Kommentar

Hat og ondskap

En mann som tar mål av seg til å bli byrådsleder i hovedstaden, vil at kriminelle utlendinger skal få det verre. Med vekt på utlendinger, ikke kriminelle.

ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

Akkurat Nå
Erling Bø


Oslo Fremskrittspartis leder Einar Lonstad vet hva han gjør: Dette forslaget, sendt justisminister Aure i brevs form, får han aldri gjennomslag for - det er bare en markering av ondskap.

Lonstad vil bli politisk frontfigur i Norges hovedstad. Og han støttes av formannen i Norges nest største parti. Deres signal oppfattes nok vel så godt av mennesker som er så uheldige å befinne seg i kategorien «fjernkulturelle», som av velgerne.

Det var i Aftenpostens aftenutgave torsdag at Lonstad lanserte sin idé. Den handler om at fanger fra «utvalgte lavkostland» som er dømt til minst tre måneders fengsel, skal sendes til «sine hjemland for soning, men på den norske stats regning». Lonstad mener at norske fengsler har for høy standard for fanger fra fattige land.

Han sier: «Vi vil heller sende dem til fjernkulturelle land. Små stater langt unna . . . Små øyer, for eksempel.»

Menneske-eksport

Og norske u-hjelpsmidler skal brukes til eksport av menneskelige problemer. Til for eksempel Mali, Ghana, Kapp Verde-øyene, Komorene, Senegal og Mosambik, sier Lonstad. Den norske stat kan yte støtte til bygging av fengsler, mener han.

«Vi skal bygge fengsler med slik standard det skal være der nede, og fangene skal selv få lov til å sone under disse forholdene . . . Norske fengsler er som ferieopphold å regne, og virker ikke som skrekkeksempel.»

Om alle kriminelle med utenlandsk opprinnelse skal transporteres til fengsler i sine hjemland? Nei, for all del: «Det gjelder dem vi ikke kan sammenligne oss med.» Hva med europeere? «Standarden er vel bra i de fleste europeiske fengsler. Det kan hende det er noe dårligere i Spania, for eksempel. Da må vi gjerne sende dem også.»

Legg merke til de to siste setningene. Poenget er at de skal ha det vondt. Ikke fordi de er kriminelle - men fordi de er utlendinger. Er fengslene i deres hjemland vonde nok for Lonstad og Oslo Frp, kan de kriminelle sendes dit.

Hva er dette? Ondskap. Og hat.

Apartheid

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen ville overfor Aftenpostens aftennummer ikke kommentere utspillet. Da Dagsavisen spurte, hadde Hagen fått tenkt seg om, og kunne i går kommentere:

«Umiddelbart vil jeg si at dette er en interessant tanke . . . Ideen er for så vidt et logisk skritt videre i Frps kriminalpolitikk. Vi har lenge ment at utenlandske statsborgere som soner straff i Norge ikke bør blandes med norske statsborgere.»

Hva som her sies, ligger ikke fjernt fra ideen om apartheid, bygget på statsborgerskap som skillelinje mellom mennesker i ellers lik situasjon. En tanke signert Carl I. Hagen.

Vil ramme alle

Fremskrittspartiets målgruppe, ved siden av velgerne, er selvfølgelig ikke bare de kriminelle av utenlandsk herkomst. Alle som kan lese mellom linjene og lytte mellom ordene, skjønner at partiet vil ramme de «fjernkulturelle» som sådanne.

Vidar Kleppe, Øystein Hedstrøm, Einar Lonstad og Carl I. Hagen - samme ulla!

Og i Aftenposten i går slo stortingsrepresentant Per Sandberg til med enda et forslag om å tyne de uønskede: «Er utenlandske barn kriminelle, skal hele familien - selv om de andre er lovlydige - kunne utvises.» Sandberg er selv straffedømt for vold, mot en asylsøker, så han vet hva han snakker om. Men han er norsk.

Slås Lonstad/Hagens og Sandbergs forslag sammen, kan familien til en ung iransk flyktning med dårlig rulleblad eksporteres til felles pisking i Teheran.

Tankekors

Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen reagerer med åpenbar avsky på slike tanker. Statsminister Kjell Magne Bondevik likeså. Og antagelig alt som finnes av humanister her i landet.

Men det er et tankekors at Fremskrittspartiet kan gå lenger og lenger og lenger i sitt fremmedhat. For det gjør Carl I. Hagen & Co., med oppslutning nesten fra hver femte velger.

I en del andre land brennemerkes bevegelser og partier med slike holdninger som har ost ut av Frp de siste dagene. Kanskje noe slikt må til i Norge også, selv om det kan bety tap av stemmer og vansker med å få budsjettene vedtatt?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder