PRISKRIG: – Et helsikes gnål! På grunn av tilbud på smågodt, skriver Kristian Fjellanger.
PRISKRIG: – Et helsikes gnål! På grunn av tilbud på smågodt, skriver Kristian Fjellanger. Foto: Øyvind Gustavsen , VG

Smågodt-tyranniet

MENINGER

Den var her i fjor. Den var her før jul. Vi visste at den kom til å komme i år også. Det var bare et spørsmål om hvor den kom – og når den kom. Den kom tirsdag denne uka.

debatt
Publisert:

KRISTIAN FJELLANGER, forfatter av boka «Feit»

Med store overskrifter kunne man i løpet av tirsdagsettermiddagen lese at priskrigen var kommet. Denne gang på smågodt. Og at det kom til å bli en enda større priskrig enn før jul (selv sitter jeg fremdeles igjen med rundt regnet fire kilo rødkål etter den krigen). Og det var ikke lenge før et lass av moralsk indignerte mennesker var på banen.

Hollywoodtrener og profesjonell proteinpulverpusher Cornelis Elander er så opptrekt på bloggen sin, at det kan virke som han vil sette inn heimevernet for å holde folk unna smågodthylla. Jørgen Foss har vært selvsagt vært på pletten og bedt om at man bruke prismekanismen- tidligere har han villet forby billig smågodt. Twitterleger, lommeleger og andre leger har kastet seg på og vil priskrig på frukt og forbud mot sukker.

Et helsikes gnål. På grunn av tilbud på smågodt. Det er altså ingen som tvinger noen til å kjøpe noe som helst. Man kan fint gå forbi. Jeg har selv gjort det flere ganger denne uka.

Og om folk kjøper en kilo smågodt eller to til påske. Så må jo det faktisk være greit. Det er ikke det som kommer til å styrte Norge utenfor folkehelsestupet. Det som betyr noe i den store sammenhengen er jo våre daglige vaner. Og så lenge de inneholder jevn fysisk aktivitet og et normalt sunt kosthold, så kan man fint holde den berømte linjen selv om man går på en liten smågodtsmell i mars.

Og det er jo det som er saken, hvordan få flere folk i bevegelse og hvordan få litt mer grønnsaker på tallerken når hverdagsmiddagen serveres. Det tror jeg altså ikke man oppnår ved å moralisere så kraftig rundt smågodt. Det oppnår man bedre med fornuftig, balansert og målrettet informasjon.

I det siste har helsemyndighetene fortalt oss at vi spiser så mye salt at vi kan dø av det. Det også. Store kampanjer mot det skumle saltet. Og man kan spørre seg, hvordan tror helsemyndighetene at det motiverer overvektige mennesker til å få et sunt kosthold. Det er langt å komme seg fra et kosthold som består av pizza, hamburgere, tjukkecola og potetgull – til å faktisk tenke over hvor mye salt man har i maten. Den veien tror jeg er for lang. Man kan mene mye om Rema 1000 og priskrig, men en ting skal de ha – slagordet deres er det beste slagordet jevnt over. Det enkle er ofte det beste. Også når det gjelder informasjon som skal gi oss bedre helse.

Beveg deg litt mer. Legg på en ekstra gulrot på tallerken. Og husk på å leve et godt liv.

I påsken skal jeg selv drikke meg snydens på billig vin, mens jeg kjederøker og spiser smågodt med begge henda. Etterpå skal jeg ta en god neve potetgull, da jeg sikkert har spist meg småkvalm på smågodt. Og når påsken er slutt, så er det tilbake til et vanlig liv. Med grønnsaker og joggeturer.

For det er jo hverdagen. Og dem er det jo som kjent flest av.

Les: Astrid Meland – En stor pose blandet drops, lakrispinner og dobbeltmoral

Her kan du lese mer om