Flere tusen islendinger har de siste dagene demonstrert mot landets statsminister Sigmundur Gunnlaugsson og krevd hans avgang etter Panama Papers - avsløringene. Foto: Reuters

Kommentar

Pirater på regjeringstokt

Et nyvalg på Island vil fortone seg som et politisk vulkanutbrudd. Det nystartede Piratpartiet
er i eksplosiv vekst og overskygger alle andre.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Statsminister Sigmund David Gunnlaugsson har i to døgn forsøkt å ri stormen av etter lekkasjer i de såkalte Panama Papers blant annet viste at hans ektefelle har et selskap som er registrert på De britiske jomfruøyene. Men i et møte med president Ólafur Ragnar Grímsson åpnet han, overraskende for mange i sitt eget parti, likevel for å skrive ut nyvalg.

I det politiske drama på Island spiller finansminister og leder for koalisjonspartner Selvstendighetspartiet, Bjarni Benediktsson, en nøkkelrolle. Hvis ikke han lenger vil være med på ferden, faller regjeringen.

Tirsdag ettermiddag ble det klart at Sigmund David Gunnlaugsson går av som statsminister.

Grímsson, som brått avbrøt en USA-reise for å håndtere den politiske krisen, bremser nå ferden mot nyvalg. Før Alltinget oppløses vil han forhandle med alle partilederne. Den viktigste samtalen er med Selvstendighetspartiets leder. Benediktssson vil avgjøre høyre-sentrumsregjeringens skjebne.

Bryter han ut blir det uansett nyvalg, ett år før det neste planlagte Alltingsvalget.

Det kan gi det mildt sagt uortodokse Piratpartiet en gyllen sjanse. Dikter Birgitta Jonsdottir leder i følge meningsmålingene Islands største parti med 23,9 prosents oppslutning. Piratpartiet ble stiftet i november 2012 og har nesten femdoblet sin oppslutning siden forrige valg i 2013.

Piratpartiet er et barn av internettalderen og særlig opptatt av informasjonsfrihet og endring av rettighetslover. De vil tilby den amerikanske varsleren Edward Snowden statsborgerskap på Island og hører hjemme på den nye venstresiden av anti-etablissement-partier i europeisk politikk. Oppslutningen om Piratene avslører at det finnes en dyp mistillit til tradisjonelle partier og et ønske om forandringer, nær sagt for en hver pris.

Avsløringene i Panama Papers underbygger og gir nye argumenter i dette grasrotopprøret mot etablissementet.

Den forrige borgerlige regjeringen falt nettopp etter store demonstrasjoner under bankkrisen i 2008-2009, da landets tre største banker gikk under. Mange islendinger mistet tilliten til etablerte partier og politikere i finanskrisen. Det er tydelig at tilliten ikke er gjenopprettet.

Da skatteparadis-avsløringene ble kjent nektet statsministeren å gå av. Han sier det ikke er kommet frem noe nytt og at han utfyllende har forklart seg om både sin egen og ektefellens forretninger.

Folket får si sin mening neste gang det er valg, mener Gunnlaugsson. Den kan bli tidligere enn han hadde regnet med.

LES OGSÅ: Tusenvis samlet i protest

Det konservative Selvstendighetspartiet vant forrige valg, tett fulgt av Gunnlaugssons parti, Framsoknarflokkurinn eller senterpartiet.

I målingen i mars var Selvstendighetspartiet nest størst med 23,4 prosent, men etter Piratpartiet. Spørsmålet er hvor stor skade dagens politiske drama gjør for regjeringspartiene. For selv om Island er i politisk krise, har landet arbeidet seg ut av den økonomiske hengemyren de befant seg i for noen år siden. Islands økonomi er i vekst og arbeidsledigheten er langt lavere enn i Norge.

Les alt om gigantlekkasjen her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder