EU-SJEF: Utenrikspolitisk sjef i EU Federica Mogherini ankommer møtelokalene for atomforhandlingene i Wien. Foto: Reuters,

Leder

På overtid for atomavtale

I natt utløp fristen for en atomavtale mellom Iran og verdens
stormakter. Nå forhandles det, som forventet, på overtid i Wien.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL
Er det politiske vilje til stede, blir det en historisk avtale.

Iran forhandler med de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, i tillegg til Tyskland. Striden om Irans atomprogram har pågått i mer enn et tiår og forhandlingene har vart i snart to år. I april ble partene enige om de sentrale prinsippene og innen utløpet av juni skulle de bli enige om hvordan avtalen skal gjennomføres. Avtalen innebærer klare begrensninger i Irans atomprogram, mot lettelser i de internasjonale økonomiske sanksjonene mot landet. Selv om rammen for en avtale er klar, finnes det fortsatt rikelig med snublesteiner.

LES OGSÅ: Dette er atom-avtalen

Særlig urovekkende er det at Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, de siste dagene har kommet med kategoriske krav, eller «røde linjer» som ikke må krysses. En av disse skal være inspektørers adgang til anlegg eller baser hvor det er mistanke om kjernefysisk aktivitet. Khamenei krever dessuten at sanksjonene mot Iran oppheves så snart en avtale er undertegnet, i stedet for en gradvis lettelse. Det virker også som han går fra løftet i april om å fryse programmet for anrikning av uran i 10 år.

Hvis dette er Irans ufravikelige krav kan det umulig bli noen avtale. Hvis Iran ikke lenger aksepterer sentrale deler av det kompromiss som ble oppnådd i vår må stormaktene konkludere med at Teheran ikke ønsker en avtale. Det pågår en maktkamp mellom den harde kjerne i presteskapet og mer moderate krefter, og Khamenei ser ut til å ha tatt parti med de første.

En avtale med vidtrekkende konsekvenser er innenfor rekkevidde og muligheten bør ikke forspilles. EUs utenrikspolitiske sjef, Federica Mogherini, sier dette «handler om vår sikkerhet, om verdens sikkerhet». Er det politiske vilje til stede, blir det en historisk avtale. Alternativet, et Iran som uten restriksjoner fortsetter sitt atomprogram, er mye verre.

En dårlig avtale er selvsagt ingen opsjon. Også for det internasjonale samfunn må det finnes røde linjer. Stormaktene må fastholde kravet om at internasjonale inspektører får full tilgang til iranske atomanlegg. Det er avgjørende for å forsikre seg om at Iran fullt ut lever opp til sine forpliktelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder