Leder

VG mener: Budsjett for åpen scene

Foto:Roar Hagen,VG

Høstens budsjettdramatikk har vært et åpnet innsyn i den demokratiske prosess. Etter ni år med rødgrønn flertallsregjering hvor de fleste avgjørelser var tatt på forhånd i lukkede møter, foregår norsk politikk for åpen scene igjen. Tautrekkingen i Stortinget har man kunnet følge nærmest minutt for minutt i godt over to uker, før forhandlerne endelig kom til enighet fredag morgen.

Det er gitt litt her og flyttet litt der for at alle de fire samarbeidspartiene skulle få noen seire. Kutt i formuesskatten blir det, men litt mindre enn de borgerlige foreslo. Tollsatsen heves, men ikke så mye som de blå ønsket seg. Barnetillegget fjernes ikke, men et mindre dramatisk trygdekutt innføres. Bensinavgiftenefryses, mens elavgiften settes opp.

Alle får sitt. Og en fare ved mindretallsregjeringers budsjett er at det kan bli mye dyrere når så mange parter skal bli enige. Men denne gangen ser det ut til at politikerne har klart å holde hodet kaldt i forhandlingene og unngått den store fristelsen det naturligvis er å bruke enda større oljesummer for å kjøpe seg enighet.

Det skal naturligvis bare mangle at partene fant rom til hjertesakene innenfor rammene som var lagt. Forslaget tilbudsjett som kom i oktober satt rekord i oljepengebruk, én av sju budsjettkroner kom fra Oljefondet. Dette har opposisjonen begjærlig kritisert, og med god grunn, for Norge trenger å stramme inn for å forberede seg på tiden etter oljen. Det blir en utfordring i årene som kommer, for ei heller i de alternative budsjettene som opposisjonen la frem, var det vist nevneverdig evne til innsparing.

Høstens budsjettdramatikk har vært et åpnet innsyn i den demokratiske prosess.

Med fasit i hånd ser vi at dramaet de siste ukene ikke helt står i stil med resultatet. Her er ingen store overraskelser. Men så har også slike forhandlinger en helt egen dramaturgi hvor det blir et eget poeng å hale ut tiden for å forsterke inntrykket av knallhard innsats. Dette bør ikke bli noe partene overdriver i fremtiden. For velgerne er det verdifullt å få et innblikk i hvordan prosessene fungerer. Men om forhandlingsdrama blir en egen stiløvelse, ødelegges verdien i at politikken endelig er blitt mer offentlig igjen.

Les også

 1. Statsbudsjettforliket: Ladbare hybridbiler blir opptil 50.000 kroner billigere

  De ladbare variantene av luksusmerket Porsche blir opp mot 50.000 kroner billigere.
 2. Siv gir avgiftssjokk til folk flest i budsjettforliket

  Frp-leder Siv Jensen har gått med på å innføre og øke en rekke avgifter som du må betale neste år i budsjettavtalen med…
 3. Statsbudsjettet: Gir fortsatt mest skattelette til de superrike

  KrF og Venstre har gått med på å senke prosentsatsen i formuesskatten fra 1 til 0,85 prosent.
 4. De borgerlige partiene enige om nytt statsbudsjett

  STORTINGET (VG) Etter knallharde forhandlinger ble de borgerlige partiene enige om en ny skisse til budsjettavtalen natt…

Mer om

 1. Statsbudsjettet
 2. Solberg-regjeringen
 3. Venstre (V)

Flere artikler

 1. Den store styrkeprøven

 2. Endelig satte Erna hardt mot hardt

 3. Marianne Borgen om å erstatte Fabian Stang: «Som å hoppe etter Wirkola»

 4. Hareide: Drivstoffavgiftene ikke det viktigste for KrF

 5. Hareides stolte tap

Fra andre aviser

 1. Budsjettprosess – en reise bort fra politikken

  Fædrelandsvennen
 2. - Støre har misforstått budsjettkrisen

  Bergens Tidende
 3. Avtalefestet opposisjon (AFO)

  Aftenposten
 4. Små skritt mot fred

  Bergens Tidende
 5. - Et parti kan ikke leve med at noen forhandler bort politikken

  Aftenposten
 6. Guaido bekrefter samtaler i Norge

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no