FORLATER HOVEDSTADEN: En midlertidig flyktningeleir ble satt opp på flyplassen i Bangui denne uken. Foto: REUTERS/Luc Gnago

Kommentar

Exodus i Afrika

Den sentralafrikanske republikk er i ferd med å bli renset for muslimer.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Onsdag i forrige uke ble en mann lynsjet av 20 soldater på åpen gate i hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk, Bangui.

Mannen som var mistenkt for å ha vært medlem av den nå oppløste muslimske militsen Seleka, ble påført en rekke stikk og hugg med kniv, inntil han segnet om. En soldat sparket og trampet på den livløse kroppen. Så ble han slept gjennom gatene mens folk pekte og tok bilder, i følge øyenvitner Reuters har snakket med.

Lynsjingen skjedde bare tjue meter unna plassen hvor den konstituerte president Catherine Samba-Panza ti minutter tidligere hadde holdt en tale til soldater om hærens rolle i gjenopprettingen av lov og orden.

For en drøy måned siden var situasjonen den motsatte. Det var Seleka-militsen som terroriserte særlig den kristne delen av befolkningen. Hæren var satt til side og kuppleder Michel Djotodia lot Seleka herje fritt. Det blodige kaoset utartet til et nivå hvor franske tjenestemenn advarte mot folkemord.

Etter at urolighetene kulminerte i julen, ble Djotodia presset til å gå av i begynnelsen av januar etter å ha regjert i ni måneder. Og i ukene som har gått har de kristne selvforsvarsgruppene som kaller seg «Anti-balaka» (anti-machete) gått fra å beskytte den kristne befolkningen, til å angripe den muslimske minoriteten.

Ingen er helt sikre på hvordan Anti-balaka er organisert, hvem som leder den eller hvor koordinerte angrepene er. Men muslimske butikker er plyndret og brent, moskeer er revet og muslimer er jaget fra hjemmene sine.

Internasjonale observatører snakker ikke så mye om folkemord lenger, som om etnisk rensing.

«Internasjonale fredsbevarende styrker har ikke klart å hindre etnisk rensing av muslimske sivile i den vestlige delen av Den sentralafrikanske republikk», uttalte Joanne Mariner som arbeider i kriseavdelingen til Amnesty International onsdag.

1600 franske soldater er tilstede i den tidligere kolonien for å beskytte sivilbefolkningen. FNs matvareprogram har startet en luftbro for å sørge for at det ikke skal bryte ut hungersnød, men likevel får bare nitti prosent av befolkningen bare et måltid hver dag.

Før jul ble kaoset i Den sentralafrikanske republikk kåret til 2013s mest underrapporterte nyhetshistorie. Det ligger liten trøst i at det neppe kommer til å gjenta seg i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder