FIENDEBILDE: En iransk kvinne går forbi den tidligere amerikanske ambassaden i Teheran der muren er dekket av revolusjonær grafitti. Foto: AP,

Kommentar

I seng med fienden

Den islamske revolusjonens mest innbitte voktere ser med frykt og uro på at Iran gjør avtale med USA.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mektige konservative krefter, både i Teheran og i Washington DC, kan legge ut snubletråder på veien mot en endelig atomavtale.

TV-bildene fra Teheran viser jublende folkemasser som gleder seg over at en rammeavtale er på plass mellom Iran og seks stormakter. Det ser lysere ut hvis de økonomiske sanksjonene oppheves, men for tilhengerne av en avtale handler det om mye mer.

VG MENER: IRAN-AVTALEN ET VEIKART

Moderate iranere ser atomavtalen som en brekkstang for å åpne opp en dør som har vært låst i 36 år, helt siden revolusjonens dager. De ønsker å normalisere forholdet til USA og andre vestlige land. Når den langvarige isolasjonen brytes kan det luftes ut i innestengte rom. Kanskje kan de puste litt friere

Både i den israelske regjeringen og i den amerikanske kongressen er det sterk motstand til en avtale med Iran. Det finnes også mektige interesser i Iran som er kritiske eller avvisende. Underlig nok bruker de det samme hovedargument som høyrefløyen i USA: Den andre part er ikke til å stole på og kommer ikke til å etterleve en avtale. Det er som å gå til sengs med fienden.

SE VGTV OM AVTALEN

Motviljen er dyp hos en del iranske parlamentarikere. Revolusjonsgarden, Iran mektigste institusjon, kan komme til å se sin posisjon truet av internasjonale atominspeksjoner og generelt større åpenhet. Revolusjonens voktere er blitt livredde for en hver forandring.

Det iranske samfunn er mer sammensatt og komplisert enn det både landets myndigheter og utenlandske kritikere vil ha det til. Det pågår en maktkamp mellom de som for en hver pris vil opprettholde revolusjonsgløden fra 1979 og de som ønsker reformer. Samtidig som presteskapet i snart 40 år har kvernet om «den store satan», USA, vil en besøkende i Iran raskt oppdage at mange av de unge og velutdannede er forbausende pro-vestlige sine holdninger. De har stemt på såkalt moderate kandidater i valg, for å bli skuffet hver gang. Systemet er konserverende og blokkerer for reform.

Nå opplever de et sjeldent friminutt. For første gang ble en tale av president Barack Obama sendt direkte på statlig iransk TV. Konservative kritikere slapp ikke til.

Den øverste leder ayatollah Ali Khamenei har tillatt president Hassan Rouhani å forhandle frem en avtale. Siden har han vært taus. I Iran er spillet aldri over før den øverste leder taler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder