Kommentar

Sutringen har gått for langt

Av Shazia Majid

TILBAKELAGT STADIUM: Å få alt servert av kvinnen i huset, slik som på 50-tallet, ligger i fortiden. Nå må mannen bidra like mye hjemme som kvinnen jobber ute. FOTO: NTB

Når norske menn mener at likestillingen har gått for langt, bør de straks begynne å se lenger enn sin egen nesetipp.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over seks år gammel

Shazia Sarwar kommenterer
Sinnasnekker´n slår et slag for de tradisjonelle kjønnsrollemønstrene. Sier det funker bra mellom han og kona. Kan hende han har møtt mange par gjennom jobben, men at han har funnet svaret på hvorfor det er så mange skilsmisser, det bør vi ta med en klype salt.

Journalist Shazia Sarwar

Selv i likestilte Norge, er det kvinner som gjør mest husarbeid. Fortsatt. Og de som oftest står for omsorgsoppgaver. Menn gjør mye mer i hjemmet enn for 50 år siden, men det skulle også bare mangle. Kvinner bidrar nemlig til samfunnsøkonomien og familieøkonomien og jobber ofte like mye ute som mannen. Det er jo ikke akkurat rakettforskning å skjønne at arbeidsfordelingen bør være lik hjemme om man jobber like mye ute.

Aldri tilbake til 50-tallet

Det forventer vi at gutta skal skjønne. Såfremt ikke de ikke har ambisjoner om å finne en av de få damene som er fornøyd med å velge ut tapetet og bake cupcakes - mens de selv naturligvis skal tjene over millionen alene og forsørge hele flokken.

En realitetsorientering har ingen vondt av, vi har mange millionærer i dette landet, men ikke mange nok. Og kvinner er for smarte til å bare bli redusert til kjøkkenbenken. Vil du tilbake til 50-tallet, så glem det.

Og vet du at denne sutringen høres ut som sutringen til menn du helst ikke vil sammenligne deg med? Disse som kommer fra patriarkalske kulturer og nekter kvinner grunnleggende rettigheter?

Menn som holder kvinner nede

For mange skilles, sies det. Men vet du at det er kvinner i Norge som ikke har «rett» til å skilles. De som daglig kjemper en helt grunnleggende kamp for menneskerettigheter. En kamp om å bli hørt, en kamp om likeverd, en kamp for å kunne ta i bruk sin utdannelse. Bli sett på som et individ med meninger og muligheten til egne valg?

Når det slås et slag for tradisjonelle kjønnsroller, så snakker dere til menn som holder akkurat disse kvinnene nede. Dere sier: kamerat, du gjør det rette, for norske kvinner har for mange rettigheter. Og se hvordan det har gått. Skrekk og gru at kvinner tar egne valg, et privilegium forbeholdt menn.

At enkelte finner tradisjonelle kjønnsroller som det naturlige for dem, av egne fri vilje, er helt ok. Men ikke påstå at det er fasiten. For om kvinnene forsvinner ut av arbeidslivet, kan denne sutringen om at kvinner tar for mye plass, gå over til å bli en sutring om at menn må jobbe så mye mer overtid.

Les også

 1. Sinnasnekker'n: Mannen bør få tilbake sine domener

  Menn har blitt for like damer, mener Sinnasnekker'n Otto Robsahm (46).
 2. I dag markeres mannsdagen: - Menn har størst likestillingsutfordringer på enkelte områder

  Menns helse er blant temaene i fokus når den internasjonale mannsdagen markeres i Oslo i dag.

Mer om

 1. Likestilling

Flere artikler

 1. Hun må også spandere

 2. Menn som støtter kvinner

 3. Pluss content

  Menn som støtter kvinner

 4. Pluss content

  Tre par forteller: Når hun tjener mer enn ham

 5. Den undertrykkende minoritetskvinnen

Fra andre aviser

 1. Fem grunner til at andelen kvinner i distriktet stuper

  Aftenposten
 2. - Kvinner som vil opp og frem må gi opp kontroll i hjemmet

  Aftenposten
 3. LO-lederen: - Kvinner møter flere hindringer enn menn på sin vei til toppen

  Aftenposten
 4. Hva er en kvinne?

  Aftenposten
 5. - Vi feirer ikke det kjønnet vi er – vi viser kampene som ennå må kjempes

  Fædrelandsvennen
 6. Hun spanderer middagen - dere tar praten om likestilling

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder