FREDSPRISVINNER: Malala Yousafzai ble hedret for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom. Foto:Carlo Allegri,Reuters

Kommentar

Du er min vinner, Malala

Vi har følt oss maktesløse i kampen mot ekstremismen, vold og brutalitet. Så kommer du, Malala, og gir oss motgiften. I dag vant du Nobelfredsprisen. Det var helt riktig.

  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

KOMMENTAR: Shazia Sarwar Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Av SHAZIA SARWAR

Du vet hva det koster å tale ekstremistene midt imot. Du vet mer enn noen andre. Du har visst det lenge.

Det er rart å tenke at sønnen min er like gammel nå, som du var når du første gang holdt talen med tittelen «Hvordan våger Taliban å frarøve meg min rett til utdannelse».

Du var elleve år og Taliban hadde begynt å angripe jenteskoler i Swat-dalen i Pakistan. Du var liten, men stemmen din, meningene din, de var store. Så store at du skremte Taliban. Du skremte alle ekstremistene. De lar seg vanskelig skremme. Men du klarte det. Og du fortsatte, selv om de truet deg og din familie.

Du står oppreist

Sønnen min forstår ikke så mye av det som skjer i Pakistan, selv om han har røtter derfra. Han bor i verdens beste land, går i verdens beste skole, og det eneste han vet om ekstremisme er det han hører når mor og far diskuterer. Han er en gutt, han er trygg, han kan velge utdannelse fra øverste hylle, og si akkurat det han mener, uten at noen vil skade ham.

Send dine gratulasjoner til vinnerne!

Du ble skutt i hodet, Malala, for din kamp. Men du står fortsatt oppreist. Ja, du står sterkere enn noen annen kvinne jeg kjenner.

I dag gråter mange kvinner, for du står oppreist for dem. Du er vår nobelprisvinner. Vi eier litt av deg, føler vi. Som kvinner, som pakistanere, som muslimer.

Du og jeg og mange andre vet at mange jenter drømmer om å kunne lese, men er for redd til å gå på skolen. De kan bli gasset i hjel, de kan bli kidnappet, skolen deres kan bombes. De må leve for å kunne gå skolen. For å kunne drømme om skolen. Foreldrene deres forsøker å holde dem i live. Skole må vente. Det er så grunnleggende feil. Du har vist oss det.

Pris til fedre

Jeg kjenner Pakistan. Jeg vet at den er så kontrastfylt. På den ene siden har de Pakistan Fashion Week hvor modeller går catwalken mer eller mindre kledd, på den andre siden er det å gå på skole, som å spille russisk rulett.

Du visste neppe at du risikerte livet, da du gikk til frontalangrep på Taliban. I Talibans hovedområder. Du var for ung. Men pappaen din visste. Ziauddin Yousafzai må være så ufattelig stolt. Du fikk dine vinger av faren din. Dagens nobelpris er også en pris til fedre som ham.

Ingen har klart å kneble deg Malala. Du vant til slutt. Utdanning er veien til fred. Har alltid vært det, men vi som bor i rike land hadde glemt det. Utdanning tok vi for gitt. Det ble en brutal oppvåkning for oss. Vi skjønte det ikke før ekstremistene begynte å banke på vår egen dør. Våpen kan vinne kriger på kort sikt, men ingen våpen er sterkere enn bøkene og blyantene. Du sa det så fint under FN-talen i fjor.

Jenteutdanning er fred

Vi skriver 2014. Derfor er det ekstra smertefullt å vite at ekstremistene hater utdanning. Særlig utdanning av jenter. Utdannede jenter stiller for mange spørsmål, de lar seg ikke kue, de taler autoriteter midt imot. Kvinner oppfostrer nye generasjoner, derfor må de tuktes.

En utdannet jente, betyr en opplyst familie. En opplyst familie, betyr en opplyst landsby. Opplyste folk lar seg ikke hjernevaske av pøbler som hevder de forfekter sann islam. Derfor er jenteutdanning farlig. Derfor er jenteutdanning viktig. Derfor er jenteutdanning fred.

I dag vant du fredsprisen Malala. For alle jentene i Pakistan og India og overalt hvor jenter sees på som en byrde. Og du vant den sammen med Kailash Satyarthi. Dere to har satt barn på dagsorden.

Jeg vedder på at pappaen og mammaen din gråter. Jeg hadde gjort det om du var min datter. Men selv om du ikke er min datter, så gråter jeg. For du har vist meg hva styrke handler om. Hvordan verdighet dreper ekstremismen. Hvordan din myke stemme overdøver all hatprat. Du er verdig vinner, Malala. Du er min vinner. Du er vår vinner.

På Twitter:@ShaziaSarwar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder