Senatsvalget i Texas som sto mellom Ted Cruz (t.v.) og Beto O’Rourke var nattens thriller, men endte som forventet. Foto: Tom Fox / TT NYHETSBYRÅN

Kommentar

Spennende natt, men resultat som ventet

WASHINGTON DC (VG) Det var en spennende natt, men den endte som målingene hadde antydet: Demokratene overtok Representantenes hus med solid margin og republikanerne både beholdt flertallet og styrket seg i Senatet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kveldens og nattens store neglebiter var senatorvalget i det vanligvis så konservative Texas, hvor den unge demokratkometen Beto O’Rourke hadde gitt den sittende senatoren, republikaneren og tidligere presidentkandidaten Ted Cruz overraskende stor utfordring de siste månedene av valgkampen.

Da valglokalene stengte og de første stemmene var talt opp fikk håpet et kraftig bluss da O’Rourke lå flere prosentpoeng foran Cruz. Trenden holdt seg den første timen ettersom stemmene fra byene og de urbane områdene i staten ble innrapportert.

Men da resultatene fra myriaden av mindre valgkretser utover prærien begynte å rulle inn, var det klart at demokraten ikke ville det klare det.

les også

Demokratene tar Huset – Republikanerne beholder Senatet

Sammen med et tett guvernør- og senatsrace i Florida, ga dette valgkvelden en pangåpning som fikk alle politisk interesserte i USA til å låse seg foran skjermene.

Det viste seg imidlertid at målingene hadde truffet ganske godt på det store bildet. En demokratisk bølge skylte gjennom Representantenes hus og republikanerne klarte ikke bare å holde på den tredjedelen av Senatet som var på valg, de styrket den med noen representanter.

For Trump er det ikke bra å miste «Huset». Representantene har mandat til å sette i gang all verdens høringer og etterforskninger og de vil utvilsomt begynne å grave i alt fra presidentens skattesaker til tidligere forbindelser med land fra Russland til Saudi-Arabia. De kommer til å gjøre presidenthverdagen langt surere enn det har vært til nå.

Men paradoksalt nok har resultatet også styrket Trumps grep om det republikanske partiet. For flere av de kongressrepresentantene som har vært regnet som «moderate» republikanere og som har dristet seg til å kritisere presidenten, tapte. Og de som er igjen er mer isolerte enn noensinne.

Og det er grunn til å vente seg at presidenten fra nå av vil gi Representantenes hus skylden for alt som ikke fungerer fremover. Og det amerikanske politiske systemet vil ikke bli enklere å operere enn det har vært de siste årene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder