Foto: ,

Kommentar

Frp har det mest i kjeften

Frp bestyrer den største flyktningstrømmen til Norge noensinne. Ordbruken er tøff. Men politikken er i praksis den samme som Ap og Høyre alltid har stått sammen om.

Innvandrings – og integreringsminister Sylvi Listhaug og Frp gjør alt de kan for å fremstille Ap som vinglete og splittet i asylpolitikken.

Frp har noen gode poenger. Men det er Frp som har flyttet seg mest i disse spørsmålene. Partiet ligger nå trygt plassert i den strenge, men rettferdige og humane asylpolitikken som det lenge har vært bred oppslutning om på Stortinget. Det er Frp som har blitt ansvarlig, ikke Høyre og Ap som har blitt enda strengere.

Dette er det vanskelig for Frp-erne å innrømme. Derfor gjør Sylvi Listhaug og hennes folk sitt ytterste for å fyre opp retorikken. Hensikten er å fremstå tøffere enn det de faktisk er. Målet er å få de andre partiene til å virke naive og dumsnille.

Denne strategien slår foreløpig godt an blant partiets velgere og støttespillere. Frp’s velgere tror åpenbart at det hadde kommet enda flere asylsøkere til Norge, hvis ikke Frp hadde passet Norges grenser. De regner med at Frp vil strekke strikken for å stramme inn politikken så mye som mulig.

Irriterende ro

Men når Listhaug snakker slik at Frp’s kjernevelgere roer seg, så fyrer hun samtidig opp nesten alle andre. Jeg kan ikke huske sist Norge hadde en så polariserende politiker i regjering som Sylvi Listhaug. Det er altså ikke innholdet i politikken som provoserer mest, men formen hennes. Kritikerne ser henne som selvbevisst og kald i møte med mennesker i nød.

Karakteristikkene av Sylvi Listhaug sitter løst. Noen av dem er grove og helt klart knyttet til at hun er kvinne. Stemmen, smilet, kroppsspråket. En fylkespolitiker i Finnmark antydet til og med at hun burde brennes på bålet som en heks.

Listhaug står i stormen med en ro som irriterer mange. Det viktigste for henne er å ha egne velgere i ryggen. Hun er mer opptatt av å holde Frp samlet enn av å holde landet samlet i møte med flyktningstrømmen. Hun oppnår to ting samtidig: Først klarer hun å få Frp til å se ut som et opposisjonsparti i asylpolitikken, selv om partiet faktisk sitter med ansvaret for hele feltet. Deretter får hun sine partnere fra asylforliket i fjor høst, særlig Ap, til å fremstå som fomlete og naive.

Vanskelig for Erna

Stilen hennes har fått Aps Martin Kolberg ut på glattisen. I en kronikk har Kolberg medgitt at Ap og Frp i stor grad fører samme politikk. Men han hevder at Ap er mer lei seg når de kaster ut folk, mens Frp-folk, i følge Kolberg, har en «indre jubel hver gang det dukker opp en anledning til å fyre opp under fremmedfrykt og motsetninger for å fiske stemmer». Som om sinnsstemningen til dem som tar avgjørelsen betyr noe for dem som må forlate Norge.

Kolberg forstår ikke at jo mer han snakker om Frp, jo bedre er det for Frp. Og Kolberg er ikke den eneste. Ap-leder Jonas Gahr Støre tramper ut i det, han også, igjen og igjen. Angriper formen, ordvalgene og fremtoningen, uten å komme med egne alternativer i den faktiske politikken. Velgerne blir oppgitte, de forstår ikke hva Ap egentlig mener.

Ap har alltid hatt en intern opposisjon i asyl – og flyktningpolitikken, anført av AUF. Men denne opposisjonen har aldri vært sterk nok til å endre Aps kurs. Nå røyner det imidlertid på. Ap og Senterpartiet har fått lite igjen for å komme regjeringen i møte i det store asylforliket i Stortinget i fjor høst. Splittelsen innad i de to partiene er større enn på lenge. I verste fall kan det bli vanskeligere for statsminister Erna Solberg å få til flere brede forlik om den store utfordringen Norge står overfor i møte med flyktningstrømmen.

Trøbbel?

Jeg mener det er uansvarlig av Frp å sette partnerne fra høstens forlik i forlegenhet i en så tung og viktig sak, der nasjonen bør stå sammen. Men vi kan kanskje ikke vente annet av et fløyparti som Frp. Partileder Siv Jensen la nemlig merke til hva som skjedde med fløypartiet SV i den rødgrønne regjeringen. SV ble nærmest slukt opp av Ap, og har siden slitt med å komme tilbake. Frp-lederen har sagt tydelig at hennes parti ikke skal bli usynlig, slik SV ble.

Resultatet er at det nå er dyp mistillit mellom de store, ansvarlige partiene. Både i Ap og i Senterpartiet opplever ledende politikere at Sylvi Listhaugs form gjør det vanskeligere å holde partiene samlet bak en streng linje i asylpolitikken.

Det kan bety trøbbel. Med mindre Ap og andre klarer å se forbi retorikken, og heller forholde seg til innholdet i politikken. I visshet om at Frp har det mest i kjeften.

Les Skartveits kommentar: Vondt - og helt nødvendig

Hør ukens Giæver og Joffen om Listhaug og flyktningene

Se det store asylintervjuet med Erna Solberg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder