Foto: ,

Kommentar

Kringsatt av venner

Jøder over hele Europa frykter islamistisk terror. Med god grunn. Men lørdag ble synagogen i Oslo kringsatt av venner.
Muslimske ungdommer som ønsker å beskytte norske jøder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Oslo sentrum eksploderte i opptøyer under Gaza-krigen i 2009. Vinduer ble knust, butikker ble rasert. Mange av demonstrantene var norske ungdommer som hadde foreldre med røtter i den muslimske verden. Det ble ropt slagord som skremte norske jøder. Det ble malt jødefiendtlige slagord på butikkvinduer: "Drep zionistene"

En av de mest aktive under demonstrasjonene og opptøyene etterpå var Ali Chisti. En ung, rasende muslim. Rett etter bråket ble han invitert til dialogmøte på Litteraturhuset i Oslo, arrangert av Abid Raja.

Hissig tone

Overskriften på Chistis innlegg var "Derfor hater jeg jøder og homofile". Homofile var han egentlig ikke så opptatt av. Det var jødene han konsentrerte seg om. Han la ut om jødenes makt i verden. Han spredde løgnen om at det ikke hadde vært noen jøder i tvillingtårnene i New York 11. september 2001. Han påsto det er jødene som står bak det aller meste som er vondt og vanskelig i verden. Han viderebragte de konspirasjonene og fordommene som jøder i flere hundre år har blitt utsatt for.

Jeg satt i panelet den gangen, og ble opprørt. Jeg sa at han minnet om en nynazist. Det ble en hissig og intens tone mellom oss. Han ringte meg et par ganger etterpå. Det ble aldri en konstruktiv dialog.

Nå er Chisti en av initiativtagerne til dagens markering. Hvordan er det mulig?

Gradvis prosess

– I ettertid ser jeg at jeg var en frustrert ungdom, sier Chisti når vi møtes til en kaffe.

– Jeg hadde ikke funnet min plass. Gaza-demonstrasjonene handlet om tilhørighet. Det ble skapt fiendebilder. Mye av retorikken handlet om oss mot dem. Vi ser den samme retorikken i dag. Det er islam mot de vantro. Dette skaper hat og avstand, og gjør det vanskelig for muslimer, sier han.

Hva har egentlig skjedd med ham siden sist vi møttes?

– Jeg var i en gradvis prosess etter dialogmøtene. Jeg begynte å lese meg opp, og kom i kontakt med ulike grupper og personer som utfordret meg. I dag mener jeg Koranen må tolkes ut fra sin tid. Islam er for meg verdier, som moral, karakter, toleranse og frihet. Et samfunn uten ytringsfrihet og tankefrihet er et døende samfunn, sier han.

Uutholdelig vondt

Bakteppet for de muslimske ungdommenes samling rundt synagogen i Oslo er dypt alvorlig. I Paris ble nylig både avistegnere og jøder drept av islamistiske terrorister. I København forrige helg, angrep terroristen først et ytringsfrihetsarrangement, og deretter synagogen.

Jødenes historie i Europa er uutholdelig vond. Nå har jødehatet fått et nytt ansikt her. I muslimske land er jødehatet svært utbredt. Men også mange europeiske muslimer er skeptiske til jøder. Undersøkelser i land som Tyskland, Spania og Frankrike viser gjennomgående at jødeskepsisen er langt mer utbredt blant muslimer enn blant andre innbyggere.

I spørsmålet om jøders situasjon i Europa kan vi ikke snakke om at alle parter fyrer opp "sine" ekstremister. Synagoger blir angrepet. Jødiske barn på fotballbanen blir truet. Jødiske ungdommer i Paris blir slått ned, torturert og drept. Men jødene svarer ikke med vold. Deres svar er å skjule seg, å droppe kippa på hodet og davidsstjerne i halsgropen.

Ekstremistene på motsatt side av de radikale islamistene er de høyreekstreme. Noen av dem bruker vold. De angriper moskeer, asylmottak og muslimer i gaten. Mange av de høyreekstreme hater både jøder og muslimer. Jødene flykter fra ekstremister på alle sider. Vi ser for eksempel at jøder flytter fra Frankrike i dobbelt så høyt tempo som før.

Her i Norge har byrådet omsider stengt gaten ved synagogen i Oslo. Det er utrolig at dette ikke har skjedd for lenge siden. Særlig fordi det har vært skutt mot synagogen tidligere. Jødiske nordmenn er naturlig nok redde for ny terror. De har så langt ikke fått den beskyttelsen de trenger. Det er en skam.

Medborgere

Midtøsten-konflikten forgifter klimaet langt utenfor regionens grenser. Vi har sett, både i Norge og i andre europeiske land, hvordan demonstrasjoner mot Israels politikk eller krigføring har utartet til rene jødehatdemonstrasjoner. Folk har ropt slagord om å gasse jødene. På twitter har det flommet over av motbydelige meldinger, om at Hitler ikke gjorde jobben ferdig.

Ungdommene som samles i dag, sier at dette ikke handler om Israel og palestinerne. Det handler om nordmenn. Om jødiske og muslimske nordmenn, langt fra Midtøstens dystre konflikter. Derfor blir det også feil å avkreve dem deres syn på Israel, slik enkelte nå gjør.

– Noe av hensikten med Fredens ring er å ta tilbake definisjonsmakten. Vanlige muslimer må ut på banen. Vi må ut av offerrollen. Det er ikke synd på oss. Vi skal være stolte av å være muslimer, sier Chisti.

Markeringen har vakt internasjonal oppsikt. Jeg tror det er første gang verden ser en gruppe unge muslimer ta et slikt initiativ. De sier at de ikke aksepterer dagens klima. De sier at jødene i Norge angår dem. At de er deres brødre og søstre.

De er landsmenn. Jødiske nordmenn og muslimske nordmenn. Medborgere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder