Kommentar

Kronikk: Vi har et ansvar, alle sammen

ANSVAR: – Jeg har møtt ungdom som tror at deres imam egentlig ikke er imot IS og at ikke alle imamer er for vestlige verdier. Religiøse ledere har et ansvar for at ungdommen radikaliseres, skriver forfatter Amal Aden. Foto:Tore Berntsen,VG

Hvis vi skal forebygge radikalisering må vi være mer ærlige først. Mange unge muslimer lever utenfor samfunnet, og er for opptatt av religion og ser resten av samfunnet som skittent. Jeg mener muslimske ledere også har sviktet.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Amal Aden, forfatter

Radikalisering, og hvordan vi kan forebygge radikalisering, er et tema mange er opptatt av. Det er vanskelig å forstå hvorfor noen reiser fra fredelige Norge til en brutal krig i Syria. Hvordan kan noen støtte det umenneskelige som IS holder på med?

Mange stiller seg dette spørsmålet og vi spør oss om det er samfunnet som har sviktet? Vi leter etter svaret, men hvem kan svare?

Ledere har sviktet

Amal Aden. Foto:Kyrre Lien,VG

Jeg har heller ikke noe klart svar, men jeg tror det er mange unge mennesker som føler seg alene. Ungdom som er født i Norge, men som ikke føler seg norske nok. Ungdom som sliter med rusproblemer og som lett blir hjernevasket av ekstremister.

Det er ikke bare samfunnet som har sviktet. Jeg mener muslimske ledere også har sviktet, de er ikke synlige nok i debatten. De må kjempe for menneskerettighetene. Jeg mener foreldre og familie har sviktet når de ikke tillater at deres ungdom har norske venner. Det er ikke lett å vokse opp som ungdom i Norge og høre at de vestlige verdiene er skitne og må tas avstand fra. Det er ikke lett å ha foreldre som kun vil at du på fritiden skal gå i moskeen eller på koranskole. Slike foreldre er med på å hjernevaske egne barn og ungdom.

Jeg har snakket med ungdom som sier de blir sett ned på i noen miljø fordi de har norske venner og ikke går i moskeen. Mens andre som misliker Norge, norske verdier og norsk kultur blir hyllet som helter. Hvis vi skal forebygge radikalisering må vi være mer ærlige først.

Illojale holdninger

Noen ønsker synligere imamer som kan være med og forhindre radikaliseringen. Andre mener ungdom må lære mer om islam og gi ungdommen Koranen for å forhindre dette. Dette er nok mer komplisert enn man tror. Ungdom trenger ikke å isolere seg i moskeene. De trenger ikke høre om helvete hver eneste dag eller kun lese Koranen. Ungdom bør få lov til å være ungdom. De bør få lov til å gå på kino, høre på musikk, være sammen med venner og oppleve verden.

Jeg mener det er altfor mange unge muslimer som lever utenfor samfunnet fordi de er for opptatt av religion og ser resten av samfunnet som skittent. Derfor mener jeg at Koranen og moskeen ikke er løsningen. Jeg vet at mange imamer har stor innflytelse og er imot IS. Men spørsmålet er om alle imamer er imot IS?

Jeg reiser rundt og holder foredrag på skoler og møter ungdom hver dag. Jeg har møtt ungdom som tror at deres imam egentlig ikke er imot IS og at ikke alle imamer er for vestlige verdier. Jeg tror det er på tide å innse at det finnes noen illojale borgere i Norge som forakter norsk kultur og det norske samfunnet. Disse bidrar til radikalisering.

Ikke overraskende

Noen av ungdommen som reiser til Syria er ungdom som står utenfor samfunnet. Det er ungdom som er ensomme, men jeg mener det er mer enn ensomhet som ligger bak. Det er ingen som våkner en morgen og plutselig vil reise til Syria. Det er en prosess. Jeg forstår at det er lettere å hjernevaske ensomme ungdommer, men at man går så dramatisk til verks at man reiser i krig kan ikke bare skyldes denne ene faktoren.

Jeg er ingen forsker, men jeg møter ungdom hver dag. Jeg har også møtt noen av dem som har reist til Syria, og jeg er ikke overrasket over at nettopp de reiste.

Styrk politiet og PST

Flere ungdom står i faresonen for å dra og flere kommer til å reise. Skal vi klare å forhindre at de reiser må vi være ærlige mot hverandre og mot samfunnet. Personene som drar til krig er farlige og ødelagte mennesker når de kommer tilbake, og dette kan ramme hele samfunnet.

Det hjelper dessverre lite at statsministeren har sendt brev til noen kommuner om radikalisering. Dette er problemer som er altfor alvorlige til å overlate til kommunene. Det må settes inn tiltak som fungerer. Politiet og PST må styrkes. Å forhindre radikalisering har ikke en enkel løsning. Vi har et ansvar alle sammen.

Ansatte på skoler må ikke være redd for å snakke med ungdommen og eventuelt ta kontakt med foreldre, barnevern eller politiet hvis de er bekymret. Det må samarbeides hvis vi skal forhindre radikalisering, kriminalitet, hatkriminalitet og voldelig ekstremisme.

Les også

 1. IS beskyldt for vold mot skolebarn

  Opprørsgruppa IS brukte slag og vold mot kurdiske skolebarn som ble tatt til fange nord i Syria i mai, ifølge Human…
 2. Kronikk: En djevelsk ideologi – og våre svar

  Islamistiske organisasjoner som Det Muslimske…
 3. NRK: Nordmann trolig drept i Syria

  En nordmann som skal ha sluttet seg til terrororganisasjonen Den islamske staten (IS), skal trolig være drept i Syria.
 4. Den synlige terroristen

  NRKs Brennpunkt viser i kveld dokumentaren «Terroristen fra Larvik», om nordmannen Hassan Dhuhulow.
 5. Hadia Tajik om justisministeren:
  – Vil ikke møte meg

  Ap-topp Hadia Tajik er så lysten på å debattere mot justisminister Anders Anundsen (Frp) at hun lokker med ti Flax-lodd.
 6. VG mener: Vi må stå sammen mot ekstremisme

  Faten Mahdi Al-Hussaini har fått Bergesenprisen for 2014. Den 19-år gamle jenta som ble Norgeskjent etter…
 7. Han er Ernas nye sikkerhets-topp

  Statsminister Erna Solberg (H) ommøblerer sin sikkerhetsstab, og har ansatt den erfarne diplomaten Kim Traavik som en…
 8. Norske Hassan Dhuhulow (23) utpekt som terrorist: Slik forandret han seg

  LARVIK/OSLO (VG) I 2005 smilte norsk-somalieren Hassan Abdi Dhuhulow (23) til fotografen på ungdomsskolen i Larvik.
 9. Ubaydullah Hussain tok ordet på møte om radikalisering

  Både Ubaydullah Hussain og et annet medlem av islamistgruppen Profetens Ummah dukket opp på et folkemøte om…
 10. Kronikk: Politikernes svik

  Islamsk ekstremisme gjøres til et spørsmål om innvandring, integrering og rasisme.
 11. Tajik: Vi må alle følge rådene fra sikkerhetsmyndighetene

  Hadia Tajik, leder i Stortingets justiskomité, forutsetter at regjeringen setter iverk nødvendige tiltak for å hindre…
 12. Kritiserer norske imamer for å være feige

  TV2s nyhetsanker Mah-Rukh Ali kritiserer…

Flere artikler

 1. Frykten for Koranskolen

 2. Gi imamene en gulrot!

 3. Forakten for homofile

 4. Pluss content

  På innsiden av Danmarks mest utskjelte moske

 5. Amal Aden: – La oss stå sammen mot hat!

Fra andre aviser

 1. - Muslimske barn bør ikke gå i bursdag

  Fædrelandsvennen
 2. Vi muslimer må tåle kritikk

  Bergens Tidende
 3. Vi trenger kvinnelige imamer

  Bergens Tidende
 4. Imam lei av å svare for terror

  Fædrelandsvennen
 5. Da ekstremister overtok moskeen, tok menigheten grep

  Bergens Tidende
 6. "Styret i moskeen har hatt god anledning til tidligere å ta et oppgjør med imamens holdninger"

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no