Kommentar

Terror og hellig vrede

Av Per Olav Ødegård

Foto: ,

Å utføre terror mot en synagoge i Jerusalem
kan bare ha én hensikt: Å utløse en ny oppstand, en tredje intifada.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

De som angriper jøder i bønn i en synagoge vet at Israels reaksjon vil bli hard. Og i Jerusalem pågår allerede en blodig vendetta mellom israelere og palestinere.

Voldsspiral

Det grufulle terrorangrepet tidlig på morgenen, der fire ble drept og flere såret, kommer etter flere måneder med nesten daglige sammenstøt mellom palestinsk ungdom og israelsk politi.

Siden i sommer har Jerusalem daglig sett gatekamper og – i tiltakende grad – vold og terror. Den er drevet frem av frustrasjon over okkupasjon og israelske bosetninger, men har eskalert på grunn av en kamp om hellige steder. Når det blir stående sentralt i en konflikt om land, rettigheter og sikkerhet blir kompromiss umulig. Hellig vrede tar over for rasjonelle argumenter.

Det har vært et raseri i Jerusalems palestinske bydeler siden det brutale drapet på en tenåring i juli, kort tid etter at tre israelske tenåringer var blitt kidnappet og drept på Vestbredden. Siden den blodige sommeren har forholdet mellom israelere og palestinere blitt dramatisk forverret, først ved krigen i Gaza, deretter ved en voldsspiral i Jerusalem.

At dette også kom til å handle om et hellig sted for både jøder og muslimer bidro til å sette sinnene i kok.

Det startet ved at en leder for en aktivistgruppe som krever at jøder skal få be på Tempelplassen ved al Aqsa moskeen ble angrepet og alvorlig såret. Til tross for at statsminister Benjamin Netanyahu forsikrer om det motsatte, er mange muslimer overbevist om at Israel i det skjulte planlegger å endre reglene på stedet og undergrave deres rettigheter. Det forener og forarger palestinere både i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

Aktivister på begge sider tenner gjerne lunten. De vet hvilken sprengkraft saken har.

Illusjon

Illusjonen på israelsk side om at ro og stabilitet kan oppnås uten en fredsavtale er borte. USAs utenriksminister John Kerrys forsøkte iherdig, med mislyktes spektakulært, da han forsøkte på å forhandle en fredsavtale.

Uten håp eller fremtidsutsikter fortsetter voldsbølgen å rive ned den siste rest av tillit. Statsminister Benjamin Netanyahu anklager både Hamas og Palestinas president Mahmoud Abbas for å ha fremprovosert angrepet på synagogen.

Hamas, som ypper til strid, lovpriste drapene og sa de var et passende svar på «okkupasjonens forbrytelser». Abbas fordømte drapene, men ba også Israel stanse «provokasjonene» ved de hellige steder i Jerusalem.

Men Abbas’ stilling blant palestinerne er svekket av mangel på resultater og etter Kerrys mislykkede diplomati har ikke det internasjonale samfunn bidratt med annet enn uforpliktende ord om nødvendigheten av en politisk prosess. Slik svinner håpet om en tostatsløsning, uten at noen kan peke på et troverdig fredsalternativ.

Alle ser at faren for en enda større og alvorligere konflikt øker, men ingen griper inn. De har fått annet å tenke på, ikke minst trusselen fra den såkalte Islamske stat i Syria og Irak.

Spredningsfare

Israelsk politi oppgir at gjerningsmennene kom fra de palestinske områdene i Øst-Jerusalem. Heller ikke muren mot Vestbredden kan gi Israel sikkerhet mot angrep fra innsiden.

Synagogeangrepet er den alvorligste terroraksjonen i Jerusalem på mer enn seks år og voldsbølgen i byen er den verste siden utbruddet av den andre intifada i 2000. Den pågikk i flere år og krevde 3000 palestinske og 1000 israelske liv.

Den første intifada ble utløst i 1987 av at fire palestinere døde etter å ha blitt påkjørt av en israeler i Gaza. Oppstanden spredde seg fra Gaza til Vestbredden og varte i flere år. Et par måneder etter sammenbruddet i fredsforhandlingene i Camp David i 2000 utbrøt den langt blodigere andre intifada. Gnisten som tente brannen var opposisjonsleder Ariel Sharons besøk ved al Aqsa-moskeen eller Tempelhøyden.

Igjen står det omstridte området i hjertet av Jerusalem i fokus. Enda en gang har et fredsforsøk mislykkes. Etter flere tilfeller av drap og terror ropes på hevn, fra begge sider.

Anshel Pfeffer skriver i den israelske avisen Haaretz at det ikke vil bli en ny intifada så lenge Abbas og palestinske myndigheter (PA) har kontroll på Vestbredden og Hamas er mest opptatt av å styre Gaza:

– Alt vi har en enda en bitter omdreining med blodsutgytelser, utløst av frustrasjon og uten at det leder noe sted.

Det skremmende er at i fravær av forhandlinger er alternativet enda verre. Både for israelere og palestinere.

Les også

 1. Angrep mot synagoge i Jerusalem – flere drept

  Forkledd som ortodokse jøder og bevæpnet med økser og kniver, skal to personer ha angrepet en synagoge i Jerusalem…
 2. Israel lover at jøder ikke skal få be ved Al-Aqsa

  I et forsøk på å roe ned flere ukers uro lover Israel Jordan at det ikke skal bli noen endring i reglene om at jøder…
 3. Synagogeangrep i Jerusalem: Forsker: Kan bli starten på ny intifada

  Terroraksjonen mot en synagoge i Jerusalem kan bli starten på en ny intifada, frykter Midtøsten-forsker og forfatter Dag…
 4. To israelere knivdrept mandag

  En 26 år gammel israelsk kvinne døde etter knivstikking…
 5. Israel i høyspenn – skjerper sikkerheten

  Tusenvis av sikkerhetsfolk utplasseres i Israel etter flere palestinske knivangrep.
 6. Raseri i hellig by

  Daglige sammenstøt, drap og terroraksjoner. Det har ikke vært mer voldelig i Jerusalem siden den andre palestinske…

Mer om

 1. Israel
 2. Israel/Palestina

Flere artikler

 1. Raseri i hellig by

 2. Upopulær og uunngåelig

 3. Venstresidens siste sjanse

 4. Kunstnere mot Bibi

 5. Iskaldt mellom venner

 6. Kronikk: Høyt spill i Kongressen

Fra andre aviser

 1. Israel utestenger Gilbert fra Gaza på livstid

  Aftenposten
 2. Advokat kritiserer UDs håndtering av French-saken

  Aftenposten
 3. Politisk drama på Nationaltheatret

  Aftenposten
 4. Bosnia-sjefen vurderer å gi seg

  Aftenposten
 5. Bosnia sparket treneren etter horribel kvalik-start

  Aftenposten
 6. Vil lovfeste Israel som en jødisk stat

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder