Kommentar

Åpenhet om skatt

Åpenhet om skatteinnbetaling har lange tradisjoner i Norge, og bidrar til åpenhet om fordelingen av skattebyrden samfunnet.

  • Torry Pedersen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I dag blir årets skattelister lagt ut offentlig. Mange er kritiske til offentliggjøringen av den menige nordmanns inntekt og formue. Men åpenhet om skatteinnbetaling har lange tradisjoner i Norge.

Det er det gode grunner til:

** Ved å se den enkeltes innbetaling av skatt blir det en åpnere diskusjon om vi har en riktig fordeling av skattebyrden mellom ulike samfunnsgrupper. Er det samsvar mellom hva vi tjener, hva vi eier og hva vi betaler i skatt?

** Med systematisk arbeid kan mediene og andre grupper avdekke hvordan de økonomiske forskjellene øker i samfunnet. Det gjør det lettere å ha en diskusjon om vi ønsker en slik utvikling, og om hva vi som samfunn eventuelt skal gjøre for å begrense forskjellene.

Slik sjekker du skattelistene!

Mye av statistikken kunne sikkert skatteetaten laget på oppdrag for mediene. Men åpenheten gjør at alle kan undersøke skatteforhold som virker interessante. I tillegg kan man trekke inn konkrete eksempler på hvordan enkeltpersoner og grupper slipper unna skattebyrden.

I VGs papirutgave i morgen kan du lese mer om hvordan store grupper har tjent svært godt under de rødgrønne, mens andre ikke vært med på oppturen i samme grad.

Gjennom mange år var nullskatteyter et sentralt begrep i Norge. De åpne skattelistene bekreftet at mange antatt rike ikke betalte en krone i skatt. Endringer ble gjort, og skattehull ble tettet.

Åpne skattelister gjør også at det blir vanskeligere for velstående å snike seg unna skatt år etter år. Urimelige skatteforhold blir lettere oppdaget når alle kan sjekke sammenhengen mellom formue, inntekt og skatt.

I flere kriserammede land, som i Hellas, er det altfor mange som sniker seg unna å betale skatt. I Norge betaler folk i større grad sin skatt - om ikke alltid med glede - så i alle fall med en viss anerkjennelse av behovet. Vi kan selvsagt ikke takke åpne skattelister alene for holdningen til å betale skatt.

Men de åpne skattelistene fører i alle fall til en ting: Dersom du er en som prøver å snike deg unna skatten, er risikoen større for at noen kan finne ut av det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder