Foto: Solberg, Trond

Hetsen mot Lan Marie Nguyen Berg

Helt siden det rødgrønne byrådet i Oslo tiltrådte i 2015, har samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet De Grønne vært et yndet hatobjekt blant sinnabloggere og i kommentarfelt i sosiale medier.

  • VG Leder

Artikkelen er over to år gammel

Mye av engasjementet skyldes en radikal miljøpolitikk som mange oppfatter som for autoritær og detaljstyrende. Og toppverv i politikken innbefatter som regel at man personlig får ære så vel som skyld når plattformen man er valgt på settes ut i livet. Personer som ikke tåler det, bør heller ikke søke offentlighet.

les også

Fikk blomster etter tøff uke: – Sjelden jeg får sjansen til å lese så hyggelige kommentarfelt

Men det Lan Marie Berg har vært utsatt for, overgår langt den kritikken en politiker eller andre offentlige personer skal måtte ta høyde for. Hun har vært gjenstand for så mye grov hets med så sterke innslag av trusler, at hun i perioder har måttet ha ekstra beskyttelse. Hetsen har vært av sexistisk, rasistisk og politisk art. Jo mer vi i mediene har latt miljøbyråden fronte byrådets politikk, jo verre er det blitt. Det toppet seg før jul da hun ble hengt ut for å ha benyttet seg av kommunens biltjeneste, en tjeneste hun var nødt til å benytte som følge av sikkerhetssituasjonen. Etter dette gikk tilsynelatende noen og enhver i seg selv, og man kunne nære et lite håp om at det verste hadde gitt seg.

les også

MDG-politiker navnga hetsere på Facebook - ble utestengt

For en uke siden ble det igjen åpnet for en hatfest mot Lan Marie Berg på Facebookgruppa «Mannegruppa Ottar». Dette er et forum med 60.000 medlemmer, hvor alle ble bedt om å tømme seg om politikeren under invitasjonsteksten: «Hva er det første du tenker på når du ser dette søte og uskyldige smilet? Jeg tenker forbud mot å leve.». Responsen lot ikke vente på seg. Som Jan Arild Snoen skriver i Aftenposten: «Det tok fem minutter før de to første oppfordringene til drap var postet, en ville knuse tennene hennes, etterfulgt av flere som ville ha sex med henne (frivillig eller ikke), en som kalte henne thai-hore, og flere ønsker om død og fordervelse».

Det er mange som ønsker å trivialisere, bagatellisere, bortforklare og rasjonalisere den grove hetsen som har vært rettet mot særlig kvinnelige politikere de siste årene. Det mest patetiske er når ytringsfrihetens fane skal plantes på denne søppelhaugen av trusler og grov sjikane. Det tjener Lan Marie Berg til stor ære at hun ikke har latt seg knekke av hetsen. Og vi har hver og en et ansvar for å tenke over konsekvensene av å la pøbelveldet nå frem i sin kamp for å bringe demokratisk valgte ledere til taushet.

Mer om

  1. Lan Marie Nguyen Berg

Flere artikler

  1. Folk og Lan

  2. Hinsides all anstendighet

  3. MDG-Lan utsatt for grov hets i Facebook-gruppe

  4. Lan Marie Nguyen Berg svarer på hetsen: – Ubehagelig og trist

  5. Innfør redaktøransvar for Facebook-grupper

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder