KRITISKE: – Per Willy Amundsens barnetrygd-utspill «bygger på skremmende og farlige tanker som nører opp under fremmedfrykten», skriver to FpU-formenn i dette innlegget. Foto: Helge Mikalsen

Debatt

FpU-ledere ut mot FrP-utspill: – Etnisitet er ikke et politisk tema

Etnisitet er ikke et tema samfunnsdebatten verdig. I et liberalt samfunn skal hvert enkelt menneske dømmes etter egne handlinger og personlighet, ikke etnisitet.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over ett år gammel

HERMAN FÅNE, formann Oslo FpU
ANDREAS INGEBRETSEN, formann Agder FpU

I et intervju med TV2 fredag 11. januar tok Per Willy Amundsen til orde for å kutte i barnetrygden etter tredje barn på bakgrunn av å bevare den etnisk norske befolkningen.

Å kutte i barnetrygden kan enhver liberalist stille seg bak. Bakgrunnen for forslaget derimot har ingenting med verken liberalismens eller Fremskrittspartiets prinsipper å gjøre. Bakgrunnen bygger på både skremmende og farlige tanker som nører opp under fremmedfrykten.

Liberalismen er blind for etnisitet, kjønn og religion. Enkeltmennesket skal dømmes etter egne handlinger og egen personlighet. Det handler om Fremskrittspartiets og liberalismens menneskesyn - alle er unike, skal vises verdighet og skal ha de samme premissene for å lykkes.

Norge er, og skal være, et land der man baseres etter oppførsel og handlinger, ikke etnisitet. Det bør være en selvfølge at etnisitet ikke dras inn som begrunnelse for politiske standpunkt i 2019.

les også

Raser mot Frp-utspill: – Blir fysisk uvel

Politikere har et særskilt ansvar for å holde samfunnsdebatten ren for rasisme og fremmedfrykt. Politikk som spiller på fremmedfrykt undergraver politikkens anstendighet og nører opp under skremmende og prinsippløse tanker i samfunnet. Da bør det være enhver politikers oppgave å snakke om sak, ikke person.

I en seriøs politisk debatt rundt barnetrygden er det naturlig at hensikten er å kutte i offentlige utgifter. Fremskrittspartiets Ungdom har ved flere anledninger tatt til orde for å fjerne barnetrygden helt, men etnisitet har selvfølgelig aldri vært noen bakgrunn, men heller liberalistiske prinsipper som å kunne forsørge seg selv, uten statlig innblanding.

Ytringsfriheten må stå sterkt i det norske samfunnet, men man må også stå ansvarlig for egne ytringer. Å spille på fremmedfrykt går i strid med de liberale prinsippene, og undergraver politikeres anstendighet.

Det skal være et mål å ha et samfunn der bakgrunn, religion og utseende ikke bedømmer hvert enkelt menneskes verdier, men heller enkeltmenneskets egne handlinger og personlighet. 

Les også

 1. Sliter med å bli enige om flyktninger, abort og alkohol

  De fire partiene som forhandler om en borgerlig flertallsregjering, sliter med å bli enige om kvoteflyktninger, abort og…
 2. Trond Giske og Haddy Njie skal gifte seg

  Ap-politiker Trond Giske og programleder Haddy Njie skal gi hverandre sitt ja i Nidarosdomen til sommeren.
 3. Tobarnspappa: – Gi meg flere barn!

  Gi barna lengre skoledager og ingen hjemmelekser. La foreldrene få tid til å være foreldre.
 4. «Vi er mange som kan ha dette som nyttårsforsett: å invitere noen på kaffe som en ikke kjenner.»

  I stedet for å lukke oss inne i familien, trenger vi å utfordre grensene mellom det private og det offentlige.

Mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)
 2. Samfunnsdebatt
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Ernas anstendighet til salgs?

 2. Bahareh Letnes: – Det er ikke rart Frp mister støtte

 3. Svarer Frp: – Den farlige stigmatiseringen

 4. Rasisme? Ikke mot meg

 5. Hets av kvinnelige politikere er et alvorlig problem

Fra andre aviser

 1. Debatt: - Jeg og Høyre mistenkeliggjøres for meninger vi ikke har

  Bergens Tidende
 2. Kronikk: Språklig søppel er en trussel mot demokratiet

  Aftenposten
 3. En historieløs frifinnelse!

  Fædrelandsvennen
 4. Nå må Siv Jensen sette ned foten. Det skal ikke være rom for rasisme i norsk politikk.

  Aftenposten
 5. Mottagelsen Telia-reklamen har fått, illustrerer hvorfor vi trengte den

  Aftenposten
 6. Et forsvar for ideologien

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder