SNAKKET I ORKDAL: Trond Giskes første opptreden etter metoo-saken var i februar. Foto: Hallgeir Vågenes

Kommentar

Giskes comeback

Selvsagt var det kampen om «arvesølvet» Trond Giske skulle komme tilbake på.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Derfor frykter de ACER: – Kan få en stygg overraskelse om noen år

Etter at et flertall i Stortingsgruppen til Ap tirsdag sa at partiet stemmer ja til EUs tredje energimarkedspakke og Acer, så Trond Giske sitt snitt. Han sendte en sms til Trønder-Avisa for å si sin mening. Han er nei-mann, viste det seg. Giske vil ha «full norsk styring» over kraftpolitikken fordi det er så viktig for industrien.

I Norge betyr som kjent én industriarbeider i hjelm, kjeledress og skitt under neglene mer enn 100 call center-ansatte damer på kontor. Og selv om de ansatte i kraftproduksjonen også har kjeledress og holder til i distriktene, kom de til kort. Det var smelteverksindustrien som stakk av med merkelappene «distrikt», «miljø» og «grasrot» denne gangen.

les også

Rødt krever folkeavstemning om Acer

En meningsmåling viste at nesten ingen vil la EU-byrået Acer fatte vedtak om norsk kraft. Giske står altså på folket side, for distrikt, industri, mot eliten, mot ledelsen i eget parti og ikke minst mot Jonas Gahr Støre.

Å stille ledende spørsmål i meningsmålinger, er ikke noe nytt. Men det er en tidvis usaklig gjeng Giske snakker på vegne av. Kringkastingsrådet har fått 656 klager fra nei-siden for å ikke ha dekket Acer-saken godt nok. Men selvsagt har NRK dekket saken. Problemet er nok at NRK ikke har tatt nok parti.

Så har vi Rødt da, som vil ha folkeavstemning i saken. Det er et ekstremt dårlig forslag i en sak få har forstått. Aller minst partiet selv.

les også

Ap får kjeft etter Acer-ja

For nei-siden har oversvømmet oss med tullepåstander i saken. Som at tilslutning til energibyrået Acer vil føre til økte strømpriser. Og at EU skal bestemme om Norge skal bygge kabler. Det er ikke riktig og har ingenting med saken å gjøre.

I virkeligheten inneholder tredje energimarkedspakke lite nytt, det er en oppdatering av regler vi fikk i 2003. Det nye er byrået Acer, som driver mest med rådgivning og koordinering. Nei-siden mener de skal stjele «arvesølvet» vårt , til stor overraskelse for byrået i Ljubljana.

les også

Kringkastingsrådet har fått over 500 klager på Acer-dekningen

For Giske er dette en god sak å profilere seg på. Arbeiderpartiet har en stor nei-side. LO er imot. Giske er gammel EU-motstander som kan relanserer seg selv som folkets mann i krass motsetning til Støre og Espen Barth Eide. For av nei-siden har de blitt fremstilt som totalt i utakt med grasrota.

Men egentlig er det ikke så lett å vite hvem grasrota er. Sterke stemmer i industrien er nemlig ja-folk. Giske er uansett tilbake. Det er risikofritt. For hans nei vet han godt ikke endrer noe. Annet enn å få sagt fra om at han er tilbake, så klart.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder