Kommentar

Terror i Tyrkia

Av Frithjof Jacobsen

ÅSTEDET: Helsepersonell jobber på stedet der minst 33 mennesker ble drept i en eksplosjon søndag ettermiddag. Foto: Stringer , Reuters

Et nytt dødelig terrorangrep i Tyrkia er en nifs påminnelse om hvor skjør den bittelille fredsspiren i Syria kan være.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Minst 33 drept og 75 såret lød nyhetsmeldingene etter terrorangrepet mot den tyrkiske hovedstaden Ankara søndag kveld. Som så ofte ved terrorangrep var det vanlige mennesker som fikk unngjelde. Bilbomben gikk av i området Guvenpark, som blir beskrevet som et knutepunkt for offentlig transport. Et typisk moderne terrormål i vår tid, der maktpersoner og mange offentlige bygninger er sikret langt bedre enn de var før.

Hvem som står bak er usikkert når dette skrives. Nyhetsbyåret Reuters siterer en anonym kilde fra det tyrkiske sikkerhetsapparatet som sier tidlige funn på åstedet peker mot det kurdiske arbeiderpartiet PKK eller noen tilknyttet dem. Men slike opplysninger er det grunn til å ta med mange forbehold, spesielt når de kommer fra det holdet så raskt etter angrepet. En rekke grupper kan ha motiver for å rette terrorangrep mot Tyrkia, blant dem er selvfølgelig IS som ofte bruker selvmordsangrep mot sivile slik dette ser ut til å være.

Terror har alltid et strategisk mål. De som planlegger og utfører terror ønsker å oppnå noe mer enn bare å drepe og lemleste mennesker. Ofte forsvinner dette aspektet fordi terroristene ikke lykkes med noen av de politiske målsetningene de ser for seg. Da står bare volden og drapene igjen. Men det betyr ikke at det ikke var noen intensjon bak terroren. Det er det alltid.

Tyrkia er et helt sentralt land i Syria-krigen, og mange grupper kan ha motiver for å angripe landet. Det var på tyrkisk side av grensen de moderate opprørerne i den Frie Syriske Armeen (FSA) fikk trening, beskyttelse og våpen i krigens tidlige fase da de tok opp kampen mot Assad. Samtidig er Tyrkias arvefiender i de kurdiske uavhengighetsbevegelsene også fiender av Assad og mottar betydelig støtte fra Vesten, blant annet opplæring fra norske soldater, i den kampen. Den situasjonen har gjort samarbeidet på vestlig side krevende. Det er kommet rapporter om at Russland skal ha støttet enkelte av de kurdiske gruppene, noe som har skrudd kaoset i og rundt Syria-krigen enda et par knepp opp.

IS har rettet terrorangrep mot Tyrkia tidligere. IS virker å ha stor interesse av å motarbeide enhver form for fredsløsning i Syria fordi gruppen vet at den ikke vil tillates å være en del av den. Å bruke terror for å utløse reaksjoner og handlinger som vil forlenge konflikten og ødelegge det skjøre fredsinitiativet som har gitt Syria en overraskende våpenhvile de siste drøye to ukene kan ikke utelukkes fra IS. Det er de som har mest å tape på en slik våpenhvile, fordi den gjør det mulig å trappe opp kampen mot IS betydelig fra et samlet internasjonalt samfunn.

Siden 27. februar har voldshandlingene i Syria vært betydelig redusert. Våpenhvilen, selv om den på ingen måte er komplett eller betyr at de ikke kriges, er nemlig såpass vellykket at man tror det kan bygges videre på. New York Times beskrev den i helgen som mest gunstig for Assad-siden i konflikten, og det kan peke mot flere som har motiver for å destabilisere den. Å få Tyrkia til å gå inn med militærmakt på bakken, kan velte hele våpenhvilen.

For å forvanske det hele ytterligere så kan man trekke inn Tyrkias NATO-medlemsskap og landets helt sentrale rolle i flyktningkrisen som ryster Europa. Et Tyrkia som destabiliseres av terror i en slik grad at det kun forfølger nasjonale sikkerhetsinteresser uten tanke for at det er en del av NATO eller hvilke følger dette kan ha for EU eller Europa, er marerittet til mange makthavere og embedsfolk i EU og Nord-Amerika. Og det som er et mareritt for dem er selvføløgelig en drøm for andre.

Tyrkias sentrale posisjon i den viktigste konflikten i verden for tiden vil gjøre terrortrusselen i landet høy så lenge Syria-krigen varer. Dessverre for den tyrkiske befolkningen. Vi andre må bare håpe at Tyrkia og president Erdogan ikke lar seg tvinge eller lokke til de handlingene som er terroristenes strategiske mål. For da kan alt bli enda verre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder