millioner kroner (!).

Verken folk flest, arbeidere eller småbedrifter for den saks skyld vil tjene på dette. Det er tvert i mot den ti-prosenten Støre selv har snakket om, de som kontrollerer halvparten av landets formue, som kommer godt ut. Det er ganske freidig å angripe Høyre og Frp for urettferdige skattekutt, samtidig som en selv gir 1,1 milliarder i kutt i formuesskatten, og 340 millioner i økt skattefritt aksjeutbytte til landets kapitalister.

Ikke ta tilliten for gitt!

Dette skriver vi ikke for å kjefte på Arbeiderpartiet, men fordi det er så skuffende å se at kampen mot ulikhet møter veggen, mens arbeidsløsheten og forskjellene øker i Norge. Forskjellene mellom Ap og Høyre i økonomisk politikk framstår derimot mer og mer uklar. I stedet tegner det seg opp et bilde av politikken som to lag, der det ene veiver med røde flagg og snakker om utjevning og det andre veiver med blå flagg og snakker om små og mellomstore bedrifter. Men begge lagene gjennomfører i dette forliket den samme politikken. Da vinner høyresiden definisjonsmakten.

De små forskjellene vi har i Norge, vår tillit til hverandre, vårt samhold og felleskap, er ikke noe vi skal ta for gitt. Den er bygd opp gjennom hardt politisk arbeid gjennom mange generasjoner.

Formuesskatten har ikke vært til hinder for utviklingen av industri og arbeidsplasser i Norge – tvert i mot har utjevningspolitikken, også formuesskatten, gitt økonomisk framgang og optimisme andre land bare kan drømme om.

I dette arbeidet har arbeiderbevegelsen stått sentralt. Når høyresiden nå gjennomfører politikk som svekker arbeidsmiljøloven, og går til angrep på fagbevegelsen er det ekstra viktig å forsvare utjevningspolitikken. Det handler om å tørre å si at de rikeste må bidra mer, og å tørre å ta kraftfulle grep mot skatteparadis, i stedet for å subsidiere landets rikeste.

Dette skatteforliket er en tapt mulighet.

Les også

 1. Kjendisøkonom takker nei til landets høyeste ærebevisning

  Den innflytelsesrike franske økonomen Thomas Piketty nekter å ta imot Frankrikes høyeste…
 2. Stjerneøkonomen

  Denne uken var den franske økonomen Thomas Piketty i Norge. Han har oppnådd stjernestatus etter å ha sammenfattet 20 års…
 3. Den moralske kapitalisten

  De rikeste blir enda rikere - også i Norge. Nå spisses kampen mellom eiere og arbeidsfolk til igjen.
 4. Tankesmien Civita om Norges-aktuelle Piketty: Kronikk: Piketty og ulikhetsdebatten

  Selv om økonomen Thomas Piketty har bidratt til en viktig debatt, er det liten grunn til å se til hans bok for å finne…
 5. Enige om bedriftsbeskatning – uenige om formuesskatt

  VGs Frithjof Jacobsen lever i den villfarelsen at Ap, gjennom skatteforliket, har gått med på forslag fra Høyre og Frp…
 6. Støres skatteplanlegging kan gi baksmell

  Arbeiderpartiet kunne gjort skatt til hovedsak i neste valg. Men valgte forlik med regjeringen som inkluderte kutt i…
 7. Riktig med høy skatt

  Stortingets finanskomité er kommet frem til et skatteforlik. Med unntak av SV vil partiene sette ned selskapsskatten til…

Mer om

 1. Skatter og avgifter
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Audun Lysbakken
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Politikk
 6. Solberg-regjeringen
 7. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Enige om bedriftsbeskatning – uenige om formuesskatt

 2. Skatteavtale gir saftig kutt for de rikeste

 3. Solberg innfører «Støre-rabatt» i formuesskatten

 4. Tenketank: Mindre skatt til de rikeste skaper ikke vekst

 5. Ny beregning fra SSB om arbeidsledighet: Offentlig pengebruk 70 ganger mer effektivt enn skattelettelser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder