UKLARE GRENSER: – Hvor langt Torkel Brekke (bildet) egentlig mener det er riktig å gå i overvåking av egne barn (og deres venner) må han svare på selv, skriver Bjørn Erik Thon. Foto: ,

Debatt

Datatilsynet svarer vestkantpappa: Debatt: Snoking i barnas
privatliv ødelegger tilliten

Muligens er vestkantpappa Torkel Brekke fornærmet fordi han har blitt sterkt kritisert for en del av det han har skrevet den siste uken.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet.

Forrige uke var preget av en opphisset debatt om festkulturen på vestkanten i Oslo og hvor langt foreldre kan gå i å snoke i barnas personlige opplysninger, for eksempel på lukkede Facebook-sider og i chatte-logger.

Burde forstått

Bjørn Erik Thon. Foto: ,

I sitt innlegg i VG 13. oktober kritiserer vestkantpappa Torkel Brekke Datatilsynet. For å være ærlig skjønner jeg ikke helt hva han kritiserer, men jeg tror han forsøker å få fram at vi har vært for prinsipielle i vårt forsvar av barn og unges rett til personvern og privatliv.

Muligens er også Brekke fornærmet fordi han har blitt sterkt kritisert for en del av det han har skrevet den siste uken. Datatilsynet har stilt seg i første rekke blant kritikerne.

Det var særlig dette fra Brekke som fikk oss til å reagere: «Min interesse for denne ungdomskulturen har fått meg til å gjøre tvilsomme ting. Som å gå gjennom noen hundre Facebook-meldinger og chattetråder når mine egne ungdommer har glemt å lukke Macbookene sine om kvelden. Jeg har tatt skjermbilder og skrevet notater om fester, venner, oppkast og blackouts».

Det er overraskende dersom Brekke ikke forsto at dette ville føre til massiv kritikk. Barn og unge har krav på respekt for sitt privatliv, akkurat slik voksne har. Hvilket forbilde er foreldrene når de lurer seg til å lese hva ungdommene har skrevet til hverandre i private og lukkede Facebook-chatter? – Når de benytter anledningen etter at ungdommene har glemt å logge seg ut? Ved å gå inn i ungdommenes Facebook-profil vil de voksne også kunne få innblikk i strengt private samtaler mellom nære venner, samtaler som ikke handler om noe ulovlig, men om ungdommenes innerste tanker og holdninger.

Tillit er avgjørende

I senere innlegg har Brekke skritt for skritt manøvrert seg bort fra sitt opprinnelige utsagn, blant annet ved å si at snoking kun er akseptabelt dersom det foreligger en kvalifisert mistanke om at noe er alvorlig fatt. Det er ingen uenig i. Hvor langt Brekke egentlig mener det er riktig å gå i overvåking av egne barn (og deres venner) må han svare på selv.

Det viktige for Datatilsynet har vært å få fram at barn og unges personvern må respekteres. Dessuten er tillit mellom barn og foreldre helt avgjørende. Den fremgangsmåten Brekke beskriver i sitatet over er selve oppskriften på hvordan denne tilliten kan brytes ned.

Les også

 1. "Den råtne ungdomskulturen": Forsker: Rusbelte fra Oslo vest inn i Asker og Bærum

  Vestkantungdommen fester hardest i Norge. Hvis man ikke er med på leken, skiller man seg ut, forteller Sadaf Said…
 2. Slår alarm om oppblomstring av «hjemme alene»-fester

  Etter fire ukontrollerte husfester sist helg, er Manglerud-politiets melding til tenåringsforeldrene klar: Sett grenser…
 3. Stein Erik Ulvund: - Brekke krenker og henger ut ungdom

  Professor og forfatter Stein Erik Ulvund hugger tak i holdningene til professorkollega Torkel Brekke.
 4. Råtten ungdomskultur på Vestkanten?: Kronikk: En strålende ungdomskultur (og
  smarte foreldre)

  Torkel Brekke tar ikke bare helt feil. Det han skriver er også en fornærmelse mot Vestkantens ungdommer og foreldre.
 5. Vestkantpappa Torkel Brekke svarer på kritikken: Nye
  samtaler rundt kjøkkenbordet

  Per August Moen og Trygve Lilli kommer med…
 6. Debatten om «den råtne ungdomskulturen»: Foreldre deler info om tenåringsbarna på Facebook

  «Den gode samtalen» er ikke alltid nok når foreldre vil vite…
 7. Kan man sjekke barnas liv på sosiale medier?: Barnepsykolog: Sjekk ungenes Facebook

  For barnepsykolog Willy-Tore Mørch er det krystallklart at foreldre skal sjekke ungdommens aktivitet i sosiale medier.
 8. Debatt: Nærsynt uthengning av ungdom

  Foreldre som vil ha en god dialog med tenåringene sine, kan ikke opptre som spioner ved å sjekke datamaskiner og…
 9. Kronikk: En råtten ungdomskultur (og dumme foreldre)

  Har du en sønn eller en datter på en av ungdomsskolene vest for Akerselva i Oslo? Da må vi ta en prat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder