VALGVINNER: Lederen for det venstreradikale partiet Podemos, Pablo Iglesias, feiret valgseieren sent søndag.

VALGVINNER: Lederen for det venstreradikale partiet Podemos, Pablo Iglesias, feiret valgseieren sent søndag. Foto: AFP ,

Kommentar

Må lære samarbeid

Alt er nytt etter valget på søndag og lederne for de fire store spanske partiene må ta seg frem i et helt ukjent
politisk landskap.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I over 30 år har parlamentsvalg i Spania handlet om de konservative (PP) eller sosialistene (PSOE) skal styre landet. De har fordelt 80 prosent av stemmene mellom seg og vekslet på å ha regjeringsmakten. Nå representerer de bare til sammen halvparten av velgerne. Dette politiske jordskjelvet forandrer Spania for godt.

Valgets vinnere er det venstreradikale Podemos, som får 69 seter i parlamentet, og det nye sentrumspartiet Ciudadanos som vant 40 plasser. Resultatet tvinger partilederne til å gjøre noe de ikke er vant til. De må finne koalisjonspartnere.

Landets konservative statsminister Mariano Rajoy (PP) erklærte seier, til tross for en kraftig tilbakegang sammenlignet med valgresultatet i 2011. PP blir største parti med 123 seter mot 186 sist. For Pedro Sanchez og sosialistene ble valget en katastrofe. PSOE får 90 plasser etter sitt dårligste valg noensinne. Mange av PSOEs tradisjonelle velgere har forsvunnet til det mer radikale Podemos, mens Albert Rivera og Ciudadanos har appellert til mange borgerlige velgere.

Ingen av de fire partilederne har i valgkampen snakket om hvem de kan tenke seg å samarbeide med, bare hvilke de utelukker. Det gjør det vanskelig å spå om utfallet av den maktkampen som nå starter. Rajoy sier det ikke blir enkelt, men at han vil forsøke å danne ny regjering. Det er imidlertid ikke tilstrekkelig å få et motvillig Ciudadanos med på laget og småpartiene i det nye parlamentet er separatister eller lokale lister. PSOE vil trenge støtte fra både Ciudadanos og Podemos, og disse to har intet ønske om å samarbeide.

Kong Felipe VI får en sjelden anledning til å spille en viktig politisk rolle. Han skal peke på landets neste statsminister, basert på valgresultatet og konsultasjoner med partilederne. Vedkommende må deretter få flertall i parlamentet. Om det ikke skjer vender kongen seg til en annen. Hvis ingen får flertall blir det et snarlig nyvalg, noe som aldri tidligere har skjedd.

Før det går så langt må spanske politikere hurtig lære seg å inngå kompromisser. Velgerne forlanger nå at de må dyrke samarbeidets kunst i det som lenge har vært et svært polarisert politisk system. Det kan bli kaotisk, men det demokratiske Spania kan også komme styrket ut av en slik øvelse.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder